De duurzame technologische innovaties van nu

4 minuten leestijd
De duurzame technologische innovaties van nu

Hoe kunnen we technologie inzetten voor het creëren van nieuwe ervaringen, duurzame landbouw of nieuwe vormen van mobiliteit? Ontwerpers van over de hele wereld proberen met hun producten steeds vaker in te spelen op maatschappelijke problemen. Dit leidt tot verrassende technologische innovaties!


Een geheel nieuwe kijk op mobiliteit

Een voertuig waarin je virtueel vergaderingen bijwoont, de laatste hand legt aan een document of een film kijkt. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven – dé plek voor technologische innovaties – toonde Renault haar visie op de ‘mobiliteit van de toekomst’ aan de hand van drie toekomstige conceptauto’s (EZ-GO, EZ-PRO en EZ-ULTIMO). Deze auto’s geven de richting van het bedrijf aan, maar worden niet in productie genomen. Ze sluiten wel naadloos aan op de connected society. Hierdoor reizen we straks sneller, veiliger en duurzamer. Alle drie de conceptauto’s zijn 100 procent elektrisch aangedreven en kunnen zelfstandig sturen waar nodig. Toekomstauto’s zijn volgens de visie van Renault straks niet langer persoonlijk bezit, maar maken onderdeel uit van een breder ecosysteem van gedeelde transportservices. En dit gaat verder dan het lenen van een deelauto. Gebruikers kunnen niet alleen een auto reserveren via een app, maar ook aansluitende trein- of vliegreizen plannen en betalen.

Conceptauto's Renault

Naast een highspeed-internetconnectie maken voertuigen van de toekomst ook gebruik van twee andere hoogwaardige datanetwerken. Zo ondersteunt het een realtime verbinding met andere voertuigen in de directe omgeving. De auto weet daardoor precies wanneer andere voertuigen van rijbaan gaan wisselen of afremmen. Met doorlopende analyses van een computer kan de auto proactief uitwijken of remmen. En ze wisselen niet alleen informatie uit met de directe omgeving, maar ook met de omliggende infrastructuur. Deze zogenaamde slimme wegen gebruiken beschikbare data om verkeersstromen efficiënter te managen.

Een mooi voorbeeld van de visie van Renault op de mobiliteit van de toekomst zijn de veelzijdige containers (pods) die op de conceptuele EZ-PRO kunnen worden geplaatst. Elke transporteur kan via het aangesloten platform eenvoudig zijn eigen plek in de pod of zelfs een hele pod boeken. Zo willen ze de sterk toenemende overlast van pakketbezorging terugdringen.

Koptelefoons met trillende vloeistoffen

Een koptelefoon die geluid doorgeeft aan je schedel via trillende vloeistoffen. Hoe dit werkt? In feite is geluid lucht dat tot trillen wordt gebracht, maar dit kun je ook via andere manieren doorgeven, zoals via water. Zo veroorzaakt een steen in het water golven, maar je kan ook geluidsgolven via water je lichaam in laten stromen. En dat is precies wat deze koptelefoon via gels en vloeistoffen doet. Klinkt best futuristisch toch? Toch is de koptelefoon de prototypefase inmiddels voorbij en zal hij binnenkort op de markt verschijnen. Hij wordt uitgebracht in twee vormen: een draagbare koptelefoon met twee units en een helm met een extra rij van drie ‘units’ van je voorhoofd tot je nek.

De duurzame technologische innovaties van nu: koptelefoon

De koptelefoon genereert een surround sound-effect waarbij er meer diepte komt in het geluid. De geluidservaring is daardoor meer meeslepend. En het unieke aan deze koptelefoon: hij is ook te gebruiken door doven en slechthorenden. De geleiding van trillingen gaan naar het bot en slaat het buiten- en middenoor over. Dat is de kracht van technologische innovaties!

Zelfvoorzienende hightechbroeikas

Dat technologie ook een oplossing kan bieden voor het voedselprobleem bewijst de Power Plant van Marjan van Aubel. Zo kan voedsel verbouwd worden op plekken die eerder ongeschikt waren, zoals een kantoordak, woestijn of afgelegen locatie. De Power Plant kan eigenlijk overal worden ingezet, zelfs wanneer er geen elektriciteit voor handen is. Het is een zelfvoorzienende kas en het geheim zit hem in het glas. Het dak is gemaakt van solar glass, dat energie opneemt via zonnecellen. De zonne-energie stuurt een hydroponisch systeem aan dat voedselrijk water rondpompt. Naast het natuurlijke zonlicht bevorderen gekleurde ledlampen de plantgroei. Dit leidt tot een veel snellere oogst. Marjan van Aubel is met haar innovatieve oplossing gekozen tot winnaar van de Dutch Design Awards.

Power Plant
Power Plant

Terwijl nieuwe technologieën de land- en akkerbouw efficiënter maken, is er nog steeds veel energie nodig. Technologische innovaties die de kracht van de zon gebruiken om elektriciteit te winnen en voedsel te kweken brengen een wereld van nieuwe mogelijkheden met zich mee.

Lees het Tech jaaroverzicht 2019-2020

Ons Tech jaaroverzicht 2019-2020 neemt je mee langs de technologische ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de ambities voor het komende jaar. Je leest alles over de technologische trends van 2020 en de toekomstvisie van Dell. In de toekomst is digitaal de norm en brengen technologische innovaties interessante nieuwe kansen!