(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

De toename van cybercrime

Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Vooral door de digitalisering van onze samenleving is de kans op online criminaliteit vergroot. Cyber security (informatiebeveiliging) wordt dus alsmaar belangrijker.

Als burger willen wij vertrouwen hebben in de ICT. Zodra het vertrouwen daalt, staat dit de innovatiekracht van de ICT in de weg. Toch ontdekt het NCSC (Nationaal Cyber Security Center) steeds vaker proactief fouten, een positieve ontwikkeling!

Cybercrime.jpg

Vormen van cybercrime

Cybercrime komt voor in verschillende vormen. Dit geldt voor zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Cybercrime wordt toegepast om organisaties af te persen door bijvoorbeeld het platleggen van websites. Hieronder lees je de meest voorkomende vormen van cybercrime:

 • Phishing
 • Identiteitsfraude
 • Platleggen of misbruiken van websites
 • Het zaaien en aanzetten tot terrorisme
 • Het verspreiden van kinderporno
 • Grooming

Handige app tegen identiteitsfraude

De rijksoverheid heeft een applicatie ontwikkeld om identiteitsfraude tegen te gaan. De app biedt de mogelijkheid om een kopie van je rijbewijs, paspoort of identiteitskaart te maken. Met deze app kan je een foto maken van het document wat je wil versturen. Een tool in deze app maakt het mogelijk om gegevens zoals je BSN-nummer door te strepen. Op deze manier kan je veilig online je document verzenden. De app is genaamd KopieID-app.

Cybercrime voorkomen

Er zijn dingen die je zelf kunt doen om cybercrime te voorkomen of moeilijker te maken. Natuurlijk is het van belang dat de informatiebeveiliging goed geregeld is, maar alle kleine beetjes helpen. Hieronder vind je een vijftal tips van ICT jurist Engelfriet:

 • Sterke wachtwoorden. Deze maken het moeilijker om je device te hacken.
 • Werk niet op verouderde software. Zorg dat je updates van Windows en apps de meest recente zijn. 
 • Geen bijlagen openen waar je niet om gevraagd hebt. Door het openen van onbekende bijlagen kunnen virussen zich gemakkelijk verspreiden op je device. 
 • Klik nooit op hyperlinks op belangrijke sites. Bij belangrijke sites kun je denken aan je bank of je webmail van je werk. Dit is de oudste truc die toegepast wordt door e-mailoplichters. Een nepmail van zo’n instantie met een gecamoufleerde hyperlink. Het zorgt ervoor dat je inlogt bij de oplichter en deze zo dus bij bijvoorbeeld je bankgegevens kan. 
 • Maak altijd backups zodat je oude gegevens terug op je systeem kunt zetten. Het komt namelijk voor dat virussen alle informatie van je harde schrijf wissen.

Informatiebeveiliging van jouw organisatie

Het is dus duidelijk dat cyercrime toeneemt. Onze overheid werkt er hard aan om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Helaas lukt dit nog niet altijd. Richt je zo snel mogelijk op de veiligheid van jouw bedrijfsgegevens en download het whitepaper met daarin alles wat je moet weten de meldplicht datalekken!

New Call-to-action

Gerelateerde artikelen