Security-awareness: bescherming tegen digitale dreigingen

3 minuten leestijd
Security-awareness: bescherming tegen digitale dreigingen

In onze moderne digitale wereld is het cruciaal om bewust te zijn van de dreigingen die op de loer liggen. We weten allemaal dat we niet zomaar op verdachte links in mails moeten klikken. Toch blijkt dat maar liefst negentig procent van de succesvolle cyberaanvallen begint bij een phishingmail. Zijn cybercriminelen zo slim, of zijn wij als gebruikers hardleers?


Het antwoord ligt deels in onze menselijke nieuwsgierigheid. Cybercriminelen maken hier gretig gebruik van en zetten zelfs geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie – oftewel artificial intelligence (AI) – in om ons te misleiden. Maar wat als we diezelfde technologieën gebruiken om onze medewerkers te trainen en hen bewust te maken van de tactieken die cybercriminelen hanteren?

De mens als laatste verdedigingslinie

Ondanks alle technische maatregelen die we treffen blijft de menselijke factor het grootste risico in onze verdediging tegen digitale dreigingen. Juist nu met de invoering van de nieuwe NIS2-richtlijn (gepland voor oktober 2024) wordt het tijd onze medewerkers hiertegen te wapenen. Bewustwordingstraining speelt hierbij een sleutelrol. De NIS2-regelgeving legt strengere eisen op aan organisaties op het gebied van cyberbeveiliging. Meer organisaties moeten voldoen aan deze regels om zich te beschermen tegen beveiligingsincidenten. Een goed geïnformeerde en getrainde medewerker kan helpen om datalekken, downtime en herstelkosten te minimaliseren.

Phishing: de oude bekende

Phishing blijft de meest voorkomende vorm van cyberaanvallen. Hierbij doen aanvallers zich voor als een betrouwbare entiteit om zo gevoelige informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. Dat gebeurt vooral via misleidende e-mails (spam). Dagelijks worden zo’n 3,4 miljard spamberichten verstuurd. Voor cybercriminelen is dit een lucratieve business, vooral omdat ze zich vaak verschuilen achter VPN-verbindingen en dus moeilijk te traceren zijn. Maar het gaat niet alleen om financieel gewin. Steeds vaker zijn politieke motieven of spionage voor andere landen de drijfveren achter deze aanvallen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het voortbestaan van een organisatie hangt af van hoe goed medewerkers zijn voorbereid. Laten we niet wachten tot een cyberaanval toeslaat, maar in plaats daarvan investeren in security-awareness en onze mensen bewust maken van de risico’s en de juiste handelingen. Zo beschermen we niet alleen de bedrijfsvoering, maar ook onze reputatie en het vertrouwen van onze klanten. Om security-awareness effectief in te zetten binnen je organisatie is het belangrijk regelmatig trainingen en workshops te organiseren die medewerkers informeren over beveiligingsrisico’s en preventiemethoden. Het gebruik van interactieve elementen zoals simulaties van phishingaanvallen kan medewerkers helpen praktische ervaring op te doen met het herkennen van dreigingen. Ten slotte is het cruciaal dat cybersecurity een vast onderdeel wordt van je organisatiebeleid en dat medewerkers worden aangemoedigd om verdachte activiteiten te melden.

Security-awareness bij Acknowledge

En nu het goede nieuws: toonaangevend online trainingsplatform KnowBe4 en Acknowledge hebben de handen ineen geslagen. Met KnowBe4 versterken we onze verdedigingslinie en motiveren medewerkers om veilig en alert te blijven voor digitale dreigingen. Voor de prijs van slechts één kop koffie per medewerker per maand kunnen organisaties hun medewerkers trainen en bewust maken van de gevaren van phishing en andere digitale dreigingen. Laten we samen investeren in een veiligere digitale toekomst!