Thuiswerk-ervaringen: de frustraties, voordelen en tips

4 minuten leestijd
Thuiswerk-ervaringen: de frustraties, voordelen en tips

Thuiswerken kan een hoop uitdagingen met zich meebrengen, zeker wanneer je hier nog niet zoveel ervaring mee hebt. Want hoe richt je een goede werkplek voor jezelf in? Wat kun je doen om zo goed mogelijk samen te werken met je collega’s? En welke nieuwe frustraties levert het thuiswerken op? Ontdek de thuiswerk-ervaringen uit onze enquête!


Nu we vanwege de coronacrisis massaal thuis moeten blijven neemt het aantal thuiswerkers in grote vlucht toe. En daarmee ook de technologische uitdagingen. We waren dan ook benieuwd hoe thuiswerkend Nederland het ervaart om op afstand samen te werken in hun eigen huis.

Technologische thuiswerk-ervaringen

Hoe tevreden zijn de ondervraagden over de manier waarop hun organisatie de technologische ondersteuning van het thuiswerken heeft gefaciliteerd? Gelukkig is 69 procent tevreden of zelfs zeer tevreden hierover, tegenover 8 procent (zeer) ontevreden ondervraagden. 70 procent van de ondervraagden vindt dan ook dat hun organisatie voldoende tijd een aandacht heeft besteed aan de instructie en begeleiding van het thuiswerken én dat het effect heeft gehad. Het ontbreken van duidelijke afspraken en verwachtingen rond het thuiswerken is voor 26 procent een grote ergernis.

Thuiswerk-ervaringen - de frustraties, voordelen en tips - tevredenheid voorzieningen organisatie

Thuiswerktools

Bijna alle ondervraagden gebruiken applicaties om op afstand mee te kunnen samenwerken (95%). De meesten gebruiken zelfs meerdere applicaties. Volgens meer dan de helft van de mensen is het gebruik van veel verschillende applicaties en communicatiekanalen ook een belangrijke ergernis tijdens het thuiswerken. Bovendien vindt 26 procent het een grote frustratie als de applicaties niet werken. De meest populaire programma’s zijn Microsoft Teams (73%) en WhatsApp (55%). Ook Skype (32%) en Zoom (27%) worden veel gebruikt. De ondervraagden adviseren organisaties om ICT-platforms te gebruiken die inzicht geven in waar iedereen mee bezig is. Bovendien geven ze aan dat deze samenwerkingstools ook gebruikt kunnen worden om sociaal contact te houden met collega’s en gezamenlijk de dag door te nemen, bijvoorbeeld in een dagelijkse dagstart.

ICT-werkplek

Voor veel mensen leverde de nieuwe thuiswerk-ervaringen een flinke uitdaging op, omdat ze nog geen speciaal ingerichte thuiswerkplek tot hun beschikking hadden. Gelukkig is de fysieke werkplek maar voor 9 procent een grote ergernis. De ondervraagden adviseren andere thuiswerkers om een aparte werkplek te gebruiken, en niet aan bijvoorbeeld de keukentafel te zitten. Het voordeel hiervan is dat je minder snel wordt afgeleid én dat je voorzieningen, zoals verlichting en bureau, altijd goed zijn ingesteld. Ook het gebruik van twee beeldschermen, een fatsoenlijke muis en keyboard en een goede bureaustoel wordt geadviseerd. En omdat 61 procent van de ondervraagden klaagt over de slechte internetverbinding, adviseren we ook om een bekabelde internetverbinding te gebruiken.

Werktijden

Uit de thuiswerk-ervaringen bleek dat het grootste gedeelte van de ondervraagden zijn of haar reguliere werktijden aanhoudt (74%). Mensen die wel andere werktijden hanteren zeggen dat hun uren meer over de dag zijn verspreid, bijvoorbeeld omdat ze vaker ’s avonds of in het weekend werken en vroeger beginnen. 48 procent van de mensen vindt het wel lastig om werk en privé gescheiden te houden. Zo zegt 22 procent dat ze sneller zijn afgeleid én dat ze vaker langer doorwerken. De ondervraagden adviseren dan ook om zoveel mogelijk de reguliere werktijden aan te houden en te zorgen voor een ritme en goede structuur van de dag. En ze zeggen vooral: stop op tijd! En zorg ook dat je buiten je werk genoeg afleiding hebt, bijvoorbeeld door te sporten of regelmatig buiten een rondje te wandelen.

Thuiswerk-ervaringen - de frustraties, voordelen en tips - voordelen thuiswerken

Productiviteit

Iets minder dan de helft van de mensen geeft aan een kleine of zelfs sterke toename van hun productiviteit op te merken (44%), tegenover 39 procent die aangeeft net zo productief te zijn als op kantoor. Wel antwoorden mensen dat ze zich thuis beter kunnen concentreren (30%) en dat ze het fijn vinden hun tijd zelf in te kunnen delen (48%). Maar het veruit belangrijkste voordeel van thuiswerken is wel dat ze geen tijd meer kwijt zijn aan het reizen naar en van kantoor (74%). Daartegenover staat wel het grote gemis van collega’s (74%) en de uitdaging om op afstand met collega’s samen te werken (43%). Het advies? Houd genoeg contact met je collega’s door ze gewoon even te bellen. En dat hoeft niet eens werkgerelateerd te zijn. Zo houd je beter contact én blijf je op de hoogte van elkaars ontwikkelingen.

Flexibel financieren: investeren in ICT

De coronamaatregelen hebben bij veel bedrijven geleid tot financiële uitdagingen. Voor veel organisaties ligt de prioriteit van de ICT-investeringen momenteel dan ook op de korte termijn. Gelukkig bieden een aantal leveranciers (tijdelijk) heel voordelige en interessante oplossingen die je als organisatie in staat stellen flexibel ICT-investeringen te financieren. Zo worden de thuiswerk-ervaringen van je medewerkers een stuk positiever! Benieuwd naar de mogelijkheden? We vertellen je er graag meer over!