Welke collaboration tools zijn er?

Welke collaboration tools zijn er?

Het is belangrijk om te kiezen voor de collaboration tools die passen bij je organisatie. Zo behaal je de meeste winst! De Unified Collaboration-markt valt onder te verdelen in drie typen oplossingen: on-premise, private of hybride cloud en UCaaS.

On-premise collaboration tools

Bedrijven die een on-premise-oplossing gebruiken hebben alle hard- en software op eigen locatie. Veelal liggen beheer en securityafspraken in eigen handen, soms met ondersteuning van een externe ICT-dienstverlener. We kennen de klassieke vorm (servers, netwerk, computers en software) al jaren. Met een on-premise-oplossing is jouw bedrijf zelf volledig verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en werking van de Unified Collaboration, wat vaak vraagt om een hoge initiële investering.

Private of hybride cloud

Een private cloud is een ICT-omgeving met de hardware, software en services in eigen beheer. De omgeving wordt vaak ondergebracht in een commercieel datacenter. Je kunt een gedeelte echter ook uitbesteden aan een derde partij. We spreken dan over een hybride cloud. Het belangrijkste kenmerk van deze Unified Collaboration-oplossing is dat jouw organisatie zelf de eigenaar is en dat je dus zelf geheel (private) of gedeeltelijk (hybride) het beheer uitvoert. Je zorgt ook zelf voor de securityafspraken met het datacenter en voor de ontsluiting naar applicaties voor medewerkers die werken via een VPN-verbinding. Deze oplossing biedt veel functionaliteiten en mogelijkheden voor een vaste prijs per maand.

Public cloud (UCaaS)

Een UCaaS-oplossing is een ICT-omgeving die in volledig beheer is van een externe partij of provider, ook wel public cloud genoemd. De hard- en software staan in een datacenter van deze derde partij. Hierdoor is de UCaaS-provider ook verantwoordelijk voor de security, het beheer en de beschikbaarheid van de oplossing en de ontsluiting naar applicaties voor medewerkers. UCaaS biedt over het algemeen minder functionaliteiten en is heel flexibel, afhankelijk van de contractvorm. Het abonnement werkt altijd volgens een vaste prijs per maand. Doordat het beheer volledig wordt overgenomen kunnen organisaties zich weer richten op hun kerntaken.

Met deze collaboration tools kunnen jouw medewerkers optimaal samenwerken! Onze whitepaper geeft je een overzicht van de belangrijkste actuele thema’s rondom collaboration, zodat jij de juiste Unified Collaboration-oplossing kan kiezen voor jouw organisatie.

We delen onze expertises graag! Daarom schrijven we regelmatig interessante blogs over diverse ICT-onderwerpen. Benieuwd geworden? Je leest ze hier!