De Nationale Wasstraat tegen DDoS-aanvallen

2 minuten leestijd
De Nationale Wasstraat tegen DDoS-aanvallen

Een DDoS-aanval, niemand wil er aan denken dat het gebeurt. De onbereikbaarheid van een organisatie kan grote of zelfs catastrofale gevolgen hebben. Patiënten of klanten kunnen niet bij hun gegevens, belangrijke dienstverlening kan niet communiceren met de buitenwereld en webshops gaan compleet offline, waardoor er geen bestellingen verwerkt kunnen worden. De Nationale Wasstraat tegen DDoS-aanvallen signaleert wanneer iemand wordt aangevallen.


Het afgelopen half jaar vonden er een aantal DDoS-aanvallen plaats op de websites van verschillende ziekenhuizen in Nederland, waaronder de website van het UMC in Groningen en de website van Z-Cert. Een aanval op DigiD afgelopen september zorgde ervoor dat mensen niet konden inloggen op websites van de overheid. DDoS-aanvullen richten dus veel schade aan. Maar wat houdt het in? En hoe kun je jouw organisatie ertegen beveiligen?

Wat is een DDoS-aanval?

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Een DDoS-aanval is een poging van cybercriminelen om ontzettend veel verzoeken naar één doel te versturen, waardoor deze onbereikbaar wordt voor gebruikers en beheerders. Er ontstaat eigenlijk een digitale file. Zo’n doel kan een website zijn, maar bijvoorbeeld ook een router, firewall, applicatie of server. Via bijvoorbeeld een botnet – een netwerk van gehackte computers met een centrale aansturing – wordt een doel zo massaal aangesproken dat deze heel traag wordt of zelfs helemaal crasht. De slachtoffers van deze aanvallen zijn uiteenlopend, van gameservers en scholen tot banken, webshops of zelfs complete overheden. Het plegen van een DDoS-aanval is áltijd een strafbaar feit.

NaWas tegen DDoS-aanvallen

De Nationale Wasstraat tegen DDoS-aanvallen, ook wel de NaWas genoemd, biedt internetproviders bescherming tegen aanvallen. Het is een initiatief van de nationale beheersorganisatie voor internetproviders (NBIP), in samenwerking met DHPA, AMS-IX en NL-IX. Zodra de aanval gesignaleerd is wordt het verkeer binnen enkele minuten omgeleid naar de wasstraat voor een grondige schoonmaakbeurt. Als gebruiker heb je hier geen last van. De NaWas filtert het ‘vuile’ verkeer eruit en stuurt het ‘schone’ verkeer door naar zijn bestemming. Zodra de aanval achter de rug is wordt het verkeer weer via de reguliere verbinding omgeleid en worden alle activiteiten hervat. Doordat bedrijven die zijn aangesloten bij de NaWas kennis uitwisselen wordt de dienstverlening steeds beter en effectiever.

Securitydiensten van Acknowledge

Alle door Acknowledge gehoste servers in onze cloudomgeving beschikken over een aantal DDoS-preventiemaatregelen. De Nationale Wasstraat tegen DDoS-aanvallen maakt hier onderdeel van uit. Zo houden onze security-experts jouw ICT-omgeving altijd veilig. Benieuwd naar de mogelijkheden? We maken graag kennis met jouw organisatie!