Migratie naar werken in de cloud: hoe stap je over?

3 minuten leestijd
Cloudmigratie: hoe stap je over op werken in de cloud?

Cloud computing is een groeiende technologie, maar dat wil niet zeggen dat het ook voor jouw organisatie de juiste keuze is. De weg naar de cloud is voor iedere organisatie anders. Er is geen one-size-fits-all-oplossing voor de migratie naar de cloud.


Om een goede afweging te kunnen maken is het belangrijk alle aspecten scherp op het vizier te hebben. Daarnaast is de technologie volop in ontwikkeling en zijn er veel verschillende mogelijkheden voor de migratie naar de cloud. We beschrijven de belangrijkste punten van aandacht.

Waar sta je in de cloud?

We stellen je eerst een belangrijke vraag: waar sta jij nu in de cloud? Sommige organisaties willen over op de cloud, bijvoorbeeld omdat hun huidige infrastructuur op korte termijn technisch en financieel is afgeschreven, maar zijn eraan gewend geraakt om alle ICT-werkzaamheden in eigen beheer te houden. Andere bedrijven maken al gebruik van een hybride omgeving waarbinnen verschillende cloudoplossingen worden gecombineerd, maar gebruiken ook nog een aantal on-premise-oplossingen. Zij willen graag meer grip krijgen op de totale cloudomgeving, maar vinden dit een flinke uitdaging. En dan zijn er organisaties die jaren geleden al de overstap naar een cloudomgeving maakten en al volop in de cloud werken. Zij moeten zorgen dat hun multi-cloudomgeving flexibel mee verandert met de organisatie en nieuwe behoeften die daaruit ontstaan. Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt waar jouw organisatie zich in de cloud bevindt voordat je aan de migratie naar de cloud begint.

Created with Sketch.
Jeroen Stokkink
Jeroen Stokkink Accountmanager cloudteam

Migratie naar de cloud in negen stappen

We helpen organisaties om in negen stappen te migreren naar hun ideale cloudomgeving. Hiervoor maken we gebruiken van onze multi-cloud.

  1. Oriëntatie: waar sta je en waar wil je naartoe?
  2. Bepaal je doelstellingen: hoe kan de cloud je doelen ondersteunen?
  3. Inventariseer je huidige situatie: hoe ziet jouw ICT-omgeving eruit?
  4. Kies jouw cloudoplossing: wat is de meest geschikte cloudoplossing voor jouw organisatie?
  5. Beoordeel je Cloud Readiness: in hoeverre is jouw organisatie klaar voor een overstap naar de cloud?
  6. Ontwerp een concreet uitvoeringsplan: wat zijn de stappen voor de transformatie naar de cloud?
  7. Implementatie: hoe migreer je alle applicaties, processen en diensten naar de cloud?
  8. Acceptatie en gebruik: hoe stimuleer je de acceptatie en het gebruik van de cloud?
  9. Management en optimalisatie: hoe zorgt jouw organisatie ervoor dat de cloudomgeving effectief is én blijft?

De adoptie van de cloud

Een migratie naar de cloud is pas succesvol als deze volledig wordt geaccepteerd en ingezet door de gehele organisatie. Gebruiken jouw medewerkers die nieuwe technologie namelijk niet, of niet op de juiste manier, dan zal jouw organisatie haar doelstellingen nooit bereiken. De acceptatie van dit soort veranderingen gaat vaak niet zonder slag of stoot, een nieuwe manier van werken moet immers aangeleerd worden. Wil je genoeg draagvlak creëren? Dan is een goede ICT-adoptie onmisbaar! Communiceer tijdig en laat alle lagen van de organisatie meedenken. Onderbouw ook waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en focus hierbij op het geheel en de samenhang in plaats van op losse middelen of technologieën. Zo bereik jij binnen jouw organisatie een optimale omarming van de migratie naar de cloud.

Lees onze routeplanner voor de cloud

De ene organisatie wil zijn eerste stappen op cloudgebied zetten, maar weet nog niet precies hoe. Sommige organisaties brengen een deel van hun ICT al onder in de cloud, maar vragen zich af of ze op de goede weg zitten. En dan zijn er organisaties die volop actief zijn in de cloud, maar op zoek zijn naar vernieuwing of uitbreiding. Waar je ook staat, wij begeleiden je stap voor stap door de routeplanner!