Top 10 strategische technologietrends voor 2019

8 minuten leestijd
Top 10 strategische technologietrends voor 2019

Op 15 oktober presenteerde Gartner hun top tien strategische technologietrends voor 2019. Als toonaangevend onderzoeksbureau weten zij als geen ander welke technologische ontwikkelingen van grote invloed zijn in het komende jaar. Wij hebben de belangrijkste nieuwe technologische trends voor je op een rij gezet. Zo weet jij wat jouw organisatie te wachten staat in 2019.


Bij de technologische trends van volgend jaar draait het allemaal om de intelligent digital mesh. Artificial Intelligence (AI) is de drijfkracht achter vrijwel alle ontwikkelingen in de toekomst. De digitale wereld brengt de virtuele wereld en de echte wereld samen in een nieuwe digitale realiteit. Mesh zorgt op een vernieuwende en interessante manier voor de connecties tussen mensen, processen en objecten. De integratie van deze drie invloeden zet een continu innovatieproces in werking dat leidt tot tien technologische trends. Met dit overzicht ben jij helemaal voorbereid op de toekomst!

Trend 1: autonomous things

Autonomous things zijn objecten die AI gebruiken om op een natuurlijke manier met hun omgeving te communiceren en zo taken te verrichten die normaal door mensen worden uitgevoerd, zoals auto’s, robots of landbouwmachines. Deze technologie komt voor in vijf verschillende vormen (robotica, voertuigen, drones, agenten en huishoudelijke apparaten) en vier omgevingen (land, zee, lucht en digitaal). Ze werken allemaal met verschillende niveaus van bekwaamheid, coördinatie en intelligentie. Zo kan een handmatig bestuurde drone worden ingezet om een connectie te maken met een landbouwrobot die compleet zelfbesturend is. Vrijwel elke toepassing, service en Internet of Things-object (IoT) bevat enige vorm van AI om processen en menselijke acties te automatiseren of verbeteren.

Ontdek de mogelijkheden van AI-gestuurde autonome objecten voor elk fysiek voorwerp in jouw organisatie of klantomgeving, maar houd in gedachte dat deze devices het best gebruikt kunnen worden voor specifieke doelen. Ze hebben namelijk niet dezelfde capaciteit als het menselijk brein voor het maken van beslissingen, intelligentie of general-purpose learning.

Trend 2: augmented analytics

Datawetenschappers hebben toegang tot steeds meer data om voor te bereiden, te analyseren en te groeperen om daar vervolgens conclusies uit te trekken. Gezien de grote hoeveelheid informatie missen organisaties sneller cruciale inzichten van hypothesen die data-analisten niet kunnen onderzoeken. Dataonderzoek en machine learning-platformen veranderden eerder al de manier waarop organisaties analytische inzichten genereren. Augmented analytics zet de derde golf voor data- en analysemogelijkheden in gang. Verborgen patronen worden met augmented analytics zonder invloed van persoonlijk (voor)oordelen van wetenschappers geïdentificeerd dankzij geautomatiseerde algoritmen. Ondanks het risico dat er (voor)oordelen in de algoritmen sluipen gaan augmented analytics en automatische inzichten een vast onderdeel uitmaken van bedrijfsapplicaties.

In 2020 groeit het aantal civiele data-analisten vijf keer zo snel als het aantal professionele data-wetenschappers. Civiele analisten worden gedefinieerd als mensen die tools gebruiken om data te analyseren en inzicht te geven, maar die niet noodzakelijk professionele datawetenschappers zijn. Organisaties zien in civiele data-analisten een mogelijkheid om datawetenschap gemakkelijker te gebruiken en te schalen. Gartner voorspelt bovendien dat 40 procent van de datawetenschappelijke werkzaamheden wordt geautomatiseerd. Dit maakt het de civiele data-analisten een stuk gemakkelijker om hun analyses uit te voeren. Gecombineerd met augmented analytics worden data-inzichten in de toekomst een stuk beter beschikbaar voor de gehele organisatie.

Trend 3: AI-gedreven ontwikkelingen

AI-gedreven ontwikkelingen gebruiken tools, technologieën en ervaringen om artificial intelligence op de beste manier in applicaties te verwerken. Daarnaast wordt AI gebruikt om tools voor het ontwikkelproces te creëren. De focus van de tools voor het bouwen van AI-gedreven oplossingen verschuift van data-analisten (infrastructuur en frameworks) naar de professionele developer-gemeenschap (platforms en services). Zo kunnen professionele developers AI-mogelijkheden inzetten zonder tussenkomst van een data-analist. De tools voor het bouwen van AI-oplossingen worden bovendien bekrachtigd met functies voor professionele developers die het automatiseren van AI-gerelateerde oplossingen vergemakkelijken. Een grotere groep gebruikers kan applicaties ontwikkelen met de hulp van augmented analytics, automatisch testen en automatische codegeneratie. AI-geïntegreerde tools worden in de toekomst nog verder versterkt. Zo bieden ze niet alleen ondersteunende en automatiserende functies voor applicatieontwikkeling, maar leveren ook zakelijke expertise en geavanceerde geautomatiseerde ondersteuning voor applicatieontwikkeling.

De markt verschuift de focus van developers die samenwerken met datawetenschappers naar developers die onafhankelijk werken met behulp van vooraf gedefinieerde as a service-modellen. Hierdoor kunnen meer developers gebruikmaken van de services en verhoogt de efficiëntie. Uiteindelijk worden virtuele softwaredevelopers en civiele applicatiedevelopers breed ingezet.

Top 10 strategische technologietrends voor 2019

Trend 4: digital twins

Een digital twin is een digitale representatie van real-life objecten of systemen. Digital twins kunnen ook gekoppeld worden met elkaar om een tweeling te maken van grotere systemen, zoals een energiecentrale of stad. Het idee van een digital twin is niet nieuw. De oorsprong is te vinden in computergesteunde representatieve ontwerpen van objecten of online profielen van klanten. De digital twins van vandaag onderscheiden zich door de kracht van de modellen, met een focus op het ondersteunen van specifieke bedrijfsresultaten. Ze linken bovendien naar de echte wereld en bieden realtime monitoring en controle. Nieuwere digital twins kunnen gebruikmaken van geavanceerde big data-analyses en AI om nieuwe zakelijke kansen te genereren. Daarnaast kunnen we communiceren met de digital twins om ‘wat als’-scenario’s te evalueren.

Vandaag de dag ligt de focus op digital twins in de IoT. Deze zou de besluitvorming van organisaties kunnen verbeteren door informatie te verstrekken over onderhoud en betrouwbaarheid, inzicht te geven in effectievere prestaties van een product en gegevens te delen over nieuwe producten en verhoogde efficiëntie.

Trend 5: empowered edge

Edge computing is een methode waarbij informatieverwerking, verzameling van content en levering dichter bij de bronnen van de informatie worden geplaatst. Door het verkeer lokaal te houden wordt de reactietijd verlaagd. Op dit moment is een groot deel van de focus van deze technologie het gevolg van de noodzaak voor IoT-systemen om verbroken of gedistribueerde capaciteiten en mogelijkheden te leveren in de geïmplementeerde IoT-wereld. Bij deze methode worden uitdagingen aangepakt, variërend van hoge WAN-kosten tot te lange reactietijden. Daarnaast maakt het de specifieke kenmerken van digitale bedrijf- en ICT-oplossingen mogelijk. Zo worden mensen uiteindelijk met honderden edge-devices verbonden.

Gartner verwacht in 2028 een constante toename in de implementatie van edge-devices met mogelijkheden voor sensoren, opslag, rekenen en geavanceerde AI-mogelijkheden. Over het algemeen zal intelligentie naar de rand van verschillende endpoint-devices verschuiven, van industriële apparaten tot schermen, smartphones en autogeneratoren.

Trend 6: immersive experience

Conversatieplatformen veranderen de manier waarop mensen communiceren met de digitale wereld. Technologieën als Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), en Mixed Reality (MR) beïnvloeden hoe gebruikers de digitale wereld ervaren. Samen zorgen deze ontwikkelingen ervoor dat er in de komende tien jaar een nieuwe en indrukwekkende ervaring ontstaat, een immersive experience. De mogelijkheden van deze technologieën zijn zo groot dat de volgende generatie VR in staat zal zijn om de locatie van een gebruiker en vormen te detecteren. MR kan in de toekomst worden ingezet om de wereld om je heen waar te nemen en ermee te communiceren.

Het is de verwachting dat 70 procent van de ondernemingen in de komende vijf jaar gaat experimenteren met de inzet van immersive technology voor consumentengebruik. Maar liefst 25 procent zal de technologie dan zelfs al in productie hebben genomen. Conversatieplatformen als virtuele persoonlijke assistenten en chatbots worden in de toekomst aangevuld met speciale sensoren die emoties waarnemen aan de hand van gezichtsuitdrukkingen. Op die manier worden de platformen nog interactiever. Uiteindelijk zorgen dit soort ontwikkelingen ervoor dat mensen met elkaar in verbinding staan via honderden edge-devices, van computer tot auto.

Top 10 strategische technologietrends voor 2019

Trend 7: blockchain

Een blockchain is een soort gedeeld register met een chronologische lijst van beveiligde transactiegegevens waar alle gebruikers van een netwerk toegang toe hebben. Dankzij blockchain kunnen bedrijven een transactie traceren en met andere organisaties samenwerken zonder tussenkomst van een derde partij (bijvoorbeeld de bank). Hierdoor ondervinden bedrijven onderling veel minder conflict. Een goed voorbeeld hiervan is smart contracts, waarbij je automatisch voorwaarden aan contracten kunt toevoegen zonder gebruik te hoeven maken van een tussenpersoon. Blockchain begon ooit als toepassing in de financiële wereld, maar heeft zijn weg gevonden naar onder meer de overheid, zorg, maakindustrie en distributie. Dit is vast te danken aan de vele voordelen van blockchain. De kosten dalen, er is minder tijd nodig voor het transactieproces en de inkomsten stijgen. De technologie achter blockchain wordt bovendien ingezet bij allerlei andere toepassingen en oplossingen.

Blockchain is nog onderontwikkeld en lastig schaalbaar. Het heeft zichzelf bovendien nog niet bewezen. Bedrijven doen er echter wel goed aan zich vast te verdiepen in de technologie. Gartner verwacht dat blockchain in 2030 $3,1 triljoen (!) aan bedrijfswaarde genereert.

Trend 8: smart spaces

Een smart space is een fysieke of digitale omgeving waarbinnen mensen en technologiegedreven systemen met elkaar communiceren in een open, gekoppeld en intelligent ecosysteem. Hoe meer technologie een rol gaat spelen in ons dagelijks leven, des te groter wordt de kans dat je te maken krijgt met een smart space. Ook de ontwikkeling van AI-technologie, edge computing, blockchain en digital twins versnellen de ontwikkeling van smart spaces.

De verdere ontwikkeling van smart spaces focust zich op vijf eigenschappen: openheid, verbondenheid, coördinatie, intelligentie en bereik. De ontwikkeling van individuele technologieën die steeds meer samen gaan werken leidt tot samenwerking en interactie op grote schaal. Het meest uitgebreide voorbeeld van een smart space is de smart city. Met de hulp van intelligente stedelijke ecosystemen worden bedrijven, bewoners, gemeenschappen en organisaties aan elkaar gelinkt.

Trend 9: digitale ethiek en privacy

Consumenten worden zich meer en meer bewust van de waarde van hun persoonlijke gegevens. Ze zijn steeds alerter op het gebruik van deze informatie in publieke en private instanties. Ondernemingen die niet genoeg aandacht besteden aan de veiligheid van hun consumentgegevens kunnen rekenen op vervelende terugslag van hun klanten. Ethiek en vertrouwen is hierin steeds belangrijker. De focus moet verschuiven van ‘Zijn we compliant?’ naar ‘Doen we wat juist is?’.

Overheden voeren continu nieuwe wet- en regelgeving in waaraan bedrijven en organisaties moeten voldoen en consumenten stellen zich steeds meer beschermend op over hun persoonlijke informatie. De enige manier om hier als onderneming omheen te werken is door het vertrouwen van de consument te winnen én behouden.

Trend 10: kwantuminformatica

Om te begrijpen hoe een kwantumcomputer werkt moeten we kijken naar de achterliggende kwantummechanica. Een klassieke computer maakt gebruik van bits, die de waarde 0 of 1 bevatten. Bij kwantuminformatica worden quantum bits ingezet. Omdat deze qubits de waarden 0 en 1 tegelijk kunnen bevatten is het mogelijk om veel meer informatie te delen. We leggen het uit met een voorbeeld. Een klassieke computer zou alle boeken in een bibliotheek lineair lezen, dus een voor een. De kwantumcomputer gaat anders te werk en leest alle boeken tegelijkertijd. In theorie kunnen kwantumcomputers dus miljoenen berekeningen in één keer maken. Zo kan deze technologie worden ingezet voor het ontwikkelen van gepersonaliseerde medicatie of het optimaliseren van patroonherkenning.

Hoewel commercieel verkrijgbare en betaalbare kwantumcomputers de industrie radicaal zouden veranderen, is deze technologie momenteel nog heel onderontwikkeld. Dit is echter wel hét moment voor ondernemingen om de kennis en logica achter kwantuminformatie onder de knie te krijgen en de veiligheidsrisico’s te overwegen. Voor de meeste bedrijven zal de technologie zeker tot 2022 een interessante theorie blijven.

Ontvang direct het gratis Tech Jaaroverzicht 2018-2019

Het Tech jaaroverzicht geeft je inzicht in de belangrijkste technologische trends en innovaties van nu én in de nabije toekomst. Nieuwsgierig geworden? Download dan het Tech jaaroverzicht 2018-2019 en bereid je voor. De toekomst is namelijk dichterbij dan je denkt!