(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Informatiebeveiliging in de zorg: risico’s en de oplossing

In de zorg is innovatie een kernbegrip. Technische snufjes bieden vaak mooie kansen, maar frustreert medici ook soms. Want wat als gevoelige informatie niet veilig is? De gevolgen hoeven we je niet uit te leggen. We vertellen je wel hoe je het beste haalt uit de nieuwe technieken. 

Download nu de gratis checklist

De grootste uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging

Een paar weken geleden heb je het misschien gelezen in het AD. De namen van hiv patiënten lagen na een foutje van het ziekenhuis op straat. Een menselijk foutje weliswaar, maar wel onnodig. Bewustwording bij het personeel is één van de grootste uitdagingen als het gaat om informatiebeveiliging binnen de zorg.

Naast de bewustwording bij het personeel zijn er nog vier uitdagingen die we graag voor je opsommen:

  • Bestuurlijke aandacht: natuurlijk houdt iedere zorginstelling zich in eerste instantie bezig met het verlenen van zorg. Maar het bestuur dient zich ook te richten op informatiebeveiliging in de breedste zin van het woord
  • Risicomanagementproces: zorginstellingen zijn verplicht de kern van de NEN7510 norm te implementeren. Dit blijkt vaak lastiger dan gedacht en dan hebben we het nog niet gehad over de borging ervan.
  • Wet-en regelgeving: het is behoorlijk lastig inzicht te krijgen in alle bepalingen en de veranderingen in wet- en regelgeving bij te houden. Ook hier ligt een uitdaging voor zorginstellingen.
  • Inhoudelijke thema’s: hoe gaat jouw zorginstelling om met thema’s als Het Nieuwe Werken, mobility of cyber security? Dergelijke thema’s eisen ook de nodige aandacht.

Informatiebeveiliging in de zorg risico’s en de oplossing.jpg

Houd informatie veilig

In de meeste zorginstellingen zijn de nodige maatregelen getroffen. Maar hoe groter en complexer de instelling, hoe moeilijker het is ‘in control’ te blijven. Daarnaast blijven er vaak vragen rondspoken als: blijft de informatie in de toekomst ook veilig? Hoe reageren we op alle innovaties? Hoe staat het er momenteel voor? Een informatiebeveiligingsscan biedt in deze gevallen een uitkomst.

New Call-to-action

Gerelateerde artikelen