IAM: hoe veilig zijn jouw patiëntgegevens?

3 minuten leestijd
IAM: hoe veilig zijn jouw patiëntgegevens?

In deze digitale wereld worden privacygevoelige gegevens, waaronder patiëntgegevens, digitaal opgeslagen en beheerd. Het is daarom belangrijker dan ooit om rekening te houden met grote risico’s, zoals cybercrimes en datalekken. Om goed voorbereid te zijn op datalekken en je patiëntgegevens veilig te kan Identity & Access Management, ook wel IAM genoemd, de oplossing bieden. Maar wat is IAM, hoe werkt het en welke uitdagingen kom je tegen bij het implementeren van IAM in de zorgsector? We leggen het je stap voor stap uit.


Steeds meer zorginstellingen zijn het slachtoffer van cyberaanvallen, waarbij identiteiten van patiënten worden misbruikt en patiënten gechanteerd. Een recent voorbeeld is de cyberaanval op Joris Zorg, een zorginstelling in Brabant. De zorginstelling en hun patiënten werden slachtoffer van een aanval van de groep Lockbit, die bekend staan om chantage met identiteitsgegevens van patiënten. Wil je voorkomen dat jouw zorgorganisatie ten prooi valt aan dit soort cybercriminaliteit? Verken de mogelijkheden van IAM!

Wat is IAM?

Identity & Access Management (IAM) is een framework voor het beheren van identiteiten en toegangsrechten van gebruikers. Met IAM kunnen organisaties gecontroleerde toegang verlenen tot gevoelige informatie en programma’s. Dit helpt bij het verminderen van het risico op datalekken en het veilig houden van privacygevoelige informatie, zoals patiëntengegevens.

Rollen en autorisaties

Met behulp van IAM wijs je aan gebruikers van systemen verschillende rollen toe, zodat iedereen enkel toegang heeft tot de bronnen die aan die specifieke rol toegewezen wordt. Door een passende autorisatie toe te wijzen kun je precies bepalen wat de gebruikers met die bronnen mogen doen. Zo is er een centrale controle over gebruikers van systemen en heb je inzicht in en controle over wie wat met welke gegevens doet.

Toegang beheren

Naast het beheren van identiteiten speelt ook het verlenen van toegang een belangrijke rol bij IAM. Door de juiste authenticatie toe te passen bepaal je op welke manier gebruikers toegang krijgen tot gegevens en systemen. Een veel gebruikte manier is multi-factor authenticatie (MFA), waarbij de gebruiker zich op meerdere manieren moet verifiëren. Bijvoorbeeld door naast je inloggegevens ook een code via sms te ontvangen en in te voeren in het systeem om in te kunnen loggen.

Patiëntgegevens blijven veilig

De toepassing van IAM binnen een zorgorganisatie heeft verschillende voordelen:

Verhoogde beveiliging
IAM helpt bij het verminderen van het risico op ongeautoriseerde toegang tot gevoelige informatie, zoals patiëntengegevens.

Verbeterde efficiëntie
Door het beheer van identiteiten en het centraliseren van toegangsrechten zorgt IAM voor meer efficiënte en gestroomlijnde processen binnen een organisatie.

Betere naleving van regelgeving
Door het beheer van identiteiten en toegangsrechten van gebruikers te centraliseren en de toegang tot medische informatie te beperken tot geautoriseerde gebruikers worden regels beter nageleefd. IAM-oplossingen helpen bij het voldoen aan regelgeving op het gebied van gegevensbescherming en privacy, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA).

Uitdagingen voor zorgorganisaties

Het implementeren van IAM-oplossingen brengt uitdagingen met zich mee, vooral in complexe zorgomgevingen. Enkele van deze uitdagingen zijn:

Complexiteit
IAM-oplossingen kunnen complex zijn en het is soms moeilijk om ze goed te integreren in bestaande systemen.

Veranderingsmanagement
IAM-systemen vragen mogelijk om veranderingen in de manier waarop gebruikers toegang krijgen tot systemen en informatie. Het is belangrijk om gebruikers te betrekken bij deze verandering en hen te trainen om de implementatie van IAM-oplossingen soepel te laten verlopen.

Integratie met andere systemen
IAM-oplossingen moeten goed worden geïntegreerd met andere systemen en applicaties die binnen de organisatie worden gebruikt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens de implementatie, omdat dit ook complex kan zijn.

Efficiënter en veiliger

We hebben nu gezien dat het gebruik van IAM zorgorganisaties kan helpen bij het beschermen van gevoelige informatie tegen ongeautoriseerde toegang en datalekken. De implementatie van IAM-oplossingen brengt uitdagingen met zich mee, omdat IAM-systemen en (zorg)organisatiesystemen vaak complex zijn. Wanneer IAM goed geïntegreerd wordt toegepast binnen een organisatie leidt het uiteindelijk tot een efficiënter en veiliger systeem, waarbinnen het lekken van gevoelige informatie wordt voorkomen.

Gratis webinar: IAM voor zorgorganisaties

Wil je meer weten over de inzet van IAM in zorgorganisaties? Onze security-experts vertellen je er alles over tijdens een gratis webinar op dinsdag 9 mei. Meld je snel aan!