Multi-cloud speelt in op de behoeften van jouw organisatie

3 minuten leestijd
Multi-cloud speelt in op de behoeften van jouw organisatie

Nieuwe clouddiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. In een hoog tempo vertroebelt het overzicht, waardoor gebruikers steeds moeilijker het kaf van het koren scheiden. Tegelijkertijd spelen organisaties dankzij nieuwe diensten, zoals de multi-cloud, sneller en gemakkelijker in op de vraag van hun klanten. Maar hoe kies je de juiste cloudoplossing voor al jouw tools en applicaties?


Bij de implementatie van nieuwe ICT-toepassingen is het vooral belangrijk dat ze de doelstellingen van je organisatie ondersteunen. Daarnaast moeten ze aan een aantal eisen voldoen, de business rules. Want hoe zit het met de beschikbaarheid? Hoe belangrijk is een tooling voor je bedrijf? Heb je een back-up nodig? En voldoet het wel aan de huidige wet- en regelgeving? Deze eisen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Zo groeien kleine applicaties met weinig impact soms uit tot implementaties van onschatbare waarde voor een organisatie. Door een flexibele laag op te zetten bij verschillende aanbieders creëer je een platform waarin de eisen op het gebied van snelheid, beschikbaarheid, veiligheid en kosten op de meest ideale manier worden beantwoord. De multi-cloud is een perfect voorbeeld van zo’n flexibele laag.

Multi-cloud: geen one-size-fits-all

Door gebruik te maken van een clouddienst beheer je jouw hard- en software op een externe locatie. Je huurt in feite de clouddiensten van een dienstverlener of leverancier, waardoor je via het internet toegang krijgt tot jouw data. Je hebt dus geen hardware meer in je bezit. Er is geen one-size-fits-all-oplossing voor organisaties die gebruik willen maken van de cloud. Dat is fijn, want daardoor kan je de cloudomgeving helemaal inrichten naar de wensen en eisen van jouw organisatie. Maar het levert ook een flinke uitdaging op: welke clouddienst past het beste bij jouw bedrijfsdoelen? Organisaties kiezen in eerste instantie vaak voor een public of private cloudoplossing, of een combinatie hiertussen (hybride). Een multi-cloudomgeving maakt echter op hetzelfde moment gebruik van twee of meer verschillende cloudservices. Zo kun je als organisatie volop genieten van alle voordelen van de cloud.

Public, private of hybride

Er zijn drie verschillende clouddiensten: public, private en hybride. In de public cloud hoef je geen hard- en software aan te schaffen. De software en data staan volledig op de servers van een externe dienstverlener. Je betaalt als organisatie alleen voor wat je nodig hebt. Clouddiensten zijn in de public cloud gestandaardiseerd: iedere afnemer krijgt hetzelfde. Dit is anders bij de private cloud. Bij deze clouddienst heb je zelf de volledige controle over de data, beveiliging en kwaliteit. De hardware, infrastructuur en applicaties worden exclusief gebruikt door jouw organisatie. Je hebt de hardware zelf in bezit of huurt het van de dienstverlener. Een hybride cloud combineert public en private cloud. Het grootste gedeelte van de organisatie draait op de private cloud. Wanneer je organisatie meer capaciteit nodig heeft, bijvoorbeeld voor een groot project, dan kun je uitwijken naar de public cloud van een externe dienstverlener. De hybride cloud zorgt voor een goede connectie tussen jouw private cloud en de public cloud.

De ideale mix

In een multi-cloudomgeving wordt voor iedere tool of applicatie de meest passende clouddienst gekozen. Zo maak je dus op hetzelfde moment gebruik van meerdere clouds. Een multi-cloud is vaak niet eens een bewuste keuze, maar het gevolg van keuzes die tijdens het proces worden gemaakt. Als er bijvoorbeeld veranderingen zijn in het aanbod van oplossingen of wanneer tarieven wijzigen, dan worden keuzes herzien en workloads of applicaties naar de locatie verplaatst die op dat moment het meest gunstig is. Hierdoor ontstaat een combinatie van de beste technologieën bij verschillende cloudproviders. Dit verlaagt de risico’s en kosten, vergroot flexibiliteit en ondersteunt continuïteit. Wanneer je gebruik maakt van een multi-cloudoplossing is het belangrijk dat de verschillende diensten op het juiste platform draaien en snel met elkaar kunnen communiceren. Maak dus altijd gebruik van een onafhankelijke ICT-dienstverlener die de diensten van alle leveranciers samenbrengt.

Ontvang direct de gratis cloudwhitepaper

We weten als geen ander dat het ontwikkelen van de juiste cloudomgeving geen makkelijke opgave is. Want welke clouddienst past het beste bij jouw doelstellingen? En hoe zet je de volgende stap naar de cloud? Onze cloudwhitepaper biedt hierbij de perfecte ondersteuning!