(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

5 zaken die je moet weten over Internet of Things

Industrie 4.0 en Internet of Things, termen die bedacht zijn om te omschrijven welke technologische veranderingen te wachten staan. Maar wat houden deze veranderingen nu echt in en wat is de impact op organisaties?

Internet of Things verbindt geïntegreerde systemen, producttechnologieën en slimme productieprocessen op weg naar een nieuw technologisch tijdperk. De komst van het Internet of Things (IoT) brengt veel veranderingen mee, zelfs voor branches zoals de maakindustrie, nutsbedrijven en de luchtvaart. 

1. Illustratie internet of things

In het onderstaande filmpje wordt duidelijk gemaakt welke impact het Internet of Things heeft op de maakindustrie: 

2. Veranderingen door Internet of Things

Er zijn een aantal veranderingen die gaan zorgen voor disruptie in de markt:

 • Het aantal devices die in verbinding met elkaar komen te staan neemt exponentieel toe.
 • Het verbeteren van de bedrijfsvoering wordt steeds meer gebaseerd op de analyses die gemaakt worden via de toenemende data.
 • Internet of Things, big data analyse en IP netwerken helpen organisaties bij het vermogensbeheer, efficiency en het verlagen van het energieverbruik.
 • Slimme productiesystemen koppelen de productie en zakelijke processen zoals Material Recruirement Planning (MRP), Manufacturing Resource Planning (MRPII) and Manufacturing Execution Systems (MES).

3. Kansen door Internet of Things

Er zijn veel business use cases op te zetten voor de komst van Internet of Things. Een aantal voorbeelden van de procesverbeteringen:

 • Internet of Things zorgt voor meer inzicht in wat er op de werkvloer afspeelt.
 • Door de komst van Internet of Things wordt het mogelijk om informatie te delen tussen verschillende locaties.
 • Energie is bij veel organisaties een operationele kostenpost. Er komen steeds meer prestatie- en managementtools die zorgen voor een optimaal energieverbruik van productieactiviteiten binnen de hele productieketen.
 • Proactief onderhoud wordt effectiever toegepast.
 • Ondernemers krijgen een real time inzicht in supply chain informatie.

4. Hoe bereid ik me voor op Internet of Things?

 • Uit een onderzoek van Cisco komt naar voren dat slechts 4 procent van de apparaten op de werkvloer daadwerkelijk verbonden zijn met elkaar, dit komt doordat veel afdelingen van organisaties voorheen gebruikmaakten van eigen netwerken. Breng hier verandering in!
 • ICT beveiliging was het meest benoemde obstakel voor het opzetten van een “slimme organisatie”. Operation managers dienen ervoor te zorgen dat er veiligheidscontroles zijn ingebouwd inclusief veiligheidsprocedures zoals hardware encryptie, fysieke beveiliging van gebouwen en netwerkbeveiliging voor transportdata.
 • Maak softwaresystemen klaar om informatie uit de fysieke wereld te vertalen naar bruikbare inzichten.
 • Genereer big data. Organisaties zijn er al jarenlang mee bezig, maar zijn nog steeds beperkt in de opslag, analyse en het gebruik van deze data.

Internet of things

5. Conclusie

Dus waar gaat het naartoe? Internet of Things verandert de manier waarop producten worden uitgevonden, geproduceerd, verzonden en verkocht drastisch. Toonaangevende organisaties zijn constant opzoek naar een energiezuinige productie.

Ook worden met Internet of Things, IP netwerken en analytics organisaties efficiënter, verbetert de veiligheid van de medewerkers en ontstaan er nieuwe business modellen.

Ten slotte helpt de Internet of Things bij het verbeteren van de productie, het efficiënter omgaan met grondstoffen, de veiligheid en het verhogen van het rendement. Internet of Things biedt organisaties veel nieuwe mogelijkheden voor omzetgroei én kostenbesparing.

Gerelateerde artikelen