Met behulp van Acknowledge Proactieve Monitoring beheert SIDN de kantoorautomatisering van hun organisatie veilig, gemakkelijk en efficiënt.


Het was een hele fijne samenwerking. Acknowledge kan snel schakelen en denkt out-of-the-box.

Jack van KolckSenior systeembeheerder bij SIDN

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) regelt al zo’n 25 jaar de registratie van Nederlandse domeinnamen en is trots dat .nl een van de grootste en veiligste landendomeinen ter wereld is. De kantoorautomatisering van SIDN werd voorheen geoutsourcet bij een andere partij. Sinds 2018 vindt het beheer intern plaats. “Met behulp van Acknowledge Proactieve Monitoring (APM) ondersteunen we SIDN bij het beheer van de kantoorautomatisering door ze inzicht te geven in de ICT-omgeving”, vertelt Hans van de Snepscheut, businessdeveloper bij Acknowledge. Jack van Kolck, senior systeembeheerder bij SIDN, vult aan: “We zochten naar iets dat we snel konden neerzetten én dat goed werkt, lean and mean dus. Acknowledge kon daar prima aan voldoen.”

ICT-omgeving in beheer

Om te zorgen dat de APM-omgeving volledig aansloot bij de wensen van SIDN gingen alle partijen samen om de tafel zitten. Jack: “We moesten echt iets nieuws opzetten dat Acknowledge ook nog niet had gedaan toen. Het was echt een beetje samen het wiel uitvinden.” Voor Jack en zijn team was het belangrijk dat ze specifieke systemen konden monitoren. Daarnaast wilden ze gebruikmaken van 24/7-bewaking en sms-alerts. “Acknowledge bood al deze opties en in het tijdbestek dat wij voor ogen hadden. En kostentechnisch was het ook nog aantrekkelijk. Alle lichten stonden dus op groen!”, legt Jack uit. De securityeisen van SIDN zijn hoog. “Een grote uitdaging was de inrichting van de VPN. Deze moest zeer veilig zijn en worden goedgekeurd door de securityofficer van SIDN”, vertelt Hans. Jack vult aan: “Daarin hebben jullie naar mijn mening goed geacteerd. Er is een veilige oplossing neergezet.”

Duidelijk en volledig inzicht in de ICT-omgeving
Een veilige en betrouwbare softwaretoepassing
Aangepast naar de wensen van de organisatie

APM op maat

Dankzij de inzet van APM kan Jack de systemen van SIDN nu dag en nacht bewaken. In één dashboard is de status van de gehele omgeving in te zien. Zo wordt het beheer van de ICT-omgeving een stuk efficiënter. “Vaak draaien er hier en daar kleine services, waarbij een issue soms dagen onopgemerkt kan blijven. Nu kunnen we gelijk actie ondernemen”, vertelt Jack. Inmiddels is de APM-omgeving van SIDN al flink uitgebouwd. Jack: “Toen we begonnen wilden we alleen on-premise Windows en VMware monitoren. We zagen APM in eerste instantie als een snelle en tijdelijke oplossing. Maar sinds de afgelopen maanden controleren we extern ook een aantal applicaties en websites die wij hosten met APM. We gaan het dus eigenlijk steeds meer gebruiken.” Jack heeft ook nog wensen voor de software: “Wat mij betreft mag de selfserviceportaal nog verder worden doorontwikkeld.”

Out-of-the-box

De samenwerking tussen Acknowledge en SIDN is goed verlopen. “Jullie denken mee in oplossingen en zeggen niet meteen ‘sorry, dat kunnen we niet, hier houdt het op’, maar antwoorden juist ‘jullie willen dit, dus we gaan dit bouwen’. De oplossingen voor het beheer van onze ICT-omgeving zijn echt out-of-the-box. Het is ook fijn dat we steeds hebben geschakeld met dezelfde contactpersonen. Degene die je aan de lijn hebt weet hoe het in elkaar steekt en je hoeft niet steeds opnieuw het verhaal uit te leggen”, aldus Jack. Welke cijfer zou hij het project geven? “Zeker een acht. Wel een mooi cijfer, vind ik!”