(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Visualisatie en realtime status van de ICT infrastructuur

Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Een bekend spreekwoord waar veel mensen het vast mee eens zijn.

Op de website van DutchCowboys.nl wordt in de blog post "10 redenen waarom we blij worden van visualisaties" op een onderbouwde manier toegelicht waarom mensen het veel makkelijker vinden om informatie te verwerken die visueel wordt weergegeven. De voordelen van visualisaties zijn ook toepasbaar op de steeds complexer wordende ICT infrastructuren. Voordat we hier dieper op in gaan, vertel ik je eerst iets over beeldvorming.

Download nu de gratis checklist

Van beeldvorming tot uiteindelijke visualisatie

Wanneer iemand een beschrijving van een situatie geeft, maakt de ontvanger hier in zijn hoofd een beeld bij. Het gevormde beeld blijft echter altijd de interpretatie van de ontvanger. Denk bijvoorbeeld aan boekverfilmingen. Aan de hand van een boek stelt de lezer zich voor hoe personages en locaties eruit zien. In een film wordt het beeld weergegeven, zoals de filmmaker dat voor ogen heeft. Dit sluit lang niet altijd aan bij het beeld dat de lezer van het boek zelf had.

Beelden zeggen meer dan alleen beschrijvingen; wanneer een afbeelding wordt voorgelegd, krijgt de ontvanger niet de gelegenheid om zelf invulling te geven aan het beeld dat hij creëert bij een omschrijving.

Toch hebben statische afbeeldingenook beperkingen. Een afbeelding is een momentopname. De afbeelding zegt niets over de situatie of de totstandkoming van het moment dat is vastgelegd. Afbeeldingen geven beter weer hoe een situatie eruit ziet, daarentegen beschrijven ze geen omstandigheden. Een foto van een wegrennend persoon zegt nog niets over de reden waarom deze persoon wegrent.

Afbeeldingen en omschrijvingen vullen elkaar aan. Een ander spreekwoord is: "Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig." Het moge duidelijk zijn dat indien woorden ondersteund worden met de juiste visualisatie, het eenvoudiger wordt om een situatie te doorgronden.

Visualisaties van de ICT infrastructuur

Een bedrijfsnetwerk bestaat uit een complex geheel aan radertjes, die er gezamenlijk voor zorgen dat bedrijfsprocessen door informatietechnologie ondersteund worden. Waarschijnlijk is er tijdens de ontwerpfase een technisch ontwerp gemaakt van de ICT infrastructuur, met een programma zoals Microsoft Visio.

Mogelijk is er voor de oplevering getoetst of de werkelijkheid correspondeert met het ontwerp en zijn de diagrammen toegevoegd aan de omgevingsdocumentatie ter ondersteuning van de beheerafdeling. Meer informatie over dit onderwerp staat in onze eerdere blog: "de transitie van project naar beheer en de rol van tooling".

In documentatie vullen afbeeldingen en omschrijvingen elkaar goed aan, maar het blijft een momentopname. Wij bieden de mogelijkheid een ICT infrastructuur met netwerkdiagrammen, server racks, of applicatielandschappen te visualiseren.

Visualisatie en realtime status van de ICT infrastructuur 3.png

Indien er zich een verstoring voordoet, visualiseren we dit realtime, zodat direct inzichtelijk is waar in de ICT infrastructuur het probleem zich voordoet. Met een simpele muisklik is de gedetailleerde omschrijving van de verstoring te zien. Deze combinatie van beeld en tekst zorgt ervoor dat de beheerder direct weet wat er speelt en adequaat handelt.

ICT infrastructuur monitoring tools en gevisualiseerde network maps

Het aantal monitoring tools dat de kracht van visualisatie door middel van network maps benut, is gering. De tools die deze functionaliteit wel hebben, zijn vaak niet efficiënt. Deze producten werken meestal met een afbeelding als achtergrond. Een map wordt aangemaakt in bijvoorbeeld Microsoft Visio, opgeslagen als afbeelding, toegevoegd aan de tool, waarna de status van de netwerkcomponenten wordt toegevoegd. Elke mutatie aan de network map dient dit hele proces weer te doorlopen!

In de aankomende versie van APM zit een volledige nieuwe visualisatiemodule waarin maps eenvoudig via drag-and-drop gemaakt worden. Zo heeft een beheerder direct inzage in de actuele status van de ICT infrastructuur en is het bijwerken van deze online, realtime documentatie een kwestie van enkele muisklikken. Vergelijk dat eens met het bijwerken van Visio diagrammen na elke wijziging. De tijdsbesparing loopt zo aardig op. Ook bevat onze nieuwe visualisatiemodule natuurlijk toetsenbordondersteuning.

Visualisatie en realtime status van de ICT infrastructuur 4.png

 

We hebben niet alleen de efficiency aangepakt, ook de functionaliteit is weer uitgebreid. Nieuwsgierig hoe wij met onze tooling het leven van een systeembeheerder een stuk aangenamer maken? Neem dan contact met ons op!

Tom Peperkamp

New Call-to-action

Gerelateerde artikelen