(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Top 10 technologie trends voor 2016 [infographic]

Vorige week vond de ITxpo van Gartner plaats in Orlando. Op 2 oktober werd de top 10 aan technologietrends voor 2016 gepresenteerd. De onderzoeken van de bekende technologie autoriteit geven een goede en zeer realistische blik op de nabije toekomst. Wij interpreteerden de publicatie en geven je graag een voorproefje op wat ons te wachten staat.

Schrijf je direct in voor de workshop

Het technologierapport benadrukt het samengaan van ‘de echte wereld’ met de virtuele en slimme apparatuur die met andere apparatuur kan communiceren en hierdoor ook weer steeds slimmer en nuttiger wordt. De evolutie van de digitale business is de rode draad die door het rapport loopt. De ICT trends die worden benoemd hebben allemaal een grote impact op de lange termijn.

De top 10 technologie trends voor 2016 zijn:

 tech_ontwikkelingen.png

1. DEVICE NETWERK: SENSOREN WERKEN SAMEN

Verschillende trends hebben geleid tot een sterke toename van sensoren in verschillende toepassingen en apparaten die we zowel persoonlijk als professioneel gebruiken. De sensoren worden steeds slimmer naarmate ze meer data over onze dagelijkse patronen kunnen verzamelen. Er wordt voorspeld dat deze sensoren, die nu nog vaak solo opereren, steeds meer gaan samenwerken, wat gaat leiden tot meer, beter én realtime inzicht in onze dagelijkse activiteiten.

2. AMBIENT USER EXPERIENCE: SLIMME INZET VAN TECHNOLOGIE

Devices en sensoren krijgen steeds meer vermogen om contextuele data te verzamelen, wat wordt beschreven als AMbient UX (UX = user experience). Deze apparatuur en sensoren worden zó slim dat ze in staat zijn om ons leven te organiseren zonder dat we dat zelf actief in de gaten hebben. De uitdaging ligt hier op het gebied van het ontwerp van applicaties die anticiperen op dit niveau van device synchronisatie en collaboratie.

3. 3D PRINTING VOOR BEDRIJVEN

Hoewel het geen nieuwe trends is, wordt 3D printing nu ook echt door grote bedrijven als Tesla ingezet om bijvoorbeeld motoronderdelen te bouwen. Betere toepassingen voor het printen van biologisch materiaal en voedsel zullen snel volgen.

4. INFORMATION OF EVERYTHING: DATA, DATA, DATA

In 2020 genereren meer dan 25 miljard devices data over bijna elk denkbaar onderwerp. Dit is tegelijkertijd een kans en een uitdaging. Deze trend betekent onherroepelijk een overkill aan informatie, de hack is hoe je hier straks goed mee omgaat. Bedrijven die de kracht en de betekenis van deze vloedgolf aan informatie in het juiste perspectief zien hebben een sterk voordeel op de concurrentie.

5. GEAVANCEERDE LEARNING ANALYTICS: SLIMME ANALYSES

Machines en apparaten worden dus steeds slimmer. In toenemende mate gaan ze niet alleen informatie verzamelen, maar ook patronen herkennen en lessen trekken uit de verzamelde data. Door deze ontwikkeling kunnen veel initiële analyses die voorheen door mensen moesten worden geïnterpreteerd, worden uitgevoerd door machines. Hierdoor moeten mensen op een hoger niveau schakelen en later in het proces instappen.

6. AUTONOME APPARATEN

Het potentieel en vermogen van robots en autonome apparaten om mensen en menselijke handelingen te overtreffen wordt steeds groter. Het meest prominente voorbeeld is misschien wel de zelfrijdende auto, waarbij de lessen van autonome voortuigen die jarenlang zijn getest in gecontroleerde omgevingen, als hefboom worden gebruikt. Masdar City in de Verenigde Arabische Emiraten is een van de meest prominente gecontroleerde omgevingen voor testing. De stap van gecontroleerde naar niet-gecontroleerde omgevingen vergt verdere aanpassingen en voordelen. Voordelen die zich wel eens heel snel kunnen voordoen. Denk aan het luchtruim dat straks wordt gedomineerd door drones.

7. ADAPTIEVE SECURITY

De meerderheid van informatiemanagers en ICT-managers benoemen cyberveiligheid als hun topprioriteit, zeker nu het aantal cases van inbraken en datalekken steeds verder toeneemt. Historische normen hebben gezorgd voor een zekere defensieve houding bij de bedrijven, maar er wordt voorspelt dat er meer geschikte tools beschikbaar gaan komen om op het offensief over te gaan. Deze tools maken gebruik van voorspellende simulaties en modellen, waardoor apps en omgevingen zichzelf kunnen beschermen. De beveiliging moet worden ingebouwd in alle bedrijfsprocessen, van begin tot eind. De cybersecurity zien als een bijzaak is de problemen over jezelf afroepen.

8. GEAVANCEERDE KLANTARCHITECTUUR   

Bedrijven zijn flink aan het investeren om technologie te maken die (functies van) het menselijk brein kan nabootsen. Een goed voorbeeld hiervan is de Deepface gezichtsherkenning technologie van Facebook.

9. HET NETWERK VAN APPS EN DE SERVICEARCHITECTUUR

Steeds meer apps worden gebouwd om met andere apps of omgevingen te koppelen, en de waarde van de combinatie is veel groter dan van de som van de delen. De mogelijkheid tot snelle uitbreiding van diensten betekent nieuw marktpotentieel dat tegen lage kosten te bereiken is.

10. IOT PLATFORMEN

De aanbieders van Internet of Things platformen zijn nog te veel gefragmenteerd, terwijl ze juist gigantisch zouden profiteren van een groter en meer open ecoysteem waarin data breder wordt gedeeld. Dit probleem en gebrek aan standaarden blijft nog zeker drie jaar bestaan, waardoor ICT-afdelingen stand alone oplossingen moeten aankopen, terwijl een geïntegreerd netwerk van oplossingen veel beter zou passen. Als ICT-managers zouden roepen om verandering gaat die er ook echt komen. Als de vraag maar sterk genoeg is, komt de oplossing.

Met dit blogartikpreview-top-10-tech-trends.pngel geven we je alvast inzicht in de technologische ontwikkelen voor 2016. Onze inspiratie en bron van dit artikel is Gartner en de ITxpo 2015. Gartner wordt gezien als dé autoriteit op het gebied van Technology Research.

We bevelen je graag aan om ook zelf op onderzoek uit te gaan, en eens na te denken over de gevolgen van deze trends voor jouw organisatie. Heb je hier een handje hulp bij nodig of wil je graag eens sparren over de impact van de technologie trends op de toekomst? Wij denken graag met je mee!

Helemaal up to date met het Tech jaaroverzicht 2015-2016

Benieuwd welke technologische ontwikkelingen je nog meer staan te wachten? In ons gratis e-book: "Tech jaaroverzicht 2015-2016" ontdek je hoe je technologische ontwikkelingen en trends kunt toepassen in jouw business. Ben voorbereid op de toekomst. Innoveer en blijf onderscheidend. Download het e-book via onderstaande button.

New Call-to-action

Gerelateerde artikelen