De strategische technologietrends voor 2022

10 minuten leestijd
De strategische technologietrends voor 2022

Afgelopen oktober presenteerde onderzoeksbureau Gartner tijdens het jaarlijkse IT Symposium/Xpo Americas de belangrijkste technologische trends voor 2022. “Organisaties willen groeien door digitaal direct met hun klanten te communiceren. Dit is de rode draad van alle strategische technologietrends voor het nieuwe jaar”, vertelt David Groombridge, vicevoorzitter van Gartner Research.


David vervolgt: “Schaalbare en veerkrachtige technologieën vormen de basis van groei, innovatie en digitale investeringen. Dit sluit perfect aan bij de drie thema’s van de technologische trends van 2022: vertrouwen in de techniek, het vormgeven van veranderingen en het versnellen van groei.

Generative Artificial Intelligence

Een van de meest krachtige en visuele vormen van Artificial Intelligence (AI) die op de markt komt is generative AI, oftewel creatieve AI. Deze methode leert van de content uit eigen data, waardoor ze volledig nieuwe en realistische objecten kunnen creëren. Deze technologie kan worden ingezet voor verschillende activiteiten, zoals het maken van softwarecode, het ontwikkelen van medicijnen en doelgerichte marketing. Het is echter ook mogelijk dat generative AI wordt misbruikt voor bijvoorbeeld zwendel, fraude, nepnieuws en vervalste identiteiten. Gartner verwacht dat deze technologie 10 procent van alle geproduceerde data vertegenwoordigt tegen 2025, vergeleken met de minder dan 1 procent vandaag de dag.

Gegevensstructuur

Het aantal data- en applicatiesilo’s is de afgelopen tien jaar gestegen, terwijl het aantal ervaren medewerkers in data- en analyseteams (D&A) constant is gebleven of zelfs is gedaald. De integratieproblemen nemen toe, waardoor technische schulden oplopen. Hierdoor ontstond een behoefte aan een schaalbare architectuur en eenvoudigere infrastructuur voor data-integratie. De oplossing ligt in dataverbindingen: flexibele en veerkrachtige integraties van data tussen platforms en zakelijke gebruikers. De echte waarde van een gegevensstructuur is het vermogen om het gegevensgebruik dynamisch te verbeteren met ingebouwde analyses. Hierdoor worden de inspanning voor datamanagement met wel 70 procent verminderd en de tijd tot het bereiken van het beoogde effect (time-to-value) flink versneld.

De wereld had twee jaar geleden ook niet gedacht dat ze in een digitale kleedkamer kleren zouden passen."

David GroombridgeVicevoorzitter van Gartner Research

Gedistribueerde onderneming

Het hybride werken heeft een vogelvlucht genomen, waardoor traditionele kantoorgerichte organisaties zich ontwikkelen tot gedistribueerde ondernemingen met geografisch verspreide werknemers. “Er zijn grote technische en servicewijzigingen nodig om een feilloze werkervaring te leveren. Er is ook een andere kant van deze medaille: de impact op bedrijfsmodellen”, legt David uit. “Voor elke organisatie, van detailhandel tot onderwijs, moet het leveringsmodel opnieuw worden opgebouwd om de gedistribueerde onderneming te faciliteren. De wereld had twee jaar geleden ook niet gedacht dat ze in een digitale kleedkamer kleren zouden passen.” Volgens Gartners voorspellingen groeit tegen 2023 de omzet van 75 procent van de organisaties die gebruikmaken van gedistribueerde bedrijfsvoordelen 25 procent sneller dan de concurrentie.

Cloud-native platforms

Om waar dan ook digitale mogelijkheden te kunnen bieden moeten organisaties de beweging maken van de bekende lift-and-shift-migraties naar cloud-native platforms (CNP’s). Bij lift-and-shift wordt een applicatie met data en al naar een cloudplatform verplaatst, zonder de app opnieuw te ontwerpen. CNP’s gebruiken de kernkwaliteiten van cloud computing om schaalbare en elastische IT-gerelateerde mogelijkheden ‘as a service’ aan te bieden via internettechnologieën. Dit versnelt de time-to-value en verlaagt de kosten. Dit is de reden dat Gartner voorspelt dat cloud-native platforms in 2025 de basis vormen voor meer dan 95 procent van de nieuwe digitale initiatieven, tegen minder dan 40 procent in 2021.

Autonome systemen

Naarmate organisaties groeien zijn traditionele programmering en eenvoudigere automatisering niet meer schaalbaar. Autonome systemen zijn zelf-beherende fysieke of softwaresystemen die van hun omgevingen leren. In tegenstelling tot geautomatiseerde systemen kunnen autonome systemen hun eigen algoritmes dynamisch aanpassen zonder een externe software-update. Hierdoor passen ze zich snel aan nieuwe omstandigheden aan, zoals mensen dat kunnen. David: “Autonoom gedrag heeft zich al getoond in recente implementaties in complexe beveiligingsomgevingen. Op langere termijn wordt het gemeenschappelijk goed in fysieke systemen, zoals robots, drones, productiemachines en slimme ruimtes.”

De strategische technologietrends voor 2022

Decision Intelligence

Hoe besluitvaardig een organisatie is kan een belangrijk concurrentievoordeel opleveren, maar het wordt steeds veeleisender. Decision Intelligence (DI), oftewel beslissingsinformatie, is een praktische toepassing die wordt gebruikt om de besluitvorming te verbeteren. Er wordt nadrukkelijk bekeken hoe beslissingen worden genomen. De resultaten worden geëvalueerd, beheerd en verbeterd. Gartner voorspelt dat in de komende twee jaar een derde van de grote organisatie DI gaat inzetten voor gestructureerde besluitvorming om hun concurrentievoordeel te verbeteren.

Samengestelde toepassingen

In de continu veranderende zakelijke wereld leidt de vraag naar het aanpassingsvermogen van organisaties tot een technologische architectuur die snelle, veilige en efficiënte veranderingen in applicaties ondersteunt. De architectuur van samengestelde toepassingen biedt dit aanpassingsvermogen. Organisaties die voor een samengestelde aanpak hebben gekozen gaan de concurrentie met 80 procent overtreffen wat betreft de snelheid waarmee ze nieuwe functionaliteiten implementeren. “In turbulente tijden helpen samengestelde toepassingen organisaties om de versnelde verandering onder de knie te krijgen die essentieel is voor de veerkracht en groei van een bedrijf. Anders lopen moderne organisaties het risico om hun momentum en de loyaliteit van klanten te verliezen”, legt David uit.

Hyperautomatisering

Dankzij hyperautomatisering worden zo veel mogelijk processen snel geïdentificeerd, onderzocht en geautomatiseerd, wat versnelde groei en bedrijfsveerkracht mogelijk maakt. “Uit onderzoek van Gartner blijkt dat de best presterende hyperautomatiseringsteams zich richten op drie belangrijke prioriteiten: het verbeteren van de kwaliteit van het werk, het versnellen van bedrijfsprocessen en het vergroten van de flexibiliteit van de besluitvorming”, aldus David. “Ook het afgelopen jaar hebben bedrijfstechnologen gemiddeld 4,2 automatiseringsinitiatieven ondersteund.”

Privacyverhogende computertechnologie

Organisaties krijgen niet alleen te maken met de zich steeds ontwikkelende internationale wetgeving op het gebied van privacy en gegevensbescherming, maar ook met het afnemende vertrouwen van klanten als gevolg van privacy-incidenten. Daarom verwacht Gartner dat 60 procent van de grote organisaties tegen 2025 een of meer privacyverhogende computertechnologieën (PEC) in zal zetten. PEC-technieken beschermen persoonlijk en gevoelige informatie op data- software- én hardwareniveau. Zo delen, bundelen en analyseren ze gegevens veilig, zonder de vertrouwelijkheid of privacy in gevaar te brengen. De huidige toepassingen bestaan zowel in verschillende sectoren en public cloudomgevingen.

Vandaag de dag kunnen bedrijfsmiddelen en gebruikers zich overal bevinden, wat betekent dat de traditionele beveiligingsgrenzen zijn verdwenen.”

David GroombridgeVicevoorzitter van Gartner Research

Cybersecurity mesh

“Gegevens lijken de rode draad te zijn van de trends voor 2022, maar het is alleen nuttig als bedrijven er vertrouwen in kunnen hebben”, zegt David. “Vandaag de dag kunnen bedrijfsmiddelen en gebruikers zich overal bevinden, wat betekent dat de traditionele beveiligingsgrenzen zijn verdwenen. Hiervoor is een architectuur voor cybersecurity mesh (CSMA) onmisbaar.” CSMA biedt een geïntegreerde beveiligingsstructuur en -houding die alle bedrijfsmiddelen beveiligt, ongeacht de locatie. Tegen 2024 verminderen organisaties die een CSMA gebruiken in hun beveiligingsprogramma de financiële impact van individuele beveiligingsincidenten met gemiddeld 90 procent.

AI-engineering

ICT-managers worstelen met de integratie van AI in applicaties, waardoor tijd en geld wordt verspild aan AI-projecten die nooit in productie worden genomen of aan het behoud van AI-oplossingen die al zijn uitgebracht. AI-engineering is een geïntegreerde aanpak voor het werkend maken van AI-modellen. David: “Voor fusieteams die aan AI werken ligt de echte onderscheidende factor voor hun organisatie in het vermogen om continu de waarde te verhogen door snelle AI-veranderingen. In 2025 genereert 10 procent van de bedrijven die de best practices voor AI-engineering hebben ingesteld minstens drie keer meer waarde uit hun AI-inspanningen dan de 90 procent van de bedrijven die dat niet doen.”

Total Experience

De Total Experience (TX), oftewel totale ervaring, is een bedrijfsstrategie die klantervaring, werknemerservaring, user experience en multi-experience combineert. Het doel van TX is om het vertrouwen, de tevredenheid, de loyaliteit en het ambassadeurschap van klanten en werknemers te vergroten. Organisaties verhogen de omzet en de winst met flexibele en veerkrachtige TX-bedrijfsresultaten.

Wil jij altijd op de hoogte blijven?

De strategische tech trends voor 2022 laten zien welke technologische ontwikkelingen de komende jaren een significante impact gaan hebben op de manier waarop wij werken en leven. Blijf jij graag op de hoogte van het laatste nieuws en interessante ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze e-mails!