Hoe ga je van een on-premise omgeving naar de cloud?

3 minuten leestijd
Hoe ga je van een on-premise omgeving naar de cloud?

In een tijdperk waarin digitale transformatie centraal staat maken steeds meer bedrijven de overstap van on-premise infrastructuur (op locatie) naar oplossingen in de cloud. Deze verschuiving is niet alleen een trend, maar een fundamentele verandering in hoe bedrijven denken over IT-resources en datamanagement.


On-premise – vaak afgekort als ‘on prem’ – verwijst naar de traditionele manier waarop bedrijven hun IT-infrastructuur beheren. Hierbij worden servers, dataopslag en andere netwerkcomponenten fysiek binnen de bedrijfslocatie gehost. Dit betekent dat het bedrijf zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud, de updates, de beveiliging en het beheer van deze hardware en software. Cloud computing biedt een alternatief model, waarbij bedrijven toegang krijgen tot IT-diensten via internet. Dit omvat zaken als servers, opslag, databases, netwerkdiensten, software en meer. In plaats van alles zelf te hosten en te beheren, vertrouwen bedrijven op cloudserviceproviders om deze behoeften te vervullen.

On-premise vs. cloud: de belangrijkste verschillen

De keuze voor een infrastructuur op locatie of in de cloud (of een combinatie) is afhankelijk van de behoeften van je organisatie.

  • Kosten: on-premise oplossingen vereisen vaak forse voorafgaande investeringen in hardware en software. Met clouddiensten betalen bedrijven meestal op basis van gebruik, wat leidt tot potentieel lagere operationele kosten.
  • Schaalbaarheid: cloudservices bieden ongeëvenaarde schaalbaarheid vergeleken met on-premise oplossingen. Bedrijven kunnen snel op- of afschalen afhankelijk van hun behoeften.
  • Onderhoud en updates: bij on-premise systemen is het bedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud en updates. Cloudproviders daarentegen nemen deze taken op zich, wat de druk op interne IT-afdelingen vermindert.
  • Toegankelijkheid: cloud computing biedt betere toegankelijkheid, omdat gebruikers vanaf elke locatie met internettoegang toegang hebben tot data en applicaties.
  • Beveiliging: hoewel on-premise oplossingen bedrijven volledige controle geven, kan het uitdagend en kostbaar zijn om hoge beveiligingsstandaarden te handhaven. Cloudproviders investeren aanzienlijk in beveiliging, wat vaak resulteert in betere bescherming.

Waarom bedrijven de overstap maken

De beweging van server on prem naar cloudbased diensten wordt gedreven door meerdere factoren:

  • Digitale transformatie: bedrijven streven ernaar om wendbaarder te worden en sneller te reageren op marktveranderingen.
  • Focus op kernactiviteiten: door over te stappen naar de cloud kunnen bedrijven zich meer richten op hun kernactiviteiten in plaats van IT-beheer.
  • Innovatie en concurrentievoordeel: cloudservices stellen bedrijven in staat snel toegang te krijgen tot de nieuwste technologieën en innovaties.

De transitie van on-premise naar cloud is niet zonder uitdagingen. Bedrijven moeten rekening houden met factoren zoals datamigratie, training van medewerkers, verandermanagement en het kiezen van de juiste cloudserviceprovider. Een zorgvuldige planning en strategie zijn essentieel voor een succesvolle overgang.

Van on-premise naar cloud met onze aanpak

De overstap van on-premise naar cloud is een cruciale stap voor bedrijven die willen innoveren en concurreren in de hedendaagse snel veranderende markt. Door de voordelen van cloud computing te benutten, zoals kostenbesparing, schaalbaarheid, en verbeterde toegankelijkheid en beveiliging, kunnen bedrijven hun bedrijfsvoering transformeren en klaar zijn voor de toekomst. Denk je na over migratie naar de cloud, maar wil je toch nog een server on-prem houden? En naar welke cloud wil je overstappen? Onze ervaren specialisten helpen je graag verder met deze vraagstukken. Zo sta je er niet alleen voor!