(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Cloud: kies de juiste licenties (deel 1 van 4)

Steeds meer organisaties maken of overwegen een overstap naar de cloud. De één kiest voor alleen SaaS applicaties, de ander voor het afnemen van een kant-en-klare hosted desktop. Eén ding is zeker; veel organisaties stoppen met investeren in eigen hardware en stappen over op de cloud. Heb jij al een keuze gemaakt? 

Download nu de gratis checklist

IaaS dienst

Kies je net als vele andere organisaties voor een nieuwe omgeving die op een IaaS dienst draait? Dan zijn er een aantal zaken handig om te weten.

De voordelen

IaaS heeft als voordeel dat je profiteert van flexibele en schaalbare capaciteit en dat je betaalt naar gelang het gebruik. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over prestaties, vervanging of veroudering. Het is immers duidelijk wat er afgenomen wordt. Bovenop deze capaciteit kan feitelijk een traditionele ICT omgeving gebouwd worden. De manier van werken verandert niet, maar toch is er een belangrijke stap van CAPEX naar OPEX gezet.

Heb je hier ook aan gedacht?

Wat in deze overweging nog wel eens over het hoofd gezien wordt is dat het vaak niet mogelijk is om de bestaande, veelal gekochte licenties op een dergelijk platform in te zetten. De meeste software leveranciers zoals bijvoorbeeld Citrix, RES en Trend Micro gaan hier soepel mee om. Ditzelfde geldt voor de meeste leveranciers van business applicaties. Microsoft is hier echter heel strikt in. En laten de Microsoft licenties nu net de grootste licentie kostenpost zijn in een typische ICT omgeving. Op het moment dat er gebruikt wordt gemaakt van hardware die gedeeld wordt met andere partijen, zoals het geval is bij een IaaS oplossing, dien je gebruik te maken van het SPLA licentiemodel. 

SPLA licentiemodel

SPLA staat voor Service Provider License Agreement en is een manier voor dienstverleners om licenties aan haar klanten te verhuren. Je bezit dan dus niet langer licenties, maar betaalt per gebruiker of per processor iedere maand voor het gebruik van bepaalde software. Het goede nieuws hierbij is dat je alleen betaalt voor wat je echt gebruikt.

Minder goed nieuws voor veel partijen is dat er geen overdracht of upgrade programma bestaat om bestaande gekochte licenties in het SPLA programma in te brengen. Concreet betekent dit dat op het moment dat je gebruik gaat maken van een IaaS platform om flexibel capaciteit in te kopen je niets meer hebt aan je bestaande licenties. Vanaf dat moment dien je gebruik te maken van SPLA licenties, een zeer flexibele maar ook relatief dure manier van licenseren.

Benieuwd hoe je kosten bespaart op het moment dat je gebruik maakt van SPLA licenties? Daar gaat het volgende blog over! Dus stay tuned.

New Call-to-action

Gerelateerde artikelen