Van ingewikkelde silo’s naar eenvoudig beheer

3 minuten leestijd
Van ingewikkelde silo's naar eenvoudig beheer met converged infrastructuur

Voordat de ICT-wereld kennismaakte met virtualisatie en cloud waren silo's de standaard in ICT-opslag en datacenters. Deze traditionele manier van opslag werkte toen prima. Toch maakte het in de afgelopen jaren plaats voor converged en hyperconverged infrastructuren. Hoe kwam die ontwikkeling tot stand?


Silo’s waren aangesloten op een Storage Area Network (SAN), een hogesnelheidsnetwerk dat op blockniveau het opslagverkeer scheidt van de rest van het netwerk. Dit zorgt voor flexibiliteit, performance management en een verhoging van de capaciteit. Tegenwoordig gebruiken we deze SAN’s echter niet meer, omdat ze veel te bewerkelijk en specialistisch in gebruik zijn. De eerste cloudtoepassingen boden een sterk alternatief, doordat het beheer een stuk eenvoudiger werd. Organisaties die hun klanten de beste dienstverlening willen bieden ontkomen er dan ook niet aan om hun silo in te ruilen voor nieuwe technologieën. Het eenvoudigere beheer van (hyper)converged systemen geeft de ICT-afdeling de ruimte om te innoveren.

Eenvoud en schaalbaarheid

Organisaties die afstappen van de traditionele silo’s kunnen in principe kiezen uit de public cloud en een (hyper)converged infrastructuur. Beide opties bieden een stuk meer eenvoud. Toch zullen sommige bedrijven ervoor terugdeinzen om hun data te verplaatsen naar een externe cloudlocatie. Een (hyper)converged infrastructuur is een stuk gemakkelijker te implementeren en beheren. Door als organisatie een dergelijk systeem uit te rollen geniet je van de eenvoud en schaalbaarheid van cloud, zonder compromissen te hoeven sluiten op veiligheid of het verlagen van risico’s. Je bedrijfsgegevens worden niet opgeslagen op een centraal opslagsysteem, maar op de servers zelf.

Converged

Converged systemen worden meestal als compleet product afgenomen, met storage, networking en servers in één. Hierbij wordt gebruik gemaakt van virtuele machines om de hardwarebronnen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Doordat het systeem sterk geautomatiseerd is kan er een hoge mate van integratie plaatsvinden. De leverancier houdt in de gaten of alle componenten in het systeem goed met elkaar samenwerken en de klant hoeft slechts met één leverancier te schakelen bij storingen of problemen. Het converged systeem is zelfs zo slim dat het bij een defect zelf een waarschuwing rapporteert naar de leverancier en eventueel de klant.

De volgende stap

De hyperconverged infrastructuur gaat nog een stapje verder door massaopslag te combineren met rekenkracht. Storage en servervirtualisaties worden hier samen geïntegreerd in één platform. Doordat het storagebeheer flink is versimpeld en om weinig configuratie vraagt ligt er minder druk op de systeembeheerder. Hyperconverged systemen zijn bovendien zo ontwikkeld dat ze opzichzelfstaand zijn en remote kunnen worden beheerd. De operationele en administratieve belasting wordt daardoor beperkt en prestaties stijgen. Het systeem is daardoor heel geschikt voor het draaien van flexibele testomgevingen. Hyperconverged systemen worden dan ook veel ingezet als platform voor virtuele desktops en bij webhosting.

Ontvang direct de gratis hyperconverged whitepaper

Jouw organisatie kan groeien op de basis van een sterke ICT-infrastructuur. Benieuwd of hyperconverged systemen interessant zijn voor jouw organisatie? Je leest er alles over in onze whitepaper.