Clouddiensten: kies je voor public, private of hybride?

4 minuten leestijd
Clouddiensten - kies je voor public, private of hybride

Veel organisaties kiezen voor de stap naar de cloud omdat dit hen meer beschikbaarheid, flexibiliteit en wendbaarheid geeft. Hierdoor kunnen zij sneller inspelen op veranderingen binnen de eigen organisatie en de markt. Maar welke clouddiensten zijn er en wat past het beste bij jouw organisatie?


Wat zijn clouddiensten?

Met een clouddienst wordt de hard- en software van je organisatie beheerd op een externe locatie, vaak door een externe dienstverlener of leverancier. Als organisatie huur je de clouddiensten, waardoor je via het internet toegang krijgt tot jouw data. Je hebt dus geen hardware meer in bezit. Waar bedrijven vroeger kozen voor één clouddienst voor hun totale ICT-behoeften, wordt tegenwoordig vaker gebruik gemaakt van puntoplossingen die gericht zijn op de wensen van een specifiek bedrijfsonderdeel.

Public cloud

De public cloud is goed te vergelijken met het openbaar vervoer. Hoewel je beperkt wordt door de dienstregeling, betaal je alleen wanneer je het openbaar vervoer gebruikt. Je hoeft dus geen eigen bus te kopen en maakt geen kosten voor het onderhoud en de verzekeringen. Andere mensen gebruiken dezelfde bus als jij. Hetzelfde geldt voor organisaties die gebruikmaken van public clouddiensten. Zij hoeven geen hard- en software aan te schaffen, maar betalen alleen wat ze nodig hebben. Hoewel meerdere organisaties dezelfde cloud gebruiken, merk je daar niets van. Software en data staan volledig op servers van een externe dienstverlener. Een nadeel van de public cloud is dat er soms vertraging is, doordat je data verder weg staat. Bovendien is niet iedere applicatie geschikt om in de public cloud te gebruiken.

Private cloud

De private cloud werkt hetzelfde als de voertuigen in jouw garage. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen auto. Je betaalt benzine, verzekeringen en wegenbelasting en zorgt voor het onderhoud. Als je behoefte hebt aan een grotere auto, bijvoorbeeld wanneer je gezin groeit, dan koop je een ander model. Bij organisaties werkt het niet anders. Maak je gebruik van private clouddiensten, dan heb je de volledige controle over de data, beveiliging en kwaliteit van de dienst. De hardware, infrastructuur en applicaties worden exclusief gebruikt voor en door jouw organisatie. Het verschilt per organisatie of de hardware on-premise (bij de organisatie zelf) staat of bij de clouddienstverlener (Virtual Private Cloud). Het verschil tussen public en private cloud is de toegankelijkheid. De public cloud wordt door iedereen gebruikt, maar daar merk je zelf niets van. De private cloud is alleen toegankelijk voor één organisatie en wordt uitsluitend door deze organisatie gebruikt.

Hybride cloud

Het overgrote gedeelte van de tijd voldoet je eigen auto prima, maar soms heb je behoefte aan wat extra ruimte. Je kunt dan een aanhanger huren die laadruimte toevoegt aan je eigen auto. Ben je klaar met je klus? Dan breng je de aanhanger weer terug, zodat je niet langer voor deze dienst hoeft te betalen dan nodig is. Een hybride cloud combineert private en public clouddiensten, zoals jij soms een aanhanger huurt als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Het grootste gedeelte van de organisatie draait op de private cloud. Wanneer meer capaciteit nodig is, dan heeft de organisatie de mogelijkheid om uit te wijken naar de public cloud van een externe dienstverlener. De hybride cloud zorgt voor een goede connectie tussen jouw private cloud en de public cloud. Daarnaast is het belangrijk een goede oplossing te integreren die ervoor zorgt dat gebruikers niet merken in welke omgeving ze werken.

Multi-cloud

De multi-cloud combineert de beste clouddiensten en verlaagt zo de risico’s en kosten, vergroot de flexibiliteit en ondersteunt continuïteit. In een multi-cloudomgeving wordt gebruikgemaakt van twee of meer cloudservices (public, private of hybride). Een multi-cloud is vaak niet eens een bewuste keuze, maar het gevolg van keuzes die tijdens het proces worden gemaakt. Als er bijvoorbeeld veranderingen zijn in het aanbod van oplossingen of wanneer tarieven wijzigen, dan worden keuzes herzien en workloads naar de locatie verplaatst die op dat moment het meest gunstig is. Hierdoor ontstaat een combinatie van de beste technologieën bij verschillende cloudproviders. Multi-cloud biedt de verschillende soorten gebruikers de applicaties en functies waar ze mee willen werken. De clouddiensten worden aangeboden via de best passende cloudproviders op basis van kostenvoordelen en eisen voor de prestatie en veiligheid. Dit vereist een gecontroleerd beheer van alle gebruikte private, public en hybride clouddiensten.

Hoe maak jij de keuze?

Benieuwd welke van deze clouddiensten het beste past bij jouw organisatie? Onze experts kijken graag met je mee! Door een slimme mix van cloud- en infrastructuurdiensten besparen we voor organisaties al snel meer dan 30 procent op de kosten. Hoe kunnen we jou helpen?