(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Een nieuw schooljaar - 10 (technologische) trends binnen het onderwijs

Het onderwijs is ontworpen rondom een constant leermodel. Al honderden jaren maken we hier gebruik van. Toch kijken hogescholen en universiteiten op dit moment met frisse ogen naar dit model. Online leren veroorzaakt verandering en disruptie. Hoe gaat tijd, ruimte, talent, expertise en accreditatie zich vestigen binnen het onderwijs?

In samenwerking met onze onderwijspartners hebben we onze visie op technologie en het onderwijs van de toekomst uitgewerkt en omgezet in een mooie infographic. Hieronder lichten we alvast een onderdeel van infographic uit: de top 10 van educatie trends voor 2017/2018. Nieuwsgierig geworden? Download direct de infographic via onderstaande button!

Download direct de gratis infographic

Slim onderwijs.jpg

1. ARBEIDSMARKT- & COMPETENTIEGERICHT OPLEIDEN

We leiden op voor banen die nog niet bestaan. Het certificeren van competenties wordt steeds relevanter. Studiesucces wordt belangrijker. Nominaal is niet langer de norm. We moeten ons richten op het laten excelleren van talent. We gaan van triple-helix (strategische samenwerking van educatie, overheid en bedrijfsleven) naar quatro-helix (met steun van financiers).

2. BLENDED LEARNING & OPENING OF INFORMATION

Content is overal: mobiel, video, internet en ‘just-in-time’ informatie. Leren kan overal. We stappen over op een business model waarbij leren op school is geïntegreerd met online en bij werkgevers leren.

3. GAMIFICATION & ONDERWIJS PERSONALISATIE

Lesgeven in korte, hapklare, brokken met uitdagende en creatieve opdrachten. Gamification: op je eigen tempo, onderwijsgames, achievements, badges & instant feedback. “Flipping-the-classroom”, de docent als coach, focus en gepersonaliseerd onderwijs.

4. MASSIVE OPEN ONLINE COURSES (MOOC'S)

Miljoenen mensen hebben toegang tot de gratis content en modules van gerenommeerde universiteiten als Harvard, Stanford, MIT, etc. De geloofwaardigheid van MOOC’s neemt toe nu mensen het concept massaal adopteren. De kwaliteit van de curricula neemt toe door de massale verspreiding en feedback die daarbij hoort.

5. OPKOMENDE TECHNOLOGIE IN HET ONDERWIJS LANDSCHAP

De komst van nieuwe technologie verandert de manier van lesgeven én leren. Smartboards, virtual reality, tablets, video, attention tracking, maar ook de infrastructuur. Gebruik van clouddiensten neemt steeds verder toe.

6. GESPECIALISEERDE INSTITUTEN EN EEN LEVEN LANG

Groeiende behoefte aan een leven lang leren en ontplooiing. 70-20-10 principe: 70% leren door te werken in de praktijk, 20% leren via anderen en 10% leren in het formele onderwijsproces. Inspelen op autonomie, aansluiten op behoeften en ‘een leven lang leren’.

7. LEARNING ANALYTICS

Gegevens worden steeds vaker digitaal opgeslagen. Het analyseren van die data geeft veel inzichten. Learning analytics is de toekomst! Big data biedt mogelijkheden om te analyseren hoe studenten presteren en vooral voorspellen wat zij gaan presteren en hierop in te spelen. Bepaalde onderwerpen of gedragsproblemen komen naar boven, docenten begeleiden studenten hierdoor persoonlijker en beter.

8. RESEARCH & DATA MANAGEMENT

Nieuwe technologie en meer en uitgebreidere data stimuleren het onderwijs. Maar hoe ga je om met research data en hoe behoud je de grip? Zorg voor strakke richtlijnen een duidelijk beleid en toezicht daarop.

9. E-LEARNING

Een nieuwe manier van professionaliseren. Uit onderzoek blijkt dat studenten bij gebruik van eLearning in dezelfde tijd meer leren dan wanneer zij klassikaal leren. Dit komt o.a. doordat zij leren in eigen tempo, er veel interactie is en het mogelijk is lesstof later te herhalen.

10. SECURITY

Technologieën voor samenwerken en communicatie zorgen voor een revolutie in het onderwijs. Groei van technologie zorgt voor enorme toename van de hoeveelheid data. Dit stelt steeds hogere eisen aan de infrastructuur. De data moet uiteraard ook goed beveiligd worden. Security en bescherming van online identiteit speelt een steeds grotere rol bij lesgeven, digitaal toetsen, leren en onderzoek doen.

"Let's go invent tomorrow instead of worrying about what happened yesterday"

De toekomst vraagt om innovatie. We moeten innoveren om onderscheidend te blijven en studenten en docenten te blijven binden in een wereld waar stilstand achteruitgang is en late adoptie funest kan zijn.

Kom vandaag in actie en ben voorbereid op morgen en overmorgen. Innoveer en blijf onderscheidend. Download nu de gratis infographic "technologie en de toekomst van het onderwijs" via deze link of via onderstaande button.

New Call-to-action

Gerelateerde artikelen

De cloud maakt zijn opmars

Ben je al actief in de cloud en wil je jouw cloudomgeving optimaliseren? Of weet je nog niet zeker of de cloud de juiste keuze i…

Lees meer
24 - 04 - 2018