De grens tussen de echte en de virtuele wereld wordt steeds vager en het internet blijft continu ontwikkelen. Maar hoewel de technologische wereld geavanceerder en complexer wordt, lijkt er steeds meer behoefte te zijn om de schade die we aan het milieu toebrengen tot een minimum te beperken – en misschien zelfs terug te draaien. Dit zien we ook terug in de technologische trends voor 2024.
Generatieve AI in alledaagse automatisering
In 2023 brak generatieve kunstmatige intelligentie door in ons dagelijks leven. Van zoekmachines tot kantoorsoftware en communicatiemiddelen: artificial intelligence (AI) vindt steeds meer zijn weg in onze veelgebruikte toepassingen. Als je het op de juiste manier inzet is het net alsof je 24/7 een superslimme persoonlijke assistent bij de hand hebt die je sneller, efficiënter en productiever maakt. Door informatie verzamelen, plannen, projecten structureren en ideeën organiseren aan AI over te laten hou je meer tijd over voor je menselijke vaardigheden, zoals creativiteit, communicatie en innovatief denken. In 2024 ontdekken we hoe krachtig en nuttig AI kan zijn.
Duurzame technologie
We zoeken steeds meer naar milieuvriendelijkere manieren om de dingen te doen die we al doen. Dat is onder andere te zien aan de opmars van elektrische auto’s en fietsen. Daarnaast richt duurzame technologie zich op het vinden van oplossingen voor milieuproblemen, zoals koolstofopslag en groene energietechnologieën. Door duurzaamheid, recycleerbaarheid en herbruikbaarheid al in de ontwerpfase van producten in te bouwen dragen organisaties bij aan de circulaire economie. Dit vraagt om ethische en duurzame methoden voor de inkoop en winning van grondstoffen voor producten. De technologische wereld omarmt ideeën als groene cloud computing en duurzame apps steeds meer. Organisaties werken ook in 2024 aan het behalen van de verplichtingen voor klimaatneutraal ondernemen en we maken steeds meer gebruik van technologie om onze persoonlijke impact op het milieu te minimaliseren.
Fysieke convergentie
Echt en digitaal raken steeds meer met elkaar verweven. Technologieën als augmented reality (AR), virtual reality (VR) en het immersieve internet doorbreken de barrières tussen de fysieke wereld en de digitale platformen waar we steeds meer van onze tijd doorbrengen. We zien het op kantoor, waar we samenwerken met Teams en Slack, maar ook in ons privéleven. Online gaming, e-sports en social media zijn populairder dan ooit. Steeds meer sectoren omarmen fysieke convergentie in de vorm van een digitale tweeling, een virtuele dubbelganger van een object, systeem of proces in de echte wereld. Het is opgebouwd uit dezelfde gegevens, omgezet in digitale code. Deze kan vervolgens worden gemanipuleerd en herbouwd in de echte wereld om bijvoorbeeld nieuwe medicijnen te ontwikkelen. In 2024 zien we steeds minder onderscheid tussen de echte en virtuele wereld, waardoor digitaal steeds realistischer wordt en het echte net zo flexibel en kneedbaar is als het digitale.
Cyberweerbaarheid
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de bedrijven in de afgelopen drie jaar slachtoffer is geweest van een succesvolle cyberaanval, waarbij kosten hoog op kunnen lopen. Cyberbeveiliging staat dan ook bovenaan de agenda van veel organisaties. Cyberweerbaarheid gaat nog verder dan cyberbeveiliging, doordat het ook maatregelen omvat die worden genomen wanneer de verdediging wordt doorbroken of bij omstandigheden waar we geen invloed op hebben. Zo is de IT-omgeving sneller herstelt en blijft continuïteit gewaarborgd. Een goede strategie voor cyberweerbaarheid omarmt moderne technologieën, zoals AI, machine learning en geïntegreerde raamwerken die beveiligingsmaatregelen combineren met continuïteitsprotocollen en bewustzijn van maatschappelijk factoren. Doordat cyberdreigingen steeds geraffineerder worden verwachten we dat cyberweerbaarheid als onderdeel van de technologische trends in 2024 een steeds belangrijkere factor wordt in zowel bedrijfs- als consumententechnologie.
Kwantumcomputing
Kwantumcomputers zijn in staat enorme aantallen berekeningen tegelijkertijd uit te voeren door gebruik te maken van bijzondere elementen van de kwantumfysica, zoals kwantumverstrengeling en superpositie. Hiervoor werken ze met kwantumbits (qubits) die in meerdere vormen tegelijk kunnen bestaan, in plaats van traditionele computerbits die alleen kunnen kiezen uit nul of een. De interesse in kwantumcomputing groeit al een aantal jaar, met banken en financiële dienstverleners als grote voorlopers. In 2024 gaan we de voordelen van kwantumcomputing zien als het wordt toegepast op rekenintensieve gebieden als meteorologie, het ontdekken van medicijnen en de optimalisatie van complexe systemen zoals verkeersstromen door grote steden.
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
We brengen regelmatig blogs en whitepapers uit waarin we inspelen op belangrijke technologische trends, zoals deze innovaties in 2024. Blijf jij graag op de hoogte van het laatste nieuws en interessante ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze e-mails!