De inzet van VR-video’s in de zorg

3 minuten leestijd
De inzet van VR-video's in de zorg

Met Virtual Reality (VR) worden praktijksituaties op een hyperrealistische manier weergegeven. VR wordt ook steeds vaker in verschillende domeinen van de zorg ingezet. Zo bieden VR-video's ondersteuning bij angstreductie, het vergroten van comfort en de behandeling van patiënten. De technologie wordt bovendien regelmatig ingezet als informatiebron of bij de training van zorgverleners.


De VR-bril is een beeldscherm dat direct voor je ogen wordt gedragen en waarmee je helemaal wordt afgesloten van alles om je heen. Zodra je een VR-bril op zet, waan je jezelf in een andere omgeving. De beelden die je ziet worden je nieuwe werkelijkheid. Net zoals in het dagelijks leven kun je met een VR-bril 360 graden om je heen kijken, zodat je ziet wat zich overal in de virtuele omgeving bevindt. De video’s die je kunt bekijken zijn eerder opgenomen en kunnen ook interactief zijn. Dit betekent dat je zelf meer invloed kunt uitoefenen op waar je naar kijkt of waar je naartoe gaat. Omdat een VR-film heel echt overkomt is het een geweldige manier om mensen mee te nemen in een bepaalde beleving. VR wordt dan ook regelmatig ingezet voor voorlichtingsvideo’s in de zorg.

Sprekende resultaten

Wetenschappelijk onderzoek bewijst keer op keer dat een betere voorlichting en voorbereiding van medische handelingen resulteert in een verlaging van de angst en pijn bij patiënten. “Ziekenhuisbezoeken zijn heel stressvol, zeker voor kinderen. Positieve invloeden zijn belangrijk om het herstel van de patiënt te verbeteren”, vertelt dokter Bas Zegers, kinderarts bij het Máxima Medisch Centrum (MMC). Recent werden de eerste resultaten gedeeld van een studie met VR-voorlichtingsvideo’s in het King’s College Hospital in Londen. De VR-video’s helpen om kinderen voor te bereiden op hun MRI-onderzoek. Van de ondervraagde zorgverleners gaf 90 procent aan dat de kinderen zich meer op hun gemak voelde voorafgaand aan de MRI-test. In 63 procent van de gevallen werd tijd bespaard op de voorbereiding. Alle kinderen lieten weten dat ze beter begrepen wat hen te wachten stond. En 63 procent rapporteerde dat de kinderen beter stil lagen tijdens de MRI-test, waardoor de scantijd werd gereduceerd. De video’s leidden zelfs tot een forse vermindering van het aantal algehele narcoseverzoeken.

Een beleving

De ervaring leert ons dat de inzet van VR op een positieve manier bijdraagt aan het voorbereiden en informeren van patiënten én professionals in de zorg. Met een 360 gradenvideo is het voor de patiënt mogelijk om specifieke behandelingen levensecht te beleven in de behandelkamer, wachtruimte of zelfs thuis. VR-video’s prikkelen meerdere zintuigen tegelijk, waardoor de impact veel groter is dan een gewone video, poster of leesmateriaal. Je hersenen slaan een VR-beleving als een herinnering op, met als resultaat dat je voor je gevoel de behandeling al eens eerder hebt ondergaan. Hierdoor zijn patiënten over het algemeen minder angstig voor het daadwerkelijke onderzoek of de ingreep. De kracht van VR ligt dus in de beleving. Dr. Martina Porath, gynaecoloog bij het MMC, sluit zich hierbij aan: “VR-video’s zijn een uitstekende manier op patiënten te informeren over hun aankomende behandelingen. Het is een échte ervaring. Je kunt het op geen betere manier uitleggen.”

Ontdek de mogelijkheden van VR

VR-video's kunnen van enorm toegevoegde waarde zijn in de zorg, zowel voor patiënten en zorgverleners. Maar hoe maak je zo'n voorlichtingsvideo? Wij bieden ondersteuning in het realiseren van nieuwe video's of bij de inzet van bestaande video's. Benieuwd wat we voor jouw zorginstelling kunnen betekenen?