De strategische technologietrends voor 2023

4 minuten leestijd
De strategische technologietrends voor 2023

Wil jouw organisatie kosten besparen, de marge verbeteren of opnieuw investeren? Of proberen jullie nog steeds te groeien? Dit is misschien wel hét moment om je bedrijfsmodel opnieuw uit te vinden. De technologietrends voor 2023 kunnen zowel een kans als een risico vormen. Met ons overzicht stel jij een technologische routekaart op voor jouw organisatie!


Bedrijfsleiders en technologen gebruiken de Gartner technologietrends voor 2023 om de potentiële impact op specifieke strategieën te beoordelen, zoals omzetgroei, digitaal versnellen, het maximaliseren van de waarde uit data of het beschermen en opbouwen van het merk. Door te kijken wanneer deze trends het meest relevant worden, stippel je een strategisch pad uit dat past bij jouw organisatie.

Vervul bedrijfsbehoeften om te optimaliseren, schalen of pionieren.

Stem technologische innovatie af op je toekomstige strategische doelstellingen.

Investeer in duurzame technologie om voordelen en groeikansen te creëren.

Thema 1: optimaliseren van veerkracht, operaties of vertrouwen

De technologische trends voor 2023 optimaliseren IT-systemen voor een grotere betrouwbaarheid. Daarnaast verbeteren ze datagedreven besluitvorming en houden de waarde en integriteit van kunstmatige intelligentie-systemen (AI) in productie.

Digital Immune System

Een digitaal immuunsysteem creëert een verbeterde klantervaring door meerdere strategieën van software-engineering te combineren. Zo beschermt het tegen risico’s. Door middel van observeerbaarheid, automatisering en uitgebreid ontwerpen en testen levert het veerkrachtige systemen op die operationele en beveiligingsrisico’s beperken.

Applied Observability

Toegepaste waarneembaarheid gebruikt AI om gegevens die door een organisatie worden uitgezonden te analyseren en aanbevelingen te doen. Hierdoor kan een onderneming snellere en nauwkeurigere toekomstige beslissingen nemen. Wanneer het systematisch wordt toegepast, vermindert toegepaste waarneembaarheid de reactievertraging en optimaliseert zo de bedrijfsvoering in realtime.

AI Trust, Risk & Security Management

AI TRiSM ondersteunt de governance, betrouwbaarheid, rechtvaardigheid, robuustheid, doeltreffendheid en gegevensbescherming van AI-modellen. Het combineert methoden voor het verklaren van AI-resultaten, het snel inzetten van nieuwe modellen, het actief beheren van AI-beveiliging en controles voor privacy- en ethische kwesties.

De strategische technologietrends voor 2023

Thema 2: schalen van verticale oplossingen of productlevering

De strategische Gartner technologietrends voor 2023 versnellen verticale aanbiedingen, verhogen het tempo van productlevering en maken overal connectiviteit mogelijk.

Industry Cloud Platforms

Cloudplatforms voor bedrijven combineren Software, Platform en Infrastructure as a Service (SaaS, PaaS en IaaS) met op maat gemaakte branchespecifieke functionaliteit. Organisaties passen zich hiermee gemakkelijker aan de niet aflatende stroom van verstoringen in hun sector aan.

Platform Engineering

Platformtechniek biedt een samengestelde reeks tools, mogelijkheden en processen die zijn verpakt voor eenvoudige consumptie door ontwikkelaars en eindgebruikers. Het verhoogt de productiviteit van eindgebruikers en vermindert de last voor ontwikkelingsteams.

Wireless-Value Realization

Draadloze waarderealisering omvat de levering van draadloze netwerkdiensten van alles, inclusief traditionele eindgebruikerscomputers, ondersteuning voor randapparatuur en digitale tagging-oplossingen. Dergelijke netwerken gaan veel verder dan pure connectiviteit en bieden locatie- en andere realtime informatie en inzicht van analyses. Ze stellen systemen hiermee in staat rechtstreeks netwerkenergie te oogsten.

Investeringen in duurzame technologie kunnen meer operationele veerkracht en financiële prestaties creëren en bieden nieuwe mogelijkheden voor groei.”

Gartner

Thema 3: pionieren voor baanbrekende klantbetrokkenheid

Deze trends zijn gericht op het mogelijk maken van veranderingen in bedrijfsmodellen, het opnieuw uitvinden van betrokkenheid bij werknemers en klanten en het versnellen van strategieën om nieuwe virtuele markten aan te boren.

Superapps

Superapps zijn meer dan samengestelde toepassingen die diensten bundelen. Een superapp combineert de kenmerken van een app, een platform en een ecosysteem in één applicatie en biedt een platform waarop derden hun eigen mini-apps kunnen ontwikkelen en publiceren.

Adaptive AI

Aanpassende kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk het gedrag van modellen na implementatie te veranderen door realtime feedback te gebruiken. Modellen worden zo voortdurend hertraind en leren op basis van nieuwe gegevens en aangepaste doelen binnen runtime- en ontwikkelingsomgevingen om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden in de echte wereld.

Metaverse

De metaverse stelt mensen in staat hun fysieke activiteiten na te bootsen of te verbeteren. Dit kan gebeuren door fysieke activiteiten naar een virtuele wereld te verplaatsen of uit te breiden, of door de fysieke wereld te transformeren. Het is een innovatie die meerdere technologische thema’s en mogelijkheden combineert.

Thema 4: duurzame technologische oplossingen nastreven

Het leveren van technologie alleen is in 2023 niet voldoende. Duurzame technologie is een raamwerk van oplossingen dat de energie en efficiëntie van IT-diensten verhoogt en duurzaamheid van ondernemingen mogelijk maakt. Hiervoor worden technologieën zoals traceerbaarheid, analyses, software voor emissiebeheer en AI ingezet. Deze duurzame technologietrends helpen klanten bovendien hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Investeringen in duurzame technologie hebben het potentieel om meer operationele veerkracht en financiële prestaties te creëren, terwijl ze nieuwe mogelijkheden voor groei bieden.

Wil jij altijd op de hoogte blijven?

De strategische tech trends voor 2023 laten zien welke technologische ontwikkelingen de komende jaren een significante impact gaan hebben op de manier waarop wij werken en leven. Blijf jij graag op de hoogte van het laatste nieuws en interessante ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze e-mails!