(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

De kansen en risico’s van schaduw ICT

Ruim 35% van alle ICT uitgaven wordt in 2015 besteed aan schaduw ICT. Oftewel uitgaven aan technologie zonder de ICT afdeling daarbij te betrekken. Dit brengt kansen maar ook risico’s met zich mee. Benieuwd hoe het precies in elkaar zit? 

 

DeKansenEnRisico'sVanSchaduwICT.jpg

Waarom schaduw ICT?

Afdelingen gaan dus steeds vaker op eigen houtje technologie aanschaffen. Omdat de ICT afdeling er geen controle over heeft zijn zij er dus niet erg blij mee. De voornaamste reden om het toch te doen is volgens de afdelingen een snelle toegang tot de ICT infrastructuur, applicaties en eigen data. Zo concurreren en innoveren de afdelingen optimaal.

Pijnpunt ICT manager

ICT managers maken zich vooral zorgen om de veiligheid van hun ICT omgeving. Door schaduw ICT kunnen zijn deze niet meer waarborgen en verliezen ze controle.

Eén van de grootste oorzaken is de grote verscheidenheid aan cloudoplossingen. Het is vandaag de dag ontzettend gemakkelijk om een cloudoplossing aan te schaffen. Met een paar drukken op de knop heeft een afdeling direct de mogelijkheid om op een simpele manier tal van applicaties aan te schaffen. 

Dropbox

Een goed voorbeeld van schaduw ICT is het gebruik van Dropbox. Vaak wordt dit programma door medewerkers gebruikt naast hun lokale omgeving om documenten op te slaan. De reden hiervoor is vaak dat deze platformen meer opslag bieden dan de lokale omgevingen. Op zich goed, maar de ICT afdeling kan Dropbox niet beheren…

Kansen schaduw ICT

Het gebruik van schaduw ICT heeft niet alleen negatieve kanten. Er zijn ook kansen:

  • Veel organisaties zien dat schaduw ICT werkt als proof of concept. Oftewel een goed beeld geven van de functionaliteiten van de aangeschafte technologie. 
  • Ook biedt het een opening voor innovatie. Wanneer er schaduw ICT wordt aangeschaft is dit een teken voor de ICT afdeling om meer technologie te faciliteren. Een eye opener om meer te innoveren dus.

Oplossingen

Het is van groot belang dat de ICT afdeling op de hoogte is van alle behoeften binnen de organisatie. Het mag niet zo zijn dat ICT afdelingen vertragend werken op de business van een organisatie. 

Dus om te voorkomen dat andere afdelingen zelf aan de slag gaan is het handig om aangeschafte technologie te registreren. Zorg ervoor dat alle afdelingen hun ICT melden op één centraal punt: de ICT afdeling. Zo ben je altijd op de hoogte welke apparatuur, applicaties en andere tools er gebruikt worden.

Aan de slag!

Het mes snijdt in dit geval dus aan twee kanten. Het is begrijpelijk dat ICT afdelingen schaduw ICT willen voorkomen vanwege de veiligheid. Maar toch is het erg bevorderlijk voor de innovatie. Zorg er binnen jouw organisatie voor dat je betrokken blijft en op de hoogte bent.

Benieuwd in welke mate schaduw ICT aanwezig is binnen jouw organisatie? Neem dan nu contact op door te klikken op onderstaande button!

Gerelateerde artikelen