De toekomstvisie van HP

3 minuten leestijd
De toekomstvisie van HP

Door HP's Chief Technologist Ruben Raadsheer

Technologie gaat ons leven de komende jaren ingrijpend veranderen. Maar met de snelheid van alle ontwikkelingen verliezen we soms uit het oog wat echt belangrijk is. Hoe kunnen we technologische toepassingen zo inzetten dat ze ons leven gemakkelijker maar vooral ook beter maken? In deze blog deelt Ruben Raadsheer, Chief Technologist bij HP, zijn toekomstvisie.


India stuurde een ruimtevaartuig naar Mars voor minder geld dan het Hollywood kostte om de film Gravity te maken. In slechts vier jaar behaalde Uber een omzet van 10 miljard dollar. Dankzij artificial intelligence (AI) werd in 42 uur ontdekt hoe platwormen lichaamsdelen regenereren, een mysterie waar de wetenschap zich al ruim 100 jaar over heeft gebogen. En we hebben nu meer rekenkracht in onze broekzak dan NASA had toen zij in 1969 de eerste mens op de maan zetten. Antwoorden op al onze vragen, contact leggen met iedereen en midden in de nacht winkelen. Alles is met één druk op de knop binnen handbereik. What’s next? Dit is de toekomstvisie van HP.

De opkomst van personalisatie 

De grote technologische revolutie die ons leven nu al transformeert is dat technologie ons steeds beter begrijpt, inspeelt op onze wensen en een persoonlijkere ervaring biedt. Denk maar aan je persoonlijke aanbevelingen op Netflix, de precieze aankomsttijd van Uber en de voorspellende zoekresultaten van Google. Stuk voor stuk persoonlijke en razendsnelle services die door AI zijn geleverd. Deze tendens zet zich alleen maar verder voort.

Fysiek ontmoet digitaal

We creëren een samenleving waarin we onze fysieke en digitale wereld naadloos samenbrengen. Online winkelgigant Amazon speelt hier met haar Amazon Go-winkels op in. Fysiek ontmoet digitaal en klanten lopen zonder af te rekenen de zaak uit met hun producten. Een reeks camera’s die in de winkel hangen houden de aankopen bij. De verwerking van de transacties vindt vervolgens plaats in het Amazon-account van de koper. Dankzij de achterliggende technologie worden realtime beelden van camera’s en andere bronnen geanalyseerd, gezichten herkend en objecten gedetecteerd. Dit wordt ter plekke gedaan, tegen lagere kosten en met directe resultaten.

Retail op maat

De retailmarkt wordt niet alleen gemakkelijker, maar daarnaast ook een stuk persoonlijker. De trend van kleding op maat maken is weer terug van lang weggeweest. Sinds de industriële revolutie is de fabricatie van schoenen gestandaardiseerd. Dankzij Fitstation komt gepersonaliseerd schoeisel weer helemaal terug met state-of-the-art-technologie die je voet scant, je tred analyseert en een 3D-model van je voet maakt. Vervolgens rolt er zo een volledige schoen uit de printer. Deze technologieën luiden een nieuw tijdperk van personalisatie in.

Medische doorbraak 

Ook de zorg gaat drastisch veranderen met de inzet van de technologie. Met de introductie van penicilline tijdens de Tweede Wereldoorlog werd antibiotica de hoeksteen van de moderne geneeskunde. Wetenschappers vechten sindsdien een race tegen de klok om nieuwe manieren te vinden waarmee ze resistentie in micro-organismen kunnen bestrijden. Speciaal ontwikkelde printertechnologie die aangepast is voor biomedisch onderzoek biedt hier uitkomst. “De printers verspreiden kleine druppels medicijn die duizend keer kleiner zijn dan onderzoekers met de hand kunnen maken”, vertelt Erica Squires, wetenschapper bij HP. “Het stelt hen in staat om deze handmatige processen te miniaturiseren en automatiseren.” Wetenschappers kunnen met deze techniek complexe medicatiecombinaties nauwkeuriger bestuderen in een fractie van de tijd.

De komende jaren staan in het teken van innovatie en ongekende veranderingen en de weg naar 2030 ligt vol met kansen. Deze toekomstvisie van HP helpt je de juiste keuzes te maken. Door ons te richten op de behoeften van een veranderende wereld is er geen limiet aan wat we kunnen bereiken!

Ontvang direct het gratis Tech jaaroverzicht 2018-2019

Het Tech jaaroverzicht geeft je inzicht in de belangrijkste technologische trends en innovaties van nu én in de nabije toekomst. Nieuwsgierig geworden? Download dan het Tech jaaroverzicht 2018-2019 en bereid je voor. De toekomst is namelijk dichterbij dan je denkt!