(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

De 3 meest opportune tech trends

Vorige week schreven we over de top tien technologische ontwikkelingen voor 2016. Hartstikke interessant natuurlijk, maar welke trends gaan nu snel spelen, wat betekenen ze concreet voor je en hoe worden dit kansen voor je bedrijf?

We namen alle trends nog eens onder de loep en kwamen tot drie gecombineerde trends die snel van invloed gaan zijn op je business. Hierbij gaan we dieper in op de trends ‘information of everything’, ‘adaptive security’ en ‘het netwerk van apps en de servicearchitectuur’. 

INFORMATION OF EVERYTHINGTechnologische trends 2016.png

Alles in het digitale netwerk produceert, gebruikt en zendt informatie. Dit gaat een stuk verder dan traditionele informatie zoals teksten, audio en video: er worden dimensies als data uit sensoren en contextuele informatie aan toegevoegd. ‘Information of everything’ houdt in dat de juiste strategieën en technologieën moeten worden ingezet om de data uit al deze verschillende bronnen te linken en te koppelen tot bruikbare informatie. Data bestond altijd al, maar was vaak geïsoleerd, incompleet, niet beschikbaar en moeilijk te interpreteren. Ontwikkelingen op het gebied van tools voor semantiek gaan ervoor zorgen dat er betekenis kan worden gegeven aan de vaak chaotische stortvloed aan informatie.

In het kort:

 • In 2020 zijn er meer dan 20 miljard devices die informatie genereren, gebruiken en zenden over bijna elk denkbaar onderwerp.
 • Dit betekent een overload aan informatie. Wat is bruikbaar en wat niet?
 • Organisaties die de kracht en betekenis van deze trend in het juiste perspectief kunnen zien hebben de toekomst.

Kansen:

 • Maak gebruik van software die je helpt om rauwe informatie te filteren, te koppelen en te vertalen tot bruikbare data voor je bedrijf.
 • Zorg ervoor dat je de inzichten uit de relevante data meeneemt bij je beslissingen.
 

ADAPTIVE SECURITY

De complexiteiten van het ‘digital business tijdperk’ en de algoritmische economie gecombineerd met een opkomende wereld van hackers en cyberaanvallen zorgen voor een significante toename van bedreigingen voor organisaties. Vertrouwen op een defensief systeem en beveiliging gebaseerd op regels is niet meer genoeg en wordt inadequaat. Vooral als organisaties meer en meer gebruik maken van clouddiensten en open API’s om partners te koppelen en te integreren met hun systemen. ICT’ers moeten focussen op proactieve detectie van en passende reactie op (potentiële) bedreigingen. Daarom moet er op het offensief worden overgegaan in plaats van op het defensief.  Er komen steeds meer mogelijkheden om de ICT omgeving en security adaptief in te richten om aanvallen te helpen voorkomen. Het toepassen van onder andere zelfprotectie en gedragsanalyse van gebruikers zijn een goede eerste aanzet tot een adaptieve beveiligingsarchitectuur. 

In het kort:

 • Cyberveiligheid is van groot belang en zou hoog op de agenda moeten staan bij alle organisaties.
 • Het is belangrijk om een offensieve houding in te nemen.
 • Er komen steeds meer tools die ervoor zorgen dat apps en hele omgevingen zichzelf kunnen beschermen tegen aanvallen en andere vormen van cybercrime.

Kansen:

 • Zorg ervoor dat je systemen zo open en gebruiksvriendelijk mogelijk zijn, maar verlies de cyberveiligheid nooit uit het oog.
 • Laat je omgeving en software toetsen door een ICT risicomanager.
 • Zorg ervoor dat de veiligheid al bij het ontwerp en koppelen van apps en software wordt meegenomen.
 

HET NETWERK VAN APPS EN DE SERVICEARCHITECTUUR

Monolithisch (moeilijk doordringbaar) en lineair (net) ontwerp van applicaties en andere software opent mogelijkheden voor een meer integrale benadering van apps en de servicearchitectuur. Steeds meer apps en software worden ‘open’ gebouwd, om met andere apps, software of omgevingen te koppelen en te integreren. De waarde van de combinatie is groter dan die van de som der delen. Deze nieuwe benadering zorgt voor schaalbaarheid, flexibiliteit en wendbaarheid.

Microservice architectuur is een opkomend patroon voor het bouwen van gedistribueerde applicaties die een wendbare levering en schaalbare inzet van zowel on-premise als in de cloud te ondersteunen. Het inbrengen van ‘Internet of Things’ en ‘mobile’ elementen in de app zorgt voor een integraal model voor back end schaalbaarheid en front end experience op het gebied van het netwerk van devices. Ontwikkelteams moeten nieuwe, moderne architecturen ontwerpen om de beste en meest dynamische gebruikerservaring te creëren binnen het digitale netwerk van apps.

De mogelijkheid tot snelle uitbreiding van diensten betekent nieuw marktpotentieel dat tegen lage kosten te bereiken is.

In het kort:

 • Steeds meer software wordt gebouwd om aan andere software of omgevingen te worden gekoppeld.
 • De combinatie is vaak vele malen sterker dan de apps of software als stand alone.

Kansen:

 • Maak bij ontwikkeling gebruik van microservice architectuur.
 • Bouw en gebruik software die zo ‘open’ mogelijk is.
 • Door koppeling en integratie kunnen diensten snel worden uitgebreid en dat betekent dat nieuw. marktpotentieel tegen lage kosten te bereiken is. Zoek dus de samenwerking op!

Helemaal up to date met het Tech jaaroverzicht 2015-2016

Benieuwd welke technologische ontwikkelingen je nog meer staan te wachten? In ons gratis e-book: "Tech jaaroverzicht 2015-2016" ontdek je hoe je technologische ontwikkelingen en trends kunt toepassen in jouw business. Ben voorbereid op de toekomst. Innoveer en blijf onderscheidend. Download het e-book via onderstaande button.

New Call-to-action

Gerelateerde artikelen