Waar sta jij in de cloud?

3 minuten leestijd
Waar sta jij in de cloud?

Werken in de cloud klinkt je vast bekend in de oren. Iedereen is er vol van. En hoewel de cloud veel mogelijkheden biedt, is de weg ernaartoe voor elke organisatie anders. Er is geen one-size-fits-all-oplossing. Wanneer het gaat om de adoptie en het maken van de overstap naar de cloud zien we drie verschillende scenario's bij onze klanten.


De ene organisatie wil zijn eerste stappen op cloudgebied zetten, maar weet nog niet precies hoe. Sommige organisaties brengen een deel van hun ICT al onder in de cloud, maar vragen zich af of ze op de goede weg zitten. En dan zijn er organisaties die volop actief zijn in de cloud, maar op zoek zijn naar vernieuwing of uitbreiding. Kortom, de route naar de cloud is voor elk bedrijf anders en afhankelijk van de snelheid waarin de verschillende stappen doorlopen worden.

Op een kruispunt

Jouw huidige infrastructuur is op korte termijn technisch en financieel afgeschreven en aan vervanging toe. Ga je voor een compleet nieuwe on-premise-oplossing of maak je de stap richting de cloud? Je maakt al gebruik van Microsoft 365 en off-site back-up-oplossingen. De eerste stappen zijn gezet. Maar je bent gewend om alle ICT-werkzaamheden in eigen beheer te houden, waardoor de overstap naar de cloud groot is voor jouw organisatie. Bovendien heeft deze beslissing niet alleen betrekking op de ICT, maar ook op alle processen binnen jouw organisatie. Bij een overstap naar de cloud moet je de nodige veranderingen ondergaan om tot een regieorganisatie te komen.

In de cloud, maar niet in control

Je maakt gebruik van een hybride omgeving waarin je verschillende cloudoplossingen met elkaar combineert. Zo beheer je jouw klantgegevens in een CRM-pakket in de cloud en krijg je via Microsoft 365 overal toegang tot jouw bestanden. Jij bent hybride, maar nog niet helemaal in control. Binnen jouw organisatie worden nog een aantal on-premise-oplossingen gebruikt, zoals een lokale printserver of bijvoorbeeld een zwaar softwarepakket. Je zou graag meer grip hebben op jouw totale cloudomgeving, maar dit blijkt in de praktijk een grote uitdaging. Shadow IT speelt een belangrijke rol: er worden binnen jouw organisatie verschillende applicaties gebruikt zonder dat je hier weet van hebt. De applicatie ‘dropbox’ is hier een goed voorbeeld van. Je kan hierdoor niet de continuïteit en veiligheid van de cloudomgeving waarborgen. Stel een heldere ICT-toekomstvisie op, waarin je een plan maakt om alles in kaart te brengen én om grip te krijgen op de situatie.

Volop in de cloud

Je maakte jaren geleden al de overstap naar een cloudomgeving. En inmiddels maakt je organisatie volop gebruik van alle mogelijkheden die de cloud biedt. Maar grote financiële en organisatorische groei brengt een verandering in je ICT-behoeften. Waar je naar op zoek bent? Een managed service- of cloudpartner die helpt de ICT-volwassenheid van jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen. Nieuwe uitdagingen die op jouw pad komen kun je zo makkelijk overbruggen. Vergeet niet: het monitoren van de cloudomgeving is een continu proces. Een goede cloudomgeving verandert mee met de organisatie en de nieuwe behoeften die daaruit ontstaan. Kan het goedkoper, beter of efficiënter? Een continue verbetering en toetsing is de succesfactor!

Ontvang direct de gratis cloudwhitepaper

Herken jij een van de bovenstaande scenario's en ben je benieuwd wat de cloud (nog meer) voor jou kan betekenen? Download dan onze whitepaper over de cloud.