Het belang van multi-factor authenticatie (MFA) in de zorgsector

4 minuten leestijd
Het belang van multi-factor authenticatie (MFA) in de zorgsector

Het beschermen van gevoelige data speelt een heel belangrijke rol in de zorgsector. Wanneer je geen maatregelen neemt voor het beveiligen van de toegang tot gegevens vergroot je de kans op risico’s zoals inbreuk op privacy van patiënten en identiteitsdiefstal. Multi-factor authenticatie (MFA) voegt een extra beveiligingslaag toe aan de traditionele verificatie. Gebruikers moeten twee of meer factoren leveren om hun identiteit te verifiëren, voordat zij toegang krijgen tot een systeem, wat bijdraagt aan het beschermen van gegevens. Het is daarom niet raar dat multi-factor authenticatie sterk aan wordt bevolen voor organisaties in de zorgsector die werken met gevoelige persoonsgegevens.


MFA belangrijk bij Identity & Access Management

Multi-factor authenticatie is een belangrijk onderdeel van Identity & Access Management (IAM). IAM is een framework met als doel om de toegang tot systemen en gegevens binnen een organisatie te beheren en te controleren. MFA is een manier om de identiteit van een gebruiker te verifiëren en draagt daarom bij aan Identity & Access Management.

Verschillende manieren van MFA

Wanneer je een methode voor multi-factor authenticatie toepast die aansluit bij jouw organisatie in de zorgsector verbeter je de beveiliging van gevoelige informatie. Er zijn verschillende soorten multi-factor authenticatie:

SMS-codes

Gebruikers hebben naast hun wachtwoord ook een eenmalige authenticatiecode via SMS nodig om in te loggen.

Biometrische authenticatie

Verifiëren van de identiteit via een fysiek kenmerk, zoals vingerafdruk, gezichtsherkenning of stemherkenning.

Authenticatie-apps

Genereren eenmalige codes die kunnen worden gebruikt voor authenticatie.

Pushnotificaties

De gebruiker ontvangt een push-notificatie op een telefoon om de identiteit te verifiëren.

Tokens

Kleine hardware-apparaten, zoals een USB-sleutelhanger, die eenmalige wachtwoorden genereren.

Smartcards

Plastic kaarten met een chip die persoonlijke informatie bevatten en gebruikt worden voor authenticatie.

Voordelen van multi-factor authenticatie

Multi-factor authenticatie draagt in de zorgsector op verschillende manieren bij aan het versterken van de beveiliging van gevoelige gegevens:

Bescherming tegen ongeautoriseerde toegang
Multi-factor authenticatie helpt bij het voorkomen van ongeautoriseerde toegang tot gevoelige patiëntgegevens, zelfs als een gebruiker zijn of haar wachtwoord verliest of als deze wordt gestolen. Een hacker zou in dit geval ook, de mobiele telefoon, het token of de smartcard nodig hebben om toegang te krijgen.

Verminderen van risico’s bij phishingaanvallen
Phishingaanvallen zijn gericht op het verkrijgen van de inloggegevens van gebruikers door middel van valse e-mails of websites. Met multi-factor authenticatie verminder je het risico op een succesvolle phishingaanval, omdat de hacker naast het wachtwoord ook de mobiele telefoon, het token of de smartcard nodig heeft. Dit is heel belangrijk in de zorgsector, waar hackers gevoelige medische informatie kunnen gebruiken voor criminele doeleinden.

Herkenning van ongebruikelijk gedrag
Met multi-factor authenticatie herken je afwijkend gedrag van gebruikers. Als een gebruiker bijvoorbeeld probeert in te loggen vanaf een onbekend apparaat of op een ongebruikelijk tijdstip, wordt dit als verdacht geregistreerd en geeft het systeem een waarschuwing af.

Voldoen aan regelgeving
In de zorgsector is het verplicht te voldoen aan regelgeving op het gebied van gegevensbescherming en privacy. Denk hierbij aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA). Multi-factor authenticatie helpt bij het voldoen aan deze regelgeving door het gebruik van extra beveiligingslagen bij de toegang tot gevoelige patiëntgegevens.

Created with Sketch.
IT-security
Security-experts van Acknowledge

Tips voor het implementeren van multi-factor authenticatie

Het implementeren van MFA kan een uitdaging zijn. Daarom zetten we een aantal tips op een rijtje voor de implementatie van multi-factor authenticatie binnen de zorgsector. Door deze tips toe te passen verloopt de implementatie soepeler en wordt de beveiliging van gevoelige informatie versterkt.

Identificeer gevoelige informatie
Breng de informatie in kaart die beschermt moet worden, zoals patiëntgegevens en medische dossiers.

Kies een passende MFA-methode
Kies een MFA-methode die past bij de behoeften van jouw zorginstelling en die de gebruikerservaring niet verstoort. Bijvoorbeeld een token, smartcard, biometrische authenticatie of mobiele app.

Communiceer met gebruikers
Communiceer met gebruikers over de implementatie van MFA en leg uit waarom het belangrijk is voor de bescherming van gevoelige informatie. Zorg ervoor dat gebruikers weten hoe ze de MFA-methode moeten gebruiken en bied ondersteuning indien nodig. Benadruk hierin het belang van het beschermen van patiëntgegevens.

Test de MFA-oplossing
Test de MFA voordat deze wordt uitgerold, om er zeker van te zijn dat deze goed werkt en geen problemen oplevert voor medewerkers.

Stel beleid op
Stel een beleid op voor het gebruik van MFA binnen de zorginstelling en communiceer dit beleid naar alle medewerkers die er gebruik van maken. Zorg ervoor dat het beleid regelmatig wordt geëvalueerd en geoptimaliseerd.

Rol MFA geleidelijk uit
Geef gebruikers de tijd om aan de nieuwe methode te werken door MFA geleidelijk uit te rollen binnen de zorginstelling. Begin met het implementeren van MFA bij de meest gevoelige informatie en breid dit vervolgens uit naar andere gebieden.

Wanneer je deze tips toepast verloopt de implementatie van MFA binnen zorginstellingen soepeler en versterk je de beveiliging van gevoelige informatie. Dit draagt bij aan het voorkomen van datalekken in de zorgsector en het beschermen van de privacy van patiënten.

Gratis webinar: IAM in de zorg

Wil je meer weten over toegangsbeveiliging? Meld je aan voor het IAM webinar op 9 mei. Of neem vrijblijvend contact met ons op.