Een veilig en flexibel netwerk met Wifi-as-a-Service

3 minuten leestijd
Een veilig en flexibel netwerk met Wifi-as-a-Service

Organisaties kunnen tegenwoordig niet meer zonder wifi. De frustratie is dan ook groot wanneer een draadloze netwerkverbinding niet goed werkt. Bedrijven die grotendeels of zelfs volledig mobiel werken moeten op zo'n moment hun werkzaamheden stilleggen, met hoge kosten tot gevolg. Dit kun je voorkomen met Wifi-as-a-Service.


Het dagelijks gebruik van wifinetwerken blijft alsmaar groeien. Dit is mede te danken aan de grote toename van het aantal mobiele devices per persoon, zoals smartphones, tablets en laptops. Daarnaast wordt het netwerk een stuk intensiever gebruikt. Wanneer de eisen van de markt veranderen is het belangrijk om mee te bewegen. Vandaar dat wifi steeds vaker wordt aangeboden als dienst: Wifi-as-a-Service (WAAS). Benieuwd naar de voordelen? Wij hebben ze voor je uitgezocht.

Minimale investering, maximaal gebruik

Om uitval te voorkomen heb je een krachtig en stabiel netwerk nodig. Vaak vraagt dit om een groot budget en flinke investeringen. Door een draadloze verbinding als dienst af te nemen hoeven er geen grote investeringen meer worden gedaan en betaal je voor jouw wifi een vast en transparant bedrag per maand. Zelfs organisaties met een beperkt budget kunnen dus gebruikmaken van WAAS. Je betaalt namelijk alleen voor wat je gebruikt (van CAPEX naar OPEX). Wanneer er problemen zijn met het netwerk, bijvoorbeeld bij storingen, worden deze meteen kosteloos voor je opgelost. Via een handige beheerapp en de wifidekkingsmeting krijg je bovendien realtime inzicht in je netwerk en weet je precies wat je nodig hebt.

Eenvoudig schaalbaar

Ingewikkelde wifinetwerken vragen om een technisch ontwerp, maar vaak kost zo’n proces veel tijd. En wie weet hoe jouw organisatie er over een half jaar uitziet? Technologische ontwikkelingen veroorzaken veel veranderingen in de markt. Organisaties groeien en breiden bijvoorbeeld uit met meer werkruimte of een extra filiaal. Op zo’n moment moet snel een sterk draadloos netwerk worden opgezet. Het netwerk is met Wifi-as-a-Service volledig aan te passen aan jouw organisatie en haar gebruikers. Komen er nieuwe werknemers, bedrijfsruimtes of locaties bij? Dan schaal je gemakkelijk op. En bij een afname worden jouw maandelijkse uitgaven meteen weer een stuk lager. Met WAAS ben je dus heel flexibel en kun je jouw medewerkers blijven voorzien van dat snelle en veilige wifinetwerk waaraan ze gewend zijn. Zo voorkom je een hoop frustratie en demotivatie.

Een veilige werkplek

Een draadloos netwerk moet niet alleen snel zijn, maar vooral ook de veiligheid van bedrijfsgevoelige gegevens bewaken. Sinds de invoer van de wetgeving rondom gegevensbescherming (AVG of GDPR) is dit zelfs nóg belangrijker. Alle apparaten die verbonden zijn met een netwerk kunnen in principe een beveiligingsrisico vormen, vooral via gastnetwerken. Wifi-as-a-Service zorgt er dankzij automatische updates voor dat jouw netwerk altijd optimaal beveiligd is. En met een speciale TPM-chip worden gegevens en beveiligingssleutels op veilige wijze opgeslagen.

De nieuwe standaard

Op korte termijn wordt een nieuwe standaard voor het draadloze netwerk geïntroduceerd. Een van de voordelen van deze nieuwe wifistandaard is een effectiever gebruik van het licentievrije spectrum op de frequentiebanden 2,4 en 5 GHz. Dat klinkt technisch, maar houdt eigenlijk in dat toepassingen als VoIP en het streamen van video’s voortaan een stuk beter kunnen presteren. In omgevingen waar zich veel devices in het netwerk bevinden verbetert bovendien de doorvoercapaciteit. Dit biedt grote kansen voor bijvoorbeeld hotels, winkelcentra, treinen en voetbalstadions.

Ontvang direct de gratis collaborationwhitepaper

Een succesvolle implementatie van videoconferentie in jouw organisatie? Neem je medewerkers actief mee in de veranderingen en zorg dat er een goede basis is. Maar hoe maak je hiermee een goede start? Je leest er alles over in de collaborationwhitepaper.