Wat is Device as a Service (DaaS)?

4 minuten leestijd
Wat is Device as a Service (DaaS)?

Klanten stellen ons vaak de vraag: wat is Device as a Service? Deze dienstverlening is vergelijkbaar met een abonnement waarbij je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Device as a Service biedt niet alleen hardware-oplossingen, maar ook verschillende aanvullende diensten.


De term ‘Device as a Service’ – vaak afgekort tot DaaS – wordt in de markt op verschillende manier uitgelegd. In de basis is het een fysieke werkplek voor een vast bedrag per maand. Dit kan gecombineerd worden met een leaseovereenkomst, software en aanvullende diensten, zoals lifecycle services. Hieronder valt bijvoorbeeld het regelen van rompslomp rondom in- en uitdiensttreding van medewerkers. Ook stemmen we af hoe de apparaten (devices) worden klaargemaakt (ingespoeld) en geleverd.

Productiever én duurzamer

Vaak ontstaat de behoefte om gebruik te maken van Device as a Service vanuit de pijnpunten van de ICT-afdeling van een organisatie. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van werkplekken met een afschrijvingstermijn van vijf jaar. In het kader van duurzaamheid willen ze deze termijn verlengen, zodat medewerkers langer met de apparatuur werken. Maar is dit ook echt duurzamer? We zien juist dat medewerkers minder productief zijn als ze op verouderde apparaten werken. Verkort je de afschrijvingstermijn naar bijvoorbeeld drie jaar, dan zijn devices veiliger, sneller én leveren vaak nog een restwaarde op. Door circulair in te richten dat je een fysieke werkplek om de drie jaar vervangt ben je duurzamer bezig en krijg je mogelijk zelfs geld terug.

HP Proactive Insights

Een andere uitdaging voor veel ICT-afdelingen is de inzage in de prestaties van alle hardware in de organisatie. Zijn alle devices compliant? Hebben gebruikers een te zware of juist te lichte laptop? En hoeveel storingsgevallen zijn er? Met HP Proactive Insights wordt de status van je devices inzichtelijk. Je ziet direct welke gebruiker problemen heeft en hoe je die medewerker proactief kan ondersteunen. Met behulp van geavanceerde datamining-technieken en algoritmen kan de tool patronen en trends in onze gegevens identificeren en aanbevelingen doen voor verbeteringen. Het grote voordeel van HP Proactive Insights is dat het multi-vendor is ingericht, waardoor je devices van verschillende leveranciers kan monitoren met één tooling.

Afspraken vastleggen

Nadat de behoeften van een organisatie in kaart zijn gebracht wordt gekeken of het (werkplek)beleid van de organisatie moet worden aangepast. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de interne adoptie? Als je lifecycle services afneemt en hier komt in- en uitdiensttreding bij kijken, dan moet je dit ook communiceren richting medewerkers. Daarnaast kiezen we de juiste devices op basis van vastgestelde persona’s (gebruikersgroepen). Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken adviseren we klanten om zo min mogelijk persona’s te kiezen met een beperkte selectie aan hardwaremogelijkheden. We stemmen het kernassortiment altijd af met de organisatie. Alle afspraken worden vastgelegd in een dossier. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn en bij wie je terecht kan bij problemen. Het dossier is een levend document dat steeds wordt geoptimaliseerd.

Belangrijke overwegingen

Wanneer je gebruikmaakt van Device as a Service is het belangrijk rekening te houden met de wensen van de eindgebruikers. Hoe blijer je medewerkers, hoe productiever ze zijn. Elke beslissing die wordt genomen heeft invloed op hoe zij hun werk uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met duurzaamheid, zeker met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De nieuwe Europese richtlijn eist van mkb-organisaties dat ze aan kunnen geven hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Overweeg bijvoorbeeld om je afgeschreven devices te doneren voor een tweede leven.

Device as a Service voor jouw organisatie

Van het opstellen van persona’s tot de afhandeling van defecte devices: wij ondersteunen je gedurende de hele levenscyclus van je hardware. Wat is Device as a Service voor jouw organisatie? In welke fase bevindt jouw organisatie zich? En wat kunnen we voor jou betekenen? Onze experts staan voor je klaar!