(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

GGD start proef voor SOA-consulten met partner Webcamconsult

De GGD rolt in vier regio's in Nederland een proefproject uit waarbij jongeren via internet vragen kunnen stellen over seks en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Acknowledge steunt samenwerkingspartner Webcamconsult, die de pilot voorziet van de videocommunicatie.

Webcamconsult SOA-test.jpeg

Door jongeren via internet contact te laten zoeken hoeven ze niet naar de huisarts of polikliniek te gaan. Ze komen in plaats daarvan via de webcam in gesprek met een verpleegkundige van de GGD. Het gesprek is vertrouwelijk, de inhoud wordt niet gedeeld met huisarts of ouders. Het voordeel van het internetconsult is volgens de GGD dat jongeren niet langer het risico lopen bekenden tegen te komen in de wachtkamer en zich eerder zullen melden. Als uit het webcamgesprek blijkt dat iemand een soa zou kunnen hebben, krijgt deze jongere een soa-testpakket toegestuurd. Dat kan teruggestuurd worden, waarna de uitslag en een advies volgen.

Hoge drempel

Jaarlijks melden zich momenteel zo'n 120.000 mensen bij GGD-poli met vragen over seks en soa's. De GGD hoopt via internet met name jongeren tussen de 12 en 17 jaar te bereiken. "Bij hen is de drempel hoog, ze beginnen net pas met hun seksuele ontwikkeling", legt Mieke Steenbakkers van de GGD Zuid-Limburg uit. "Jongeren onder de 25 jaar zijn een risicogroep, omdat in deze groep veel wisselende contacten voorkomen."

Gerelateerde artikelen