Alles over Identity & Access Management (IAM) bij Acknowledge

In een wereld waarin datalekken steeds vaker voorkomen is het belangrijker dan ooit om sterke beveiligingsmaatregelen te treffen. Zo blijven de meest gevoelige gegevens in jouw organisatie goed beschermd. Identity & Access Management (IAM) is een beveiligingsoplossing waarmee je de digitale gebruikers in je organisatie beheert. Gegevens en systemen worden zo beschermd tegen ongewenste toegang. IAM wordt daarnaast ingezet als automatiseringsoplossing voor de in- en uitdiensttreding van personeel. Medewerkers kunnen direct aan de slag, doordat accounts en rechten goed staan ingesteld en ze toegang krijgen tot de juiste werkomgevingen. Een nauwe afstemming met de HR-afdeling is daarom onmisbaar.

Verhoogde beveiliging

Systeem dat controleert wie toegang heeft tot wat en welke handelingen zijn uitgevoerd.

Verbeterde productiviteit

Gebruikers hebben alleen toegang tot de middelen die ze nodig hebben.

Lagere kosten

De kans dat gebruikers per ongeluk iets misbruiken of beschadigen is een stuk kleiner.

Wat is Identity & Access Management?

IAM biedt een kader voor het controleren van de toegang tot gegevens en systemen. Hiermee kun je onbevoegde toegang voorkomen. Je weet bovendien precies tot welke systemen en gegevens jouw medewerkers toegang hebben. En aanmeldpogingen – of ze nou succesvol zijn of niet – worden uitvoerig gelogd. Een gat in je beveiliging is hierdoor ook een stuk sneller gedicht. IAM-oplossingen werken lokaal of in de cloud. IAM op locatie is doorgaans complexer en duurder om te implementeren dan oplossingen in de cloud, maar bieden vaak wel meer controle en flexibiliteit.

Created with Sketch.
Mike van Eck
Mike van Eck Product Owner cybersecurity

Hoe werkt IAM?

In een IAM-systeem wijs je rollen toe aan gebruikers om vervolgens te definiëren welk toegangsniveau elke rol heeft tot verschillende bronnen (user provisioning en beheer). Met behulp van de juiste autorisaties kun je precies bepalen wat medewerkers mogen doen. Een gebruiker met een adminrol krijgt bijvoorbeeld volledige toegang tot alle bronnen, terwijl een gebruiker met een gastrol de gegevens alleen mag lezen. Zo heb je dankzij IAM precieze controle over wie wat kan zien en doen binnen je organisatie. Door middel van de juiste authenticatie bepaal je ook hoe gebruikers toegang krijgen tot systemen en gegevens. Veel organisaties kiezen voor multi-factor authenticatie (MFA), waarbij een extra verificatiemethode wordt toegevoegd aan het inlogproces. De inzet van single sign-on (SSO) geeft gebruikers toegang tot meerdere systemen met een enkele set aan referenties. Autorisaties worden centraal afgedwongen, terwijl medewerkers minder vaak in hoeven te loggen.

HelloID

Hoe zet je IAM in?

IAM-oplossingen kunnen op verschillende manieren worden ingezet, afhankelijk van de behoeften van een organisatie. On-premise oplossingen worden lokaal geïnstalleerd en beheerd, terwijl cloudgebaseerde oplossingen worden gehost en via het internet toegankelijk zijn. Bij hybride oplossingen worden componenten op locatie en in de cloud gecombineerd. Het is ook belangrijk om als organisatie een strikt beleid en procedures voor het aanmaken en onderhouden van accounts te hanteren. Afwijkingen en ongeautoriseerde activiteiten worden zo nog sneller gedetecteerd.

Gecentraliseerde controle Automatisering Zichtbaarheid

Gecentraliseerde controle

Voorkom beveiligingsproblemen als gevolg van dubbele of conflicterende accounts.

 

Automatisering

Voor repetitieve taken, zoals accounts aanmaken en wachtwoorden resetten.

 

Zichtbaarheid

Inzicht in de toegang tot bronnen en welk type activiteit werd uitgevoerd.

 

Onze experts vertellen

We vragen onze securityexperts regelmatig hun kennis te delen via interessante blogs. Zo blijf jij op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen!

Kunnen wij je helpen?

Je weet nu wat Identity & Access Management is en waarom het belangrijk is hier aandacht aan te besteden binnen jouw organisatie. Maar hoe bepaal je nou welke IAM-toepassing het beste past bij jouw organisatie? Onze experts helpen je daar graag bij. Ze nodigen je uit voor een vrijblijvende kennismaking!