Awareness: wat is jouw rol in de beveiliging?

2 minuten leestijd
Awareness: wat is jouw rol in de beveiliging?

Wist je dat meer dan 95% van alle beveiligingsfouten veroorzaakt wordt door menselijk handelen? De een klikt op een phishingmail of verliest een USB-stick, de ander vergeet een back-up te maken of deelt onbewust informatie met ongeautoriseerde personen. Jij bent daarom zelf de essentiële schakel binnen informatiebeveiliging.


Technische en organisatorische maatregelen zijn noodzakelijk. Systemen moeten immers up-to-date zijn en de ICT goed beveiligd. Maar het creëren van awareness bij medewerkers is minstens zo belangrijk voor je ICT-security. Jij kan zorgen voor de human firewall van jouw bedrijf. Maar hoe doe je dit?

Het begint bij awareness

De eerste stap is bewustwording. Wist je bijvoorbeeld dat frauduleuze partijen veel verschillende manieren inzetten om achter gevoelige (bedrijf)informatie te komen? Daarnaast vormt het actief herkennen van veiligheidsrisico’s, incidenten en kwetsbaarheden een belangrijke vervolgstap. Zo zorg je ervoor dat je jezelf en jouw bedrijf beschermt. Jij maakt namelijk het verschil! Door alert te zijn op beveiligingsbedreigingen als ransomware, shoulder surfing of social engineering zorg jij ervoor dat je organisatie niet de dupe wordt van een menselijke beveiligingsfout.

Digitaal veilig met training en onderzoek

Er zijn verschillende mogelijkheden die jou kunnen helpen om optimaal secure te zijn. Zo brengen securitytrainingen mensen beter op de hoogte van het belang van security, de maatregelen die daarbij horen en hoe zij nog veiliger kunnen werken. Onderzoek naar social engineering checkt de mate van awareness, scherpte en het reactievermogen binnen jouw organisatie bij verschillende aanvalstechnieken. Er zijn verschillende manieren om het bewustzijn van allerlei aanvalstechnieken binnen jouw organisatie te testen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gesimuleerde social engineeringactiviteiten die vergelijkbaar zijn met aanvallen uit de praktijk. Tot deze onderzoeken behoren onder andere simulated phishing, mystery guest en simulated vishing.

Ontvang direct de gratis ICT-securitywhitepaper

Benieuwd hoe jij binnen jouw organisatie awareness stimuleert en security-uitdagingen aangaat? Download onze whitepaper!