Gevoelige data beschermen met Identity & Access Management

3 minuten leestijd
Gevoelige data beschermen met Identity & Access Management

Voor elke organisatie is het belangrijk om gevoelige data goed te beschermen. Identity & Acces Management, ook wel IAM genoemd, is een framework voor het beheren van identiteiten van gebruikers en het controleren van toegang tot systemen. We leggen je uit wat de componenten zijn van IAM en geven je tips voor het beheren van rollen en rechten.


Wat zijn de componenten van IAM?

Om beter te begrijpen wat Identity & Access Management inhoudt lichten we eerst vier belangrijke onderdelen van een IAM-oplossing toe:

Identiteitsbeheer
Het creëren en beheren van digitale identiteiten, zoals de aanmaak van gebruikersaccounts, het toewijzen van rollen en het machtigen en beheren van gebruikersgegevens. Wanneer medewerkers enkel toegang krijgen tot de bronnen die ze mogen zien, bescherm je ook gevoelige data binnen de organisatie.

Toegangscontrole
Controleren wie toegang heeft tot welke middelen. Dit gebeurt via een zogenaamde rolgebaseerde toegangscontrole, waarbij je gebruikers specifieke rollen toewijst met daarbij behorende machtigingen.

Authenticatie
De verificatie van de identiteit van een gebruiker. Dit kan gebeuren via verschillende methoden, zoals wachtwoorden en multi-factor authenticatie (MFA), waarbij je nog een extra stap moet zetten tijdens het inlogproces.

Single sign-on (SSO)
SSO is een methode waarbij gebruikers één set referenties gebruiken om toegang te krijgen tot meerdere applicaties. Dit zorgt naast meer efficiëntie en productiviteit ook voor een veiliger inlogproces.

Created with Sketch.
IT-security
Security-experts van Acknowledge

Tips voor het beheren van rollen en rechten

Je kunt gevoelige data beter beschermen met de juiste IAM-oplossing. Maar hoe zet je dit het beste in? We geven je enkele best practices voor het in kaart brengen en beheren van rollen en rechten bij IAM:

Identificeer functies binnen de organisatie
Bepaal aan welke gebruikers met welke functie je toegang verleent aan welke informatie en systemen.

Definieer en beheer rollen centraal
Gebruikers in de hele organisatie hebben hierdoor consistent toegang tot de juiste gegevens.

Wijs verantwoordelijkheden toe
Eigenaren van rollen en rechten zijn verantwoordelijk voor het beheer en de toewijzing hiervan.

Gebruik het principe van least privilege
Geef gebruikers alleen toegang tot de informatie en resources die nodig zijn om hun werk uit te voeren. Dit minimaliseert het risico op datalekken en ongeautoriseerde toegang.

Voer regelmatig audits uit van rollen en rechten
Zo zorg je ervoor dat de toegangsrechten van gebruikers up-to-date zijn en controleer je dat er geen ongeautoriseerde toegang is tot bepaalde informatie en systemen.

Gratis webinar: beveilig je gegevens met IAM

Het integreren van IAM-oplossingen binnen organisatiesystemen kan een complex proces zijn. Wil je meer weten over IAM? Meld je dan aan voor de gratis webinar op dinsdag 9 mei!