(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Zo voorkom jij vakantiestress op je werk en ga je na je zomervakantie weer zen aan de slag!

Na maanden keihard werken heb je dan ein-de-lijk zomervakantie! Genieten van een strandvakantie op Gran Canaria, ‘n rondreis door Maleisië of lekker kamperen in ons eigen kikkerlandje. Tijd om je werk even los te laten. Hier een paar tips om vakantiestress op je werk te voorkomen én straks met een frisse start weer te gaan werken. 

Voordat je van je welverdiende zomervakantie gaat genieten

1. Opruimen

Een opgeruimd kantoor zorgt voor rust in je hoofd. Klinkt best logisch toch? Het is niet altijd leuk om te doen, maar ruim je bureau, mailbox etc. op voordat je met vakantie gaat. Als je terug komt start je in een opgeruimde omgeving zonder mails van drie weken geleden.

2. Check, check, dubbelcheck

Overdracht maken, out of office aanzetten, documenten mailen… Er zijn altijd een aantal zaken die van groot belang zijn om voor je vakantie af te ronden. Maak hiervan een checklist. Een handige app is Wunderlist. Deze gratis app installeer je gemakkelijk op ieder device, synchroniseert ook met deze devices en bovenal zijn jouw checklists gemakkelijk te delen met collega’s.

3. Overdracht en out of office

Begin ruim van te voren met een overdracht. Welke zaken vallen in jouw vakantie die absoluut niet vergeten mogen worden? Werk ze uit en bespreek deze met je collega. Zet daarnaast je out of office aan met één van je collega’s als contactpersoon. Je voorkomt een heleboel ongeruste mails en belletjes tijdens je vakantie en zijn zowel in- als externen op de hoogte van je afwezigheid.

Zo voorkom jij vakantiestress.jpg

Tijdens je zomervakantie

4. Even niets doen

Het is de bedoeling dat je ontspant op vakantie, logisch. Dus het is niet perse nodig om iedere dag een dorpje te bezoeken, zes boeken te lezen of te hiken om 5 uur ’s morgens. Dus schaam je vooral niet voor een paar uur dobberen op je luchtbed. Dit brengt rust in je hoofd.

5. Goed is goed

Ga niet urenlang zoeken naar hét perfecte restaurantje. Uit onderzoek blijkt dat je van het eerste goede restaurant wat je ziet het meest gelukkig wordt. Je bespaart namelijk een hoop energie als je niet blijft vergelijken en zoeken.

6. Prioriteiten stellen

Knap je bijna uit elkaar van alle ideeën? En vind je het dus lastig om je werk los te laten? Stel dan prioriteiten. Besteed 5% van je dag (ongeveer 18 minuten) aan het opschrijven van je plannen en ideeën. Leg het daarna weg en focus je weer op je vakantie. Ook héél belangrijk: je werkmail is verboden terrein!

Als je weer aan het werk gaat

7. Een goed begin

In een ideale situatie heb je na je zomervakantie nog een paar dagen vrij om thuis ‘bij te komen’. Helaas heeft niet iedereen dat. Dus mocht je meteen aan de slag gaan, start dan met een planning. Vermijd afspraken en bepaal wat die dag af moet en wat later kan. Je overvolle mailbox start je bovenaan, de kans is groot dat je zo eerdere mails over hetzelfde onderwerp meteen kunt verwijderen.

8. Ontspannen na je werk

Het is belangrijk om na je werk te ontspannen, even een stukje vakantie herbeleven. Dus doe waar je toen ook vrolijk van werd: genieten van het mooie weer, een wandeling maken of alsnog één van die boeken lezen. Vasthouden aan je vakantiegevoel werkt in ieder geval mee aan lekker in je vel zitten! Oh en ook sporten is goed voor je, het is bewezen dat actieve beweging stress en spanning verminderen.

9. Herinneringen

En dan last but not least: zet één van die gekke souvenirs op je bureau. Doet je herinneren aan een leuke tijd toch? Boek meteen een volgende vakantie of dagje weg. Dan heb je iets om je op te verheugen.

Gerelateerde artikelen