(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

De voordelen van all-flash storage - doe nu de gratis storage TCO scan!

In de hedendaagse markt voor data storage zijn er een paar simpele en onveranderlijke waarheden. Organisaties eisen een hoge capaciteit en beschikbaarheid voor hun groeiende omvang aan data. Daarnaast moet de performance van de storage omgeving van hoog niveau zijn om aan te sluiten op de steeds competitievere behoeften van de business. Dit dient ook nog eens gepaard te gaan met lage risico’s en verminderde complexiteit. Bovenal moet de data storage tegen zo laag mogelijke kosten worden ingericht. Wat zijn de jaarlijkse storage kosten van jouw organisatie? 

Doe de gratis storage TCO scan

Als we het bovenstaande bekijken is het vreemd dat veel organisaties nog steeds veel overcapaciteit op hun data hebben en hun storage nog steeds draait op traditionele harddisk drive (HDD) gebaseerde oplossingen. All-flash storage heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van HDD of een hybride oplossing. We behandelen de drie grootste.

datacenter.png

Performance

All-flash storage biedt een zeer hoge performance en een lage latency wanneer je het inzet als primaire storage. Dit heeft deels te maken met de hoge snelheid ten opzichte van traditionele hard drives. Doordat er in een flashdrive geen draaiende schijf en lees- en schrijfkop zit die naar de plaats op de draaiende schijf gaat die gelezen en/of beschreven moet worden, maar direct naar de cel gaat die gelezen en/of beschreven moet worden, is een flashdrive veel sneller. Flash storage verwerkt grotere workloads sneller. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor werken met complexe datasets en operations. Organisaties die afhankelijk zijn van snelle verwerking van applicaties vereisen snelle toegang tot opgeslagen data. Daar past flash storage perfect bij. Welke organisatie heeft hier tegenwoordig niet mee te maken? Veel servers zijn gevirtualiseerd en desktopomgevingen worden of zijn al vervangen voor Virtual Desktop Interface (VDI). VDI stelt hogere eisen aan de gehele infrastructuur, die simpelweg niet goed kunnen worden ingevuld met HDD.

Capaciteit

Veel organisaties hebben overcapaciteit op hun storage en beschikken over veel meer raw storage dan daadwerkelijk gebruikte (beschreven) capaciteit. Dit terwijl er wel continu kosten zijn voor de totale capaciteit aan storage. Gartner heeft namelijk berekend dat raw storage gemiddeld € 3.000 per jaar kost (klik hier voor meer info). Voor de gemiddelde omgeving (40TB raw storage) is dat al € 120.000 per jaar. Met flash storage kan door middel van compressie, deduplicatie en andere data reductie technieken met minder raw storage worden voorzien in de totale storage behoefte. Het behoeft geen verdere uitleg dat dit kostentechnisch gezien aantrekkelijk is.

Kostentechnisch

All-flash is per TB nog altijd duurder dan HDD wat betreft ruwe capaciteit. Bij flash kan echter door reductietechnieken met minder ruwe capaciteit worden voorzien in de totale storage behoefte. Er kan dus ‘meer met minder worden gedaan’. Minder ruwe capaciteit betekent ook minder doorlopende kosten. Denk aan bijvoorbeeld energiekosten (er wordt minder stroom verbruikt door flashdrives), er is minder rackspace nodig, er zijn minder licenties nodig (want, minder disks) minder voeding en koeling en natuurlijk minder hardware. Dat vertaalt zich uiteindelijk in beduidend lagere TCO voor de storage omgeving. Er is vaak een hogere initiële aanschafprijs, maar die verdient zich uiteindelijk al (zeer) snel terug. Zie onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Een gemiddelde organisatie heeft 30 tot 50 TB aan RAW storage. We gaan dus even uit van 40TB raw storage. Van de 40TB blijft na raid en formattering ongeveer 20 TB over. Als de organisatie daar de helft van gebruikt is er 10TB in gebruik. 

 • 40 TB raw storage
 • 40 x € 3.000 = € 120.000 TCO kosten per jaar (zie berekening Gartner)

Op basis van all-flash oplossing kan de raw storage capaciteit terug worden gebracht naar 6TB. Door de nieuwste thin- en over provisioning en deduplicatie technieken in de oplossing kan daardoor ruim in de storage behoeften worden voorzien. De totale jaarlijkse kosten bedragen dan 6 x €3000 = €18.000 per jaar. 

Ten opzichte van de huidige oplossing is dat een besparing van €102.000 per jaar. Daarbij is er natuurlijk wel een investering nodig in een all-flash oplossing. De vanaf prijzen voor bovenstaande oplossing liggen rond de €40.000. Deze investering wordt dus al na een ongeveer zeven maanden terugverdiend door vermindering van de jaarlijkse totale (TCO) kosten van storage.

Samenvattend voor de fictieve organisatie:

Oude situatie op basis van HDD:

 • 40 TB raw storage
 • €120.000 jaarlijkse TCO

Nieuwe situatie op basis van all-flash:

 • 6 TB raw storage
 • €18.000 jaarlijkse TCO
 • Eenmalige investering van €40.000
 • Totaal jaar 1: €68.000
 • ROI = 7 maanden (6,8)

€120.000 (oude situatie) / 12 (maanden) = €10.000 per maand > €68.000 (nieuwe situatie) / €10.000 = 6,8 maanden

Na minder dan zeven maanden is de investering terugverdiend en kan de jaarlijkse besparing oplopen tot liefst €102.000 per jaar. Een grote besparing die goed in andere ICT-investeringen kan worden gestoken.

Samenvatting: all flash vs HDD

De voordelen van flash ten opzichte van HDD zijn dus wel duidelijk. Betere performance, eenvoudiger beheer, hogere snelheid met minder totale capaciteit aan ruwe opslag, en dus minder kosten. De consumentenwereld is al om. Overal wordt flash gebruikt. In mobiele telefoons, in laptops, in web based applicaties. Zoekmachines en sociale netwerken zijn zo snel dankzij flash. Nu is het de beurt aan de zakelijke wereld. 

Wat zijn de totale kosten voor de storage omgeving van jouw organisatie?

Wij hebben een simpele, maar doeltreffende scan opgesteld om de jaarlijkse TCO kosten en de mogelijke besparing op de storage omgeving van jouw organisatie te berekenen. Op basis van drie gemakkelijk te achterhalen variabelen berekenen wij de TCO en de mogelijke besparingen van een overstap op all-flash:

 • Totale bruto capaciteit storage in TB (RAW storage)
 • Uitgedeelde netto capaciteit storage in TB (na raid en formattering)
 • Totale beschreven capaciteit in TB (daadwerkelijk in gebruik)

Waar wacht je nog op? Doe nu de gratis scan en wij sturen je vrijblijvend een rapport met de uitkomsten. Maak een einde aan onnodig hoge storage kosten en geef de performance van de storage een boost. Doe nu de storage TCO scan via onderstaande button of door op deze link te klikken!

 

New Call-to-action

Gerelateerde artikelen

De cloud maakt zijn opmars

Ben je al actief in de cloud en wil je jouw cloudomgeving optimaliseren? Of weet je nog niet zeker of de cloud de juiste keuze i…

Lees meer
24 - 04 - 2018