Duurzaam ondernemen

Als moderne organisatie kun je er niet omheen: duurzaam ondernemen – ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) genoemd.

Acknowledge zet continu stappen naar een steeds minder belastende bedrijfsvoering. Dit vraagt om een bewustere invulling van onze activiteiten en diensten. Zo vinden we steeds de balans tussen de maatschappij, onze planeet en de winst van onze organisatie.

Hoe zetten wij ons in?

Je kunt op verschillende manieren de milieubelasting van je bedrijfsvoering verlagen. Er zijn invasieve maatregelen, zoals een elektrisch wagenpark of CO2-neutraal kantoorpand. Maar ook de kleine initiatieven dragen hun steentje bij.

Een schoner vervoer

Gemiddeld werken onze werknemers twee dagen in de week thuis. Dit brengt het aantal vervoersbewegingen al fors terug. Daarnaast kijken we bij klantbezoeken of we afspraken slim kunnen combineren en reizen we zoveel mogelijk samen. Ongeveer tien procent van onze leaseauto’s rijdt elektrisch of hybride. Gelukkig merken we dat de vraag naar een elektrische leaseauto steeds vaker voorkomt. We stimuleren dit door bijvoorbeeld elektrische laadpalen aan te bieden op onze parkeerplaatsen en een thuislaadpunt te betalen. Medewerkers zonder zakelijke auto kunnen hun kosten voor woon-werkverkeer en werk-werkverkeer via het openbaar vervoer declareren. Zo hopen we dat onze medewerkers wat vaker de auto laten staan.

CO2-neutraal kantoor

Ons kantoorpand in Goes is al helemaal CO2-neutraal en voorzien van zonnepanelen. Deze leveren jaarlijks meer energie op dan wordt verbruikt! Het kantoorpand in Waalre maakt gebruik van topkoeling. Deze energiezuinige vorm van koelen zorgt ervoor dat de binnentemperatuur maximaal tien procent wordt afgevlakt ten opzichte van de buitentemperatuur. In de installatie voor warmte- en koudeopslag (WKO) wordt de energie in de vorm van warmte of koude opgeslagen in de bodem. ’s Zomers wordt het koele grondwater gebruikt om het pand te koelen. Via een centrale luchtbehandelingskast wordt de buitenlucht afgekoeld en vervolgens via het luchtkanalensysteem naar de kantoren gebracht. Daarnaast is op alle ramen zonwering aangebracht om de ergste hitte van de zon buiten te houden.

Het energieverbruik

NorthC, het datacenter dat onze cloudapplicaties faciliteert, maakt gebruik van 100 procent groene energie. Ze investeren steeds meer in het zelf opwekken van duurzame energie. Zo kunnen ze straks zelf groene waterstof produceren waarmee nieuwe noodstroomvoorzieningen van energie worden voorzien. Op onze kantoren maken we gebruik van de groene stroom van Essent Zakelijk, afkomstig uit Europese windparken. Om energie te besparen roepen we onze werknemers op aan het eind van de werkdag alle apparatuur uit te schakelen, de verlichting uit te doen en verwarmingen dicht te draaien. Printers, koffieautomaten en onze digitale receptie schakelen automatisch over op slaapstand.

Schone schoonmaak

In het kader van duurzaamheid hebben we gekozen voor een schoonmaakbedrijf dat werkt met recyclebare en circulaire producten. Ze hebben bovendien milieuvriendelijke bedrijfskleding aan en werken met ecologische reinigingsmiddelen van het merk Ecover. Momenteel scheiden we papier- en restafval, maar dit vullen we binnenkort aan met aparte containers voor plastic en GFT. Afgeschreven apparatuur geven we graag een nieuw leven door ze te doneren aan bijvoorbeeld scholen of zorginstellingen. Uiteraard zorgen we dat computers en laptops helemaal zijn leeggehaald.

Ecologisch bestellen

Duurzaam ondernemen zit ook in de kleine initiatieven. Zo kiezen we steeds vaker voor ecologische, gerecyclede en biologische relatiegeschenken voor onze klanten. We hebben onder andere de herbruikbare notitieboeken van MOYU laten bedrukken met ons logo en deelden eerder al duurzame Doppers uit aan onze klanten.

In het kader van duurzaamheid hebben we bovendien gekozen voor een koffieleverancier die koffiemachines herstellen als ze zijn afgeschreven en ze vervolgens gratis inzet bij bedrijven met minimale financiële middelen. Daarnaast is ons aanbod voor koffie en thee UTZ- en Rainforest Alliance-gecertificeerd. En de koppen en mokken worden hergebruikt, dus geen eindeloze stroom aan wegwerpbekers!

MOYU-boekjes
Doppers
MOYU-boekjes en Doppers

De digitalisering

We stimuleren klanten om orders te plaatsen per e-mail of via onze webshop, facturen digitaal te ontvangen en communicatie zoveel mogelijk digitaal te laten verlopen. Ook onze medewerkers dienen interne formulieren, zoals een verlof- of opleidingsaanvraag, digitaal in via ons intranetportaal, waar ook het interne bedrijfsnieuws te lezen is.

Ons interne personeelsmagazine is digitaal leesbaar. Voor drukwerk, zoals brochures en visitekaartjes, maken we gebruik van duurzame drukker. Zij kiezen alleen voor duurzame papiersoorten die gerecycled zijn, een FSC-keurmerk hebben of zelfs van landbouwafval zijn gemaakt. In samenwerking met Trees for All planten zij sinds 2019 extra bomen terug, in Nederland maar ook in het buitenland.