Deze week vond weer het jaarlijkse IT Symposium/Xpo Americas plaats, georganiseerd door onderzoeksbureau Gartner. Jaarlijks reizen tienduizenden ICT-managers, Chief Information Officers (CIO’s) en partners af naar Orlando om zich vijf dagen onder te dompelen in technologie. Dit jaar ging het iets anders. Het evenement vond virtueel plaats. Maar één ding is wel hetzelfde gebleven. Gartner presenteerde ook dit jaar weer zijn jaarlijkse overzicht van technologische trends voor het nieuwe jaar. Wij leggen ze je uit!
“De behoefte aan operationele veerkracht in alle bedrijfsfuncties is nog nooit zo groot geweest”, vertelt Brian Burke, vicevoorzitter van Gartner Research. “CIO’s proberen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden om zich voor te bereiden op de toekomst. De vormbaarheid van de organisatie moet dynamisch zijn. De technologische trends van 2021 maken dit mogelijk.” Het jaar 2020 stond vooral in het teken van de coronacrisis. Om als organisatie weer de focus te leggen op groei zijn drie thema’s essentieel: onafhankelijkheid van locaties, veerkrachtige levering en het centraal stellen van mensen. De technologische trends voor 2021 brengen focus op de sociale en persoonlijke vraag naar een optimale levering, waar dan ook.
Internet of Behaviors
Het Internet of Behaviors (IoB) is in opkomst nu veel technologieën gebruikmaken van ‘digitale stof’. Dit zijn kleine vlokjes informatie die je de hele dag door overal online achterlaat tijdens jouw activiteit op websites, social mediakanalen of gadgets. IoB combineert deze informatie over je gedrag – bijvoorbeeld contante aankopen of devicegebruik – met bestaande technologieën met directe focus op het individu, zoals gezichtsherkenning, locatietracking of big data. Bedrijven gebruiken deze data om menselijk gedrag te beïnvloeden. Een voorbeeldje: organisaties controleren tijdens deze pandemie of men zich aan de maatregelen houdt door met IoB te checken of medewerkers mondmaskers dragen en via warmtebeelden te meten wie koorts heeft. Gartner voorspelt dat de helft van de wereldbevolking in 2025 blootstaat aan minstens één commercieel of overheidsgerelateerd IoB-programma. Het Internet of Behaviors is technisch gezien mogelijk, maar de vraag blijft of het ethisch en sociaal verantwoord is om op deze manier gedrag te beïnvloeden.
Total experience
Vorig jaar introduceerde Gartner de multiexperience als een van de top tech trends voor 2020. Dit jaar gaan ze nog een stap verder met de total experience (TX). Deze trend verbindt de multiexperience met klantervaring, werknemerservaring en gebruikerservaring (UX). Brian Burke: “Gartner verwacht dat organisaties die een total experience leveren in de komende drie jaar beter gaan presteren op het gebied van klanttevredenheid dan hun concurrenten.” Organisaties hebben een TX-strategie nodig nu interacties mobieler, virtueler en weider verspreid worden als gevolg van de coronacrisis. De total experience streeft ernaar de ervaring op meerdere gebieden te verbeteren en zo een beter bedrijfsresultaat te behalen. De combinatie van deze ervaringen is essentieel voor bedrijven die willen groeien én profiteren van nieuwe experimentele innovaties.
Privacy-versterkende computers
De wereldwijde wetgeving voor databescherming ontwikkelt steeds verder. Hierdoor hebben CIO’s te maken met meer privacyrisico’s en de gevolgen van het niet naleven van de regels (compliancy). In tegenstelling tot de beveiligingscontroles voor data in rust beveiligen privacy-versterkende computers de data die we wél gebruiken, met oog voor de privacy. Volgens Gartner zal de helft van de grote bedrijven in 2025 privacy-versterkende computers inzetten om informatie te verwerken in onbetrouwbare omgevingen en voor data-analyses van meerdere partijen. Organisaties kunnen nu al gaan filteren voor welke handelingen ze privacy-versterkende computers in kunnen gaan zetten. Denk aan de overdracht van persoonlijke data, het genereren van inkomsten uit data, fraudeanalyse en ander gebruik van hooggevoelige informatie.
Gedistribueerde cloud
Ook in de technologische trends voor 2021 zien we de gedistribueerde cloud terugkomen. In de gedistribueerde cloud worden public clouddiensten verspreid over verschillende fysieke locaties. De dienstverlener blijft verantwoordelijk voor de uitvoer, het beheer en de ontwikkeling van de clouddiensten. Hierdoor ontstaat een organisatieomgeving die wendbaar is, een korte vertraging heeft en voldoet aan de behoefte om datakosten te verlagen. Er wordt bovendien rekening gehouden met de eisen voor data-lokalisatie. De gedistribueerde cloud voldoet ook aan de behoefte van klanten om de cloud dichter bij de fysieke locatie van hun bedrijfsactiviteiten te brengen. Over vijf jaar zullen de meeste cloudplatforms op zijn minst gedeeltelijke gedistribueerde clouddiensten leveren. “De gedistribueerde cloud kan de private cloud vervangen en voegt edge cloud en andere nieuwe toepassingen toe aan cloud computing. Het is de toekomst van de cloud!”, volgens Brian Burke.
Overal werken
Overal werken is een ICT-model dat is ontworpen om klanten en medewerkers overal te ondersteunen en de dienstverlening te beheren over verschillende infrastructuren. Het is meer dan alleen thuiswerken en digitaal met klanten communiceren. Overal werken levert unieke en waardevolle ervaringen op vijf belangrijke manieren: samenwerking en productiviteit, veilige toegang op afstand, cloud- en edge-infrastructuren, het meten van de digitale ervaring en automatisering om zaken op afstand te ondersteunen. Tegen het eind van 2023 past 40 procent van de organisaties overal werken toe. Hiermee kunnen ze optimale en gecombineerde virtuele en fysieke ervaringen leveren voor klanten en werknemers.
Cybersecuritynetwerk
Dankzij het cybersecuritynetwerk is iedereen in staat om op een veilige manier toegang te krijgen tot welk digitaal item dan ook, waar dan ook. Nu bevinden veel gegevens zich buiten de traditionele veiligheidsomgeving. Dankzij het cybersecuritynetwerk is de veiligheidsomgeving niet locatiegebonden, maar wordt deze bepaald door de identiteit van een persoon of voorwerp. Hierdoor ontstaat een schaalbare, flexibele en betrouwbare security-aanpak. De besluitvorming en handhaving van het beleid worden van elkaar losgekoppeld via een cloud-model. Tegen 2025 ondersteunt het cybersecuritynetwerk meer dan de helft van al het digitale toegangsbeheer. Brian: “De coronapandemie heeft de ontwikkeling van deze trend in een stroomversnelling gebracht. De meeste werkdevices bevinden zich als gevolg van het massaal thuiswerken nu buiten het kantoor. Naarmate overal werken verder evolueert, wordt het cybersecuritynetwerk de meest praktische manier om veilige toegang te bieden tot cloudapplicaties en gedistribueerde data op onbeheerde apparaten.”
Intelligent gecombineerde bedrijfsvoering
“Statische bedrijfsprocessen gericht op efficiëntie bleken zo kwetsbaar dat ze onder de schok van de pandemie uiteenvielen”, vertelt Brian Burke. “CIO’s en ICT-managers proberen de resten bijeen te rapen en zien steeds meer in hoe belangrijk het is dat de bedrijfscapaciteit zich kan aanpassen aan de snelheid van bedrijfsverandering.” De intelligent gecombineerde bedrijfsvoering mag dan ook niet ontbreken in de lijst met technologische trends voor 2021. Deze bedrijfsvoering hervormt besluitvorming door betere informatie te raadplegen en hier behendiger op te reageren. Machines zullen in de toekomst bijvoorbeeld beter zelf beslissingen kunnen maken, gebaseerd op een groot aanbod aan data en inzichten. De intelligent gecombineerde bedrijfsvoering opent deuren voor nieuwe digitale bedrijfsactiviteiten, business models, autonome activiteiten, producten, diensten en kanalen.
AI-engineering
Volgens een onderzoek van Gartner zet slechts 53 procent van de projecten voor Artificial Intelligence (AI) de stap van prototype naar productie. CIO’s en ICT-managers vinden het een uitdaging om AI-projecten op te schalen. Ze beschikken niet over de middelen om een kwalitatief hoog productieproces op te zetten en te beheren. De sleutel is te vinden in AI-engineering. Dit vakgebied richt zich op het bestuur en levenscyclusbeheer van een breed aanbod aan AI-beslismodellen, zoals machine learning en kennisgrafieken. AI-engineering rust op drie pilaren: DataOps, ModelOps en DevOps. Een sterke strategie voor AI-engineering ondersteunt de prestatie, schaalbaarheid, interpreteerbaarheid en betrouwbaarheid van AI-modellen. Het levert bovendien een volledige waarde van investeringen in Artificial Intelligence.
Hyperautomatisering
Bedrijfsgerichte hyperautomatisering is een gedisciplineerde aanpak waarmee organisaties razendsnel zoveel mogelijk ICT- en bedrijfsprocessen kunnen identificeren, doorlichten en automatiseren. Hoewel hyperautomatisering al een aantal jaren trending is, heeft de pandemie de vraag flink opgeschroefd, als gevolg van de plotselinge vraag naar digital first-toepassingen. Vanwege de achterstallige verzoeken van belanghebbenden heeft meer dan 70 procent van de commerciële bedrijven tientallen hyperautomatiseringsinitiatieven moeten ondernemen. “Hyperautomatisering is onvermijdelijk en onomkeerbaar. Alles dat geautomatiseerd kan én moet worden, wordt geautomatiseerd”, aldus Brian Burke.
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
De strategische tech trends voor 2021 laten zien welke technologische ontwikkelingen de komende jaren een significante impact gaan hebben op de manier waarop wij werken en leven. Blijf jij graag op de hoogte van het laatste nieuws en interessante ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze e-mails!