(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Deel 1: 10 tips om jouw gegevens optimaal te beschermen met online backup

Back-up, veiligheid en retentie van data krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. En dat is raar, aangezien de gevolgen van dataverlies enorm zijn. Wij geven je 10 tips om jouw gegevens optimaal te beschermen.

Bepaal de maximale downtime van jouw data

Vervolgens bereken je hoelang je kunt werken zonder toegang te hebben tot je gegevens. Met andere woorden: hoelang kun je tijdens calamiteiten zonder gegevens. Neem hierbij 24 tot 48 uur als uitgangspunt.

Categoriseer je data in drie categorieën. De eerste gegevens die je terug wil hebben zijn het belangrijkst. Deze wil je binnen 24 uur terug hebben, daarna de tweede categorie waarbij je de gegevens binnen 25 tot 48 uur terug wil hebben en ten slotte de gegevens waarop je langer kunt wachten dan 48 uur. Het categoriseren noemen we ook wel de recovery time objective ofwel RTO genoemd.

Bepaal hoeveel verlies van data acceptabel is voor jouw organisatie

De volgende stap is het bepalen van de hoeveelheid data die je mag verliezen zonder dat het effect heeft op je business. Wanneer je periodiek een back-up van je data uitvoert heeft een eventuele schijfcrash eventuele gevolgen tot op het laatste moment dat een back-up werd uitgevoerd.

Tip: Denk aan een oplossing die back-up automatiseert volgens het schema, zodat de backup automatisch wordt gemaakt op de door jou gewenste tijdstippen.

Bepaal de maximale tijd dat stakeholders zonder je data kunnen

Bepaal vooraf een maximaal aanvaardbare periode van verstoring voor je stakeholders. Denk hierbij aan de maximale hoeveelheid tijd die de stakeholders zonder jouw data kunnen voordat het onaanvaardbare gevolgen heeft.

thumb-evault.png

Verzeker je met betrouwbare hard- en software voor herstel van data

Het herstellen van gegevens is de belangrijkste reden om een back-up uit te voeren. Om dit op een betrouwbare en efficiënte wijze te doen, vereist dit geavanceerde en up-to-date technologie en hardware. Er zijn hele eenvoudige manieren om te back-uppen maar deze simpele opties maken herstel vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. 

Een back-up met tape is hier een voorbeeld van. Doordat er handmatige handelingen bij een back-up op tape komen kijken bestaat de kans dat mensen het vergeten. Het is daarom belangrijk dat de back-up gemonitord wordt.

Test, test en test nog een keer!

Zonder een restore heb je niets aan aan het back-uppen van data. Let hierbij op eventuele encryptie sleutels. Als de encryptie sleutel niet bewaard is, kan er niet gerestored worden en heb je niks aan je back-up. Voer dus regelmatig restore, uitwijk en/of disaster recovery testen uit.

Ten slotte is het enorm van belang om te bepalen hoeveel er geïnvesteerd mag worden in een oplossing. Je kunt als organisatie wel een Porsche wensen, maar met het budget van een Skoda kom je toch tot een hele andere oplossing. Benieuwd naar de volgende vijf tips? Lees dan hier snel verder!

Download nu de gratis infographic 'Back-up van bedrijfsdata in de Hybride Cloud'

Gerelateerde artikelen