(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Maak kennis met de eerste commerciële beschikbare universele computer: de Ferranti MK1

Tijdens een stedentrip naar Manchester brachten we een bezoek aan “the museum of Science & Industry“. Daar troffen we de eerste commercieel beschikbare universele computer aan: de Ferranti MK1. Benieuwd hoe dat is verlopen? Lees dan verder! 

Universiteit Manchester

De Ferranti MK1 is een computer die ontwikkeld is door de universiteit van Manchester en het Engelse computerbedrijf Ferranti. In 1951 kwam de computer op de markt. Deze computer kon in drie seconden het rekenwerk doen van een opdracht waar men normaal 24 uur mee bezig was. Behalve rekenwerk was deze machine ook geschikt om opnames te maken van muziek.

Zoals wel vaker bij de eerste computers was er van kleinschaligheid geen sprake: deze machine was 5 meter lang, 2,4 meter hoog en 1 meter diep. Opgebouwd met 4000 electronische buizen, 15.000 weerstanden en 2500 condensatoren en ongeveer 10 kilometer bedrading. De machine gebruikte 27 Kilowatt stroom en had een kloksnelheid van 100 kilohertz! De Ferranti Mark 1 had een intern geheugen van 1 Kilobyte  en een vast geheugen van 82 Kilobyte. Ter vergelijking 1 MB is 1024 Kilobyte, en wat kun je tegenwoordig nog met een Megabyte ?

Demonstratie

Zoals wel vaker in dit soort musea was er een vriendelijke Engelse meneer op leeftijd die vol enthousiasme vertelde over deze machine, de ontwikkeling en de totstandkoming van dit monster. De machine zoals die in het museum staat wordt regelmatig helemaal opgestart ter demontratie. Voor de vrijwilligers zoals deze man betekent dit wel dat achter zijn rug een open machine staat te draaien met 380 Volt erop. De angst van het museum is dan ook dat er  een vrijwilliger per ongelijk aan de machine blijft hangen en dat de bezoekers behalve een computer uit een ver verleden ook een levenloze vrijwilliger op leeftijd zullen aantreffen. Daarom mag de machine alleen maar opgestart worden als er twee vrijwilligers aanwezig zijn.

Op deze foto staat de vrijwilliger met een “moderne” insteekkaart van 500 Kilobyte.

Ferranti MK12.png

Wat kost dat?

De prijs van de Ferranti Mark 1 was 100.000,- pond een gigantisch bedrag voor die tijd. Uiteindelijk zijn er maar zeven stuks verkocht, bijvoorbeeld aan Shell. Ferranti was van huis uit een leverancier van electronica voor defensie en industrie. Doordat ze de ontwikkelingen niet bij konden houden is in 1968 de computertak verkocht aan ICL.

Ferrantie MK1-2.png

Gerelateerde artikelen

De cloud maakt zijn opmars

Ben je al actief in de cloud en wil je jouw cloudomgeving optimaliseren? Of weet je nog niet zeker of de cloud de juiste keuze i…

Lees meer
24 - 04 - 2018