Samen met Bedrijfsvoeringseenheid Bommelerwaard realiseerde Acknowledge een ICT-infrastructuur op maat die veilig en betrouwbaar is, met een hoge continuïteit en beschikbaarheid.


De samenwerking was heel fijn, van accountmanager tot engineer die over de vloer komt en alles ertussen. Acknowledge luistert heel goed naar haar klanten. We zouden het van het begin tot het eind zó weer over doen.

Emiel de BruijnCoördinator Cluster Automatisering van Bedrijfsvoeringseenheid Bommelerwaard

In het voorjaar van 2017 richtten de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel samen één juridische entiteit op: de Bedrijfsvoeringseenheid Bommelerwaard. Het idee van een verdere samenwerking hing al sinds een aantal jaar in de lucht, waardoor de begrotingen en het programma van eisen snel konden worden gerealiseerd. Een belangrijk onderdeel hiervan was het vernieuwen van de ICT-infrastructuur.

De keuze voor Acknowledge

Maar ICT-partner van een gemeentelijke instelling word je niet zomaar. Daar gaat een Europese aanbesteding aan vooraf. Het traject voor het vernieuwen van de ICT-infrastructuur begon al in 2016 bij de eerste aanvraag. De verschillende leveranciers werden langs een scorematrix gelegd en flink aan de tand gevoeld over hun aanpak voor de liggende uitdagingen. Hierin werden het Plan van Aanpak, het programma van eisen én de vaardigheden van de medewerkers meegenomen. De oplossingen van de leveranciers werden voor 70 procent op de kwaliteit beoordeeld en voor 30 procent op de prijs. Uiteindelijk kwam Acknowledge als beste uit de bus. “Acknowledge had het beste over de oplossing nagedacht. Daardoor was het aanbod heel geschikt en met een mooie prijs-kwaliteitverhouding”, legt Emiel de Bruijn uit.

ICT-infrastructuur op maat voor Bedrijfsvoeringseenheid Bommelerwaard

Een toekomstbestendige oplossing

De bestaande hardware van beide gemeenten was al sinds 2015 financieel en technisch afgeschreven. Met de plannen tot samenvoeging in het achterhoofd wisten de beheerders het tot 2016 te rekken door goed onderhoud. De nieuwe ICT-infrastructuur op maat moest vooral toekomstbestendig, flexibel en schaalbaar zijn, zodat de bedrijfsvoeringseenheid er weer een aantal jaar mee vooruit kan. Dankzij de inzet van onze technisch consultants kunnen de medewerkers van Bommelerwaard nu werken op een virtuele werkplek die 24/7 beschikbaar is. Hierdoor zijn ze veel flexibeler in hun werk en inzet. “De hele organisatie is daardoor flexibeler én meer schaalbaar geworden. Bij veranderende omstandigheden – bijvoorbeeld doordat de politieke focus verschuift – kunnen afdelingen makkelijk worden samengevoegd of verplaatst”, aldus Emiel.

Aan de back-end is ook het een en ander opgeschoond. Voor gemeenten is het belangrijk om aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot burgerzaken te kunnen voldoen. Bij uitval moet de hele boel zo snel mogelijk weer operationeel zijn. Een strenge eis, waaraan is voldaan door de servers, storage en back-up te vervangen en de uitwijk volledig in eigen beheer te brengen. Emiel is heel tevreden: “Het is een mooie totaaloplossing en geen half werk.”

Wat heeft het opgeleverd?

Acknowledge en Bedrijfsvoeringseenheid Bommelerwaard kwamen samen in een projectgroep. Deze was verantwoordelijk voor het opstellen van het functioneel ontwerp, het technisch ontwerp, het uitwerken van de uitvoering en de uiteindelijke migratie naar de nieuwe omgeving. De ICT-infrastructuur voor drie verschillende organisaties is nu gestabiliseerd én toekomstbestendig, helemaal op maat gemaakt voor de organisatie. Ze zijn zo een stuk flexibeler en makkelijker op en af te schalen. De virtuele werkplekken zijn uniform opgesteld voor beide gemeenten. Ze hebben bovendien de storage, back-up en uitwijk in eigen beheer genomen.

Virtuele werkplek met 24/7 beschikbaarheid

Flexibiliteit door gemakkelijk op- en afschalen

Storage, back-up en uitwijk in eigen beheer

Prettige samenwerking

De IT-medewerkers van Bommelerwaard voelden meteen een klik met de technisch consultants. “Het was een hele fijne samenwerking; heel pragmatisch, geen onzin. Acknowledge doet wat ze zeggen en zeggen wat ze doen”, vertelt Emiel. De gestabiliseerde en toekomstbestendige ICT-infrastructuur is op maat geleverd voor drie organisaties én binnen budget. De technisch consultants hebben zich zelfs aan de strakke tijdsplanning kunnen houden. Dit is mede te danken aan het goede contact tussen Acknowledge en Bommelerwaard. Het rapportcijfer? Een dikke acht!