Hoe veilig is jouw wachtwoord?

2 minuten leestijd
Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Door alle nieuwe technieken en ontwikkelingen kunnen computers steeds sneller complexe berekeningen uitvoeren. Waar voorheen een wachtwoord van acht karakters met cijfers, hoofdletters en kleine letters voldoende was, worden deze tegenwoordig binnen één uur gekraakt. Hierdoor neemt het belang van een sterk veilig wachtwoord drastisch toe.


Veiligheid wachtwoord

Het kraken van wachtwoorden is een veel voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Via phishingaanvallen proberen kwaadwillenden inloggegevens te stelen, of ze zetten een brute force-aanval in om je wachtwoord te kraken door alle mogelijke combinaties te proberen. Hoe gemakkelijker je wachtwoord, hoe sneller hij te achterhalen is. In de afbeelding kun je zien hoe gemakkelijk een wachtwoord te kraken is.

Created with Sketch.
IT-security

Hoe complexer, hoe beter

Krijg je de melding om een nieuw wachtwoord in te stellen of heb je een nieuw wachtwoord nodig? Gebruik de onderstaande tips om je wachtwoord extra complex en daarmee extra veilig te maken:

  • Maak individuele wachtwoorden lang. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het is om te kraken. Kies daarom een wachtwoord van twaalf tekens of langer.
  • Vermijd voor de hand liggende (persoonlijke) informatie. Gebruik niet je naam, geboortedatum of telefoonnummer. Mijd ook veelgebruikte wachtwoorden zoals ‘123456’ of ‘password’.
  • Maak unieke wachtwoorden voor elke account. Als een wachtwoord wordt gehackt, kan dit de beveiliging van al je accounts in gevaar brengen.
  • Gebruik geen voorspelbare patronen in je wachtwoord. Dus geen opeenvolgende cijfers (123456) of herhaalde tekens (aaaaaa). Kies in plaats daarvan willekeurige combinaties.
  • Pas zowel letters als cijfers toe. Bijvoorbeeld door enkele letters in je wachtwoord door overeenkomstige cijfers of symbolen te vervangen. Zo wordt de ‘o’ een ‘0’ en de ‘e’ een ‘3’.

De beste tip!

Overweeg voor je persoonlijke of individuele wachtwoorden het gebruik van een wachtwoordkluis, zoals KeePass. Zo’n wachtwoordkluis kan je helpen bij het genereren en onthouden van sterke wachtwoorden voor al je accounts. Dit stelt je in staat om unieke en complexe wachtwoorden te gebruiken zonder ze allemaal te hoeven onthouden. Een veilig wachtwoord is echter niet voldoende. Gebruik waar mogelijk altijd een vorm van multi-factor authenticatie (MFA of 2FA). MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door naast het wachtwoord ook een tweede verificatiemethode te vereisen, zoals een eenmalige code via een app of een sms naar je mobiele telefoon.

Wil jij altijd op de hoogte blijven?

We brengen regelmatig blogs en whitepapers uit waarin we inspelen op belangrijke technologische trends. Blijf jij graag op de hoogte van het laatste nieuws en interessante ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze e-mails!