(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Ontwrichtende marktbeweging: doe-het-zelf gezondheidszorg

Patiënten zijn niet langer tevreden met een bezoekje aan de dokter. Ze verwachten tegenwoordig inzicht in laboratoriumuitslagen op hun telefoon op het moment dat ze het ziekenhuis verlaten. Maar hoe maken we deze verwachting waar?

Download nu de gratis checklist

Ontwrichtendemarktbeweging1.jpg

Marktbeweging in de zorg

Als stuwende kracht ontwikkelt de zorgindustrie hier producten en diensten voor die direct verkocht worden aan de zorgconsument; van wearables tot mobiele apps en diensten. Dit biedt kansen – en ruimte – aan bestaande zorgaanbieders maar ook aan nieuwe toetreders. Hiermee wordt namelijk de kans op ontwrichtende marktpartijen groter.

Ontwrichtendemarktbeweging2.png

Doe-het-zelf gezondheidszorg

De consument gaat ook overstag. In de nabije toekomst gaan patiënten naar de dokter voor een check up en laten hun eigen data uitlezen voor de diagnose. Vandaag de dag wil 20% van de consumenten best thuis een device gebruiken voor urineonderzoek. Dit betekent dat de patiënt verwacht dat ziekenhuizen en zorgaanbieders deze doe-het-zelf devices ondersteunen. Het betekent ook dat de ICT systemen in de zorg in staat dienen te zijn om open en veilig te communiceren met diverse (consumenten)bronnen. En dat alles afgezet tegen de “consumer style” verwachting van de zorgconsument.

Ontwrichtendemarktbeweging3.png

Een belangrijke enabeler is de transformatie van de mobiele telefoon naar een geaccepteerd en betrouwbaar medisch device. Hiervoor zijn diverse initiatieven. Net zoals in de US dient er op Europees niveau een regelgeving te komen. Maar ook al blijft deze regelgeving nog uit, het houdt de ontwikkelingen niet tegen. Als zorgaanbieder doe je er dus goed aan om je visie, strategie en ICT beleid hierop af te stemmen.

Hulp nodig? Neem contact met me op. Ik help je graag verder.

Henno Vos

New Call-to-action

 

Gerelateerde artikelen