(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

ICT en industrie 4.0

Big data en de Internet of Things (IoT) gaan steeds meer bijdragen aan het automatiseren van smart manufacturing. IoT staat voor het verbinden van apparaten binnen de bestaande internet structuur en houdt in dat alledaagse voorwerpen verbonden zijn met een netwerk en gegevens uitwisselen. Als al deze zaken op de juiste manier worden geïmplementeerd, haalt iedereen in de productieketen hier voordeel uit. 

Smart manufacturing

De visie van smart manufacturing is om slimme systemen, IoT sensoren en robotica zo te combineren dat ze grote delen van de productie automatiseren. Door de koppeling van normale netwerken en draadloze netwerken door de hele wereld, worden producten straks eenvoudig geproduceerd. Om de visie van smart manufacturing uit te voeren dienen bedrijfssystemen te worden aangepast. Dit zodat ze straks interacteren met de IoT sensor gebaseerde technologie en deze gaan monitoren.

In de maakindustrie zorgen de IoT en big data voor de vierde industriële revolutie, ook wel industrie 4.0 genoemd. De eerste drie revoluties waren:

  1. De uitvinding van de stoommachine
  2. De uitvinding van de transportband
  3. De eerste fase van de ICT automatisering

In de wereld van industrie 4.0 verbinden meerdere fabrieken en logistieke bedrijven zich met elkaar in een systeem van mensen en de IoT sensor gebaseerde technologie.

ICT en industrie 4.0.jpg

Integreer standaard en big data

Om te werken in de stijl van industrie 4.0 dienen standaard data en big data samen te werken en strak te integreren. Dit betekent dat standaard en big data teams beiden betrokken zijn bij het maken van een product. Dit zorgt er namelijk voor dat de informatiestromen goed ingericht worden. De automatisering maakt het mogelijk om de fabrieken te laten draaien.

Wanneer fabrieken verspreid zijn over verschillende regio’s en leveranciers is het noodzaak om dezelfde data-architectuur te implementeren. Vooral bij de leveranciers die onderdeel zijn van de productieketen

Op dit moment staat de industrie aan het begin van het gebruik van big data en de IoT. Er staan ons dus een heleboel ontwikkelingen te wachten:

  • Fabrieken worden omgetoverd tot geoptimaliseerde en sterke installaties. 
  • Producten worden straks veel sneller geproduceerd.
  • De time-to-market wordt stukken korter.

Vooruitstrevende organisaties investeren nu al in IoT aangedreven systemen. Het resultaat hiervan is dat ze straks veel sneller inspelen op de vraag van consumenten en productinnovaties, dat ze grotere marktkansen krijgen en dat er meer mogelijk is voor de consument. Voordelen voor iedereen binnen de waardeketen dus!

Conclusie

Al met al wordt ICT steeds belangrijker binnen de industrie. Zonder een sterke ICT infrastructuur is de digitalisering van de samenleving niet mogelijk. Zoals hierboven te lezen is worden productieprocessen steeds meer geautomatiseerd. Dus voor de industrie 4.0 is het belangrijk dat het uitwisselen van data goed georganiseerd wordt én dat de cybersecurity op orde dient te zijn.

Gerelateerde artikelen