(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

Deel 2: 10 tips om jouw gegevens optimaal te beschermen met online backup

Vorige week gaven we je de eerste vijf tips om jouw gegevens te beschermen. Vandaag is het tijd voor deel 2! 

Beveilig je organisatie voor grote rampen

Orkanen, tornado’s en aardbevingen komen in ons koude kikkerlandje niet vaak voor. Toch bleek de afgelopen weken dat er wel degelijk overstromingen of extreme hagelbuien (zelfs in de zomer) voorkomen. Deze natuurlijke rampen kunnen een enorme invloed hebben op jouw organisatie. Verzeker jezelf van veiligheid en sla je data dus op meerdere locaties op.

Let wel op dat dit de maximale downtime verlengt zoals beschreven bij tip 1. Wanneer bijvoorbeeld je servers gaan verloren door een brand en je hebt een back-up maar je kunt ‘m nergens restoren. Dan heeft die back-up alsnog geen zin. In het geval van tapes is het dus belangrijk dat er ook een tapedrive beschikbaar is. 

Zoek naar een back-up oplossing die het beste past bij jouw bedrijfsmiddelen

Om jouw business succesvol te houden betekent dit meer doen met minder. Jouw prioriteiten liggen vooral op andere vlakken als sales en service, niet bij het managen van data. Dit betekent dat het outsourcen van deze zaken voor de hand liggen. Aan de andere is het tóch kostenefficiënt om jouw medewerkers data te laten managen. De beste databeveiliging sluit aan op de wijze waarop jij het wil implementeren.

Zorg met outsourcing voor flexibiliteit

Een belangrijk punt in tip 5 is de mogelijkheid om het beheer van gegevensbescherming over te dragen aan een back-up partner. Zorg ervoor, wanneer je dit doet, dat je back-up partner alle middelen heeft om je gegevens te beschermen, monitoren en beheren vanuit een externe locatie. 

thumb-evault.png


Verzeker jezelf van veilige back-up en compliance met regelgeving

De sleutels: end-to-end encryptie en gecertificeerde datacentra. Ga op zoek naar een oplossing die jouw data versleutelt gedurende het transport en tijdens opslag. Oftewel zorg ervoor dat je data encrypted is. Let ook op de encryptie over de lijn. Dit is afhankelijk van de back-up methode.

Ook is het belangrijk om jouw back-up naar een offsite datacenter (in Nederland) te verhuizen die op zijn minst Tier 3 is geclassificeerd. Ga daarnaast op zoek naar een partner die je ondersteunt conform de regelgeving die voor jouw branche van belang is. Vraag of de partner klanten heeft binnen jouw industrie en of ze over referenties beschikken.

Back-up al je systemen en applicaties

Het klinkt vanzelfsprekend maar zorg ervoor dat je een back-up en recovery van alle soorten gegevens die jouw organisatie gebruik. Dit geldt voor alle platformen in je omgeving. Vrijwel iedere leverancier kan de standaard reeks van documenten, databases en afbeeldingen back-uppen. Maar is het ook mogelijk als jouw medewerkers deze bestanden hebben geopend? Je belangrijkste gegevens zijn waarschijnlijk in gebruik wanneer je een back-up uit wil voeren. Als je deze gegevens niet geback-upt worden, zijn ze dus niet beschermd. Zorg dus altijd voor een overzichtelijk back-up schema. Het liefst vanuit één enkel console te bekijken.

Het is ook erg belangrijk dat specifieke toepassingen ondersteund worden. Denk hierbij aan Microsoft Exchange, Microsoft SQL Server en VMware. Zorg ervoor dat jouw oplossing de ondersteuning voor de desktop- en serverbesturingssystemen van de Microsoft Windows familie en platformen zoals Linux bevat.

Overweeg welke back-up technologie het beste past binnen jouw organisatie

Een back-up naar een CD, DVD of een lokale harde schijf je beschermt tegen een fysieke defecte schijf. Echter helpt het je niet bij grotere rampen. Tape back-up wordt op grote schaal gebruikt. Toch zijn tapes gevoelig voor operationele fouten en behalen minder succes op recovery vlak. Met behulp van een lokale back-up wordt je data evenmin op een betrouwbare wijze beschermd tegen grote rampen. Dit omdat het moeilijk is om de gegevens ver genoeg van je eigen locatie te krijgen en ook nog eens te beschermen.

Wil je nog meer weten over online back-up en de wijze waarop ICT managers met datamanagement omgaan in de cloud? Lees er meer over in onderstaande infographic!

Download nu de gratis infographic 'Back-up van bedrijfsdata in de Hybride Cloud'

Gerelateerde artikelen