(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Webapplicaties zijn de nieuwe terminals: het belang van sneltoetsen [infographic]

Helemaal uitgestorven zijn terminals zeker nog niet, maar de kans dat u binnen uw kantooromgeving nog een klein "green on black" scherm tegenkomt is nihil. De manier waarop mainframes en centrale servers ontsloten worden, is door de komst van de PC definitief veranderd. (Web)applicaties zijn tegenwoordig grafisch en met de muis te bedienen. Het zijn de nieuwe terminals.

WebapplicatiesNieuweTerminals.jpg

Snelheid

Misschien heeft u zich wel eens afgevraagd welk nut de "Scroll Lock" knop op uw toetsenbord dient. Deze toets was nodig om op een terminal de tekst even te stoppen als die te snel over het scherm rolde. Een muis om te scrollen was er namelijk nog niet. Heeft u zelf ervaring met een "domme terminal" of terminal emulator op een PC? Wellicht kunt u zich dan herinneren dat de volledige navigatie via het toetsenbord liep en ontzettend snel ging. Wachten op het systeem hoefde over het algemeen niet.

Dit veranderde met de introductie van grafisch weergegeven applicaties. Met de komst van de muis heeft ook de zandloper zijn intrede gemaakt; wachten op de applicatie werd de nieuwe normaal. Niet enkel het laden van schermen kan tot tijdsverlies lijden. Ook de af te leggen afstand en hoeveelheid noodzakelijke muisklikken om tot het gewenste resultaat te komen, kosten tijd en frustreren de gebruiker. Met een gedegen user interface design is veel leed te voorkomen. De snelheid van toetsenbordnavigatie zal met een muis echter niet snel geëvenaard worden. Daarom bieden bijvoorbeeld Microsoft Windows, Microsoft Office, maar ook webapplicaties als GMail een breed scala aan sneltoetsen voor de "power user".

IT tooling

Binnen de IT monitoring- en beheersoftware zijn er vreemd genoeg maar weinig pakketten die een complete toetenbordondersteuning bieden. Zo biedt Microsoft in System Center Operations Manager (SCOM) 2012 welgeteld vijf sneltoetsen voor de navigatie tussen tabs. Dit staat in schril contrast tot de mogelijkheden die Microsoft binnen Office en Windows biedt. Web-gebaseerde monitoring applicaties doen het niet veel beter. Vraag uw beheerders maar eens welke mogelijkheden hun monitoring applicatie biedt. Bent u zelf een operator of systeembeheerder, probeer dan eens in te schatten hoeveel tijd er met “gemuis” verloren gaat. Nog even los van RSI-klachten.

Het kan ook anders

Wij geloven dat beheer beter, slimmer én leuker kan. Met de nieuwe versie van ons monitoring framework bieden wij systeembeheerders dan ook volledige toetsenbordnavigatie. Na even oefenen met behulp van de online help- of cheatsheet naast het toetsenbord neemt de werksnelheid én de tevredenheid toe.

Sneltoetsen hebben naar onze mening enkel zin als het systeem de gebruiker bij kan houden. Deze uitdaging zijn wij aangegaan! Door de slimme inzet van queueing en caching en het gebruik van technologieën als ElasticSearch en Redis zorgen wij ervoor dat het navigeren door onze webapplicatie, het aanroepen van informatie en het uitvoeren van acties weer de snelheidservaring van een terminal applicatie geven. Maar dan in een modern en sexy jasje.

Natuurlijk blijft het niet bij volledige toetsenbordnavigatie. Bent u nieuwsgierig naar de manier waarop wij met onze tooling het leven van een systeembeheerder een stuk aangenamer maken? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

15.02.25 - Blog Tom - Webapplicaties zijn de nieuwe terminals - het belang van sneltoetsen.png

Tom Peperkamp

Gerelateerde artikelen