(function(d,s,i,r) { if (d.getElementById(i)){return;} var n=d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0]; n.id=i;n.src='//js.hs-analytics.net/analytics/'+(Math.ceil(new Date()/r)*r)+'/554273.js'; e.parentNode.insertBefore(n, e); })(document,"script","hs-analytics",300000);

De 10 meest strategische en technologische trends voor 2015

Gartner heeft onlangs de kijk op de strategische en technische ontwikkelingen die van belang zijn voor het bedrijfsleven in de komende drie jaar gepubliceerd. Ben jij benieuwd naar de handvatten? En wil je weloverwogen beslissingen maken? Lees dan verder.

TrendsGartner.jpg

De volgende 10 thema’s zijn de komende jaren van belang:

1. Computing Everywhere:
Er verschijnen steeds meer schermen en apparatuur in verschillende vormen, groottes met uiteenlopende interacties en mogelijkheden. Allemaal zijn ze verbonden met internet. Het is dus de kracht om overal beschikking te hebben over computers mét internet.

2. Internet of Things:
Gartner raadt elke ICT manager aan te gaan experimenteren en ideeën te genereren over hoe de organisatie kan inspringen op deze ontwikkeling. Geef je medewerkers dus de kans toepassingen te bedenken voor sensoren en genetwerkte apparatuur.

3. 3D-printing:
Deze nieuwe manier om objecten te maken krijgt vooral aandacht in de omgeving van consumententoepassingen. Deze technologie bestaat al sinds 1984, maar is nu eindelijk volwassen. Haal hier je voordeel uit.

4. Geavanceerde, alomvattende en onzichtbare analytics:
Vrijwel elke (web)applicatie heeft de beschikking over voldoende analysemogelijkheden vandaag de dag.

5. Contextrijke systemen:
Steeds meer applicaties krijgen de mogelijkheid specifieke voorkeuren van gebruikers te gebruiken als input. Denk dan bijvoorbeeld aan de historie en karakteristieken van een gebruiker.

6. Slimme machines:De mogelijkheid om machines taken zelf uit te laten voeren wordt groter en groter. Neem als voorbeeld de zelfrijdende auto’s die op basis van een ingegeven adres zelf zijn weg vindt.

7. Cloud en Client Computing:
De cloud heeft een centrale rol gekregen. Een applicatie bevindt zich in de cloud en heeft de mogelijkheden verschillende clients te bedienen.

8. Software Defined Applications en Infrastructuur:
ICT systemen kunnen niet langer afhankelijk zijn van hard gecodeerde, inflexibele elementen. ICT moet in staat zijn dynamisch de benodigde infrastructuur te organiseren.

9. ICT op web schaal:
Bedrijven nemen sommige van de modellen over die nu al bij grote cloudproviders in gebruik zijn, waarbij een risicomijdende cultuur wordt verlaten en samenwerkingsverbanden worden gesmeed.

10. Beveiliging:
Gartner voorziet een ontwikkeling waarbij applicaties zelf hun bescherming gaan regelen.

Zoals je leest hebben de vier onderste technologieën op de lijst allen betrekking op het faciliteren van de infrastructuur die nodig is voor de innovaties bovenaan de lijst.

Het overkoepelende thema geeft dus aan dat applicaties zich voornamelijk in de cloud bevinden en dat alle ontwikkelingen zich daar de komende tijd op dienen te focussen. De cloud wordt volledig gedefinieerd door software. Uiteindelijk moet de cloud dus intelligent genoeg worden om zich te verdedigen tegen aanvallen.

Gerelateerde artikelen