Identity & access management

Identity & access management (IAM) is een beveiligingsoplossing waarmee je de digitale gebruikers in je organisatie beheert. Gegevens en systemen worden zo beschermd tegen ongewenste toegang. IAM wordt daarnaast ingezet als automatiseringsoplossing voor de in- en uitdiensttreding van personeel. Medewerkers kunnen direct aan de slag, doordat accounts en rechten goed staan ingesteld en ze toegang krijgen tot de juiste werkomgevingen.

Om onbevoegde toegang tot gegevens en systemen te voorkomen biedt identity & access management een kader voor het controleren van deze toegang. Je weet bovendien precies tot welke systemen en gegevens jouw medewerkers toegang hebben. En aanmeldpogingen – of ze nou succesvol zijn of niet – worden uitvoerig gelogd. Een gat in je beveiliging is hierdoor een stuk sneller gedicht. Het is belangrijk om als organisatie een strikt beleid en procedures voor het aanmaken en onderhouden van accounts te hanteren. Afwijkingen en ongeautoriseerde activiteiten worden zo eerder gedetecteerd.

IAM-oplossingen werken lokaal of in de cloud. IAM op locatie (on-premise) is doorgaans complexer en duurder om te implementeren dan oplossingen in de cloud, maar bieden vaak wel meer controle en flexibiliteit. On-premise oplossingen worden lokaal geïnstalleerd en beheerd, terwijl cloudgebaseerde oplossingen worden gehost en via het internet toegankelijk zijn. Bij hybride oplossingen worden componenten op locatie en in de cloud gecombineerd. Onze specialisten hebben ervaring met alle mogelijkheden van identity & access management.

Identity & access management

Onze partners


Tools4ever

Onze aanpak voor IAM

Maak en beheer veilig toegang tot gewenste gegevens en systemen van je organisatie.

Verhoogde beveiliging

Systeem dat controleert wie toegang heeft tot wat en welke handelingen zijn uitgevoerd.

Verbeterde productiviteit

Gebruikers hebben alleen toegang tot de middelen die ze nodig hebben.

Lagere kosten

De kans dat gebruikers per ongeluk iets misbruiken of beschadigen is een stuk kleiner.

Hoe werkt identity & access management?

In een IAM-systeem wijs je rollen toe aan gebruikers en definieer je welk toegangsniveau elke rol heeft tot verschillende bronnen (user provisioning en beheer). Met behulp van de juiste autorisaties kun je precies bepalen wat medewerkers mogen doen. Een gebruiker met een adminrol krijgt bijvoorbeeld volledige toegang tot alle bronnen, terwijl een gebruiker met een gastrol de gegevens alleen mag lezen. Zo heb je dankzij IAM precieze controle over wie wat kan zien en doen binnen je organisatie.

Door middel van de juiste authenticatie bepaal je ook hoe gebruikers toegang krijgen tot systemen en gegevens. Veel organisaties kiezen voor multi-factor authenticatie (MFA), waarbij een extra verificatiemethode wordt toegevoegd aan het inlogproces. De inzet van single sign-on (SSO) geeft gebruikers toegang tot meerdere systemen met een enkele set aan referenties. Autorisaties worden centraal afgedwongen, terwijl medewerkers minder vaak in hoeven te loggen.


De IAM-modules

Binnen identity & access management bieden we drie verschillende modules aan, passend bij de securitybehoeften van elke organisatie:

Access management

Bepaalt op beleidsniveau de toegang tot systemen en verifieert identiteit bij inloggen.

Provisioning

Creëert automatisch accounts en beheert toegang op basis van bedrijfsregels.

Service automation

Biedt zelfservice en integratie van single sign-on voor gebruiksvriendelijkheid.

HelloID

Hoe zet je IAM in?

IAM-oplossingen kunnen op verschillende manieren worden ingezet, afhankelijk van de behoeften van een organisatie. On-premise oplossingen worden lokaal geïnstalleerd en beheerd, terwijl cloudgebaseerde oplossingen worden gehost en via het internet toegankelijk zijn. Bij hybride oplossingen worden componenten op locatie en in de cloud gecombineerd. Het is ook belangrijk om als organisatie een strikt beleid en procedures voor het aanmaken en onderhouden van accounts te hanteren. Afwijkingen en ongeautoriseerde activiteiten worden zo nog sneller gedetecteerd.